Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Κάθε χρόνο δεκάδες είναι τα σπίτια στη χώρα μας που κυριολεκτικά λαμπαδιάζουν και πολλές φορές καταστρέφονται ακόμα και ολοσχερώς κυρίως στη διάρκεια του χειμώνα και δη των εορταστικών ημερών, εξαιτίας είτε του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, είτε των τζακιών που αρκετά συχνά καταλήγουν να λειτουργούν ως «αυτοσχέδιες» ψησταριές.
Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές όπου οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άγνοια των πολιτών, καθώς δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες για την λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων ακόμα και αν πρόκειται για τις απλές σόμπες. Το τραγικό μάλιστα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των πυρκαγιών αφήνει πίσω του θύματα κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, που δυστυχώς αρκετά συχνά καίγονται ζωντανοί.
Αντίστοιχα περιστατικά εξάλλου, έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και στο Νομό Ρεθύμνου με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Καράμπελα, να εφιστά την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή παρόμοιων ατυχημάτων.
Με άλλα λόγια οι πυροσβεστικές αρχές, παρέχουν στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές ώστε τα σπίτια τους να μην γίνουν παρανάλωμα του πυρός από την μια στιγμή στην άλλη και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, καλούν τους πολίτες να τηρούν με «θρησκευτική ευλάβεια», όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κάθε περίοδο του έτους.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδας μας ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, η συχνότητα των πυρκαγιών τον χειμώνα οφείλεται στην λανθασμένη χρήση των τζακιών, ενώ ο χειρότερος συνδυασμός -όπως είπε- είναι τα τζάκια ή οι σόμπες όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα.
Εξάλλου, όσοι μετατρέπουν τα τζάκια τους σε «ψησταριές» είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά, εάν δεν προσέξουν το θέμα του καθαρισμού τους, καθώς πολλές φορές εκδηλώνονται πυρκαγιές στις καμινάδες των τζακιών.
«Το πρόβλημα με τις φωτιές που εκδηλώνονται κυρίως στα τζάκια τον χειμώνα, είναι μεγάλο. Διότι όταν μετατρέπουμε το τζάκι του σπιτιού μας σε κουζίνα και δεν φροντίζουμε επιμελώς για τον καθαρισμό της καμινάδας, τότε, σίγουρα το πρόβλημα δεν θα αργήσει να φανεί. Για να μην υπάρξουν λοιπόν δυσάρεστες συνέπειες από κάτι τέτοιο, οι πολίτες θα πρέπει να καθαρίζουν αρκετά συχνά -ακόμα και κάθε χρόνο- τις καμινάδες των τζακιών στις οποίες συσσωρεύονται κυρίως τα λίπη από τα κρέατα που ψήνουμε. Και αυτό διότι μπορεί να συμβεί κάτι σαν «έμφραγμα», με αποτέλεσμα ανάλογα με τον αέρα, η φωτιά από το εσωτερικό της καμινάδας να βγει μέσα στο σπίτι.
Επίσης, ένα ακόμα βασικό πράγμα που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι μην αφήνουν ποτέ το τζάκι τους χωρίς τα ειδικά προστατευτικά μέσα που υπάρχουν στην αγορά. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να φεύγουν ποτέ από το σπίτι τους και να αφήνουν το τζάκι αναμμένο, διότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. Εξάλλου, οι περισσότερες πυρκαγιές που καταγράφονται στην διάρκεια του χειμώνα είναι εξαιτίας της αμέλειας που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι πολίτες. Κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και προνοητικοί για να αποφευχθούν τα χειρότερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο Παναγιώτης Καράμπελας.
Επιπλέον, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου πρόσθεσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε τζάκια, τοποθετούνται χρονικά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Οι φωτιές από τα λαμπιόνια των χριστουγεννιάτικων δένδρων
Εν τω μεταξύ την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Παναγιώτης Καράμπελας και για τα στολίδια που τοποθετούνται στα χριστουγεννιάτικα δένδρα, που αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους σε όλα τα σπίτια. Και αυτό διότι -όπως είπε- ότι οι πυρκαγιές στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και δη στα λαμπιόνια από βραχυκύκλωμα, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά την περίοδο των εορτών.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά τις εορταστικές ημέρες παρατηρείται επίσης ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε χριστουγεννιάτικα δένδρα και στολίδια, τα οποία μάλιστα «φουντώνουν» σε χρόνο ρεκόρ.
Στο σημείο αυτό, ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Το πρόβλημα που υπάρχει με τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια είναι ότι πολλές φορές, κάποια από αυτά που διατίθενται προς πώληση στην αγορά, δεν είναι πιστοποιημένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα, δεδομένου ότι είναι περισσότερο ορατός ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος που μπορεί να προκληθεί στο σπίτι. Κατά συνέπεια αυτό που παροτρύνω τους πολίτες να κάνουν και το οποίο δυστυχώς συστηματικά αμελούν, είναι όταν φεύγουν από τα σπίτια τους να βγάζουν απαραιτήτως από την πρίζα τα φωτάκια που είναι στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, ή οπουδήποτε αλλού υπάρχουν λαμπιόνια που αναβοσβήνουν.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι σε περίπτωση που «λαμπαδιάσει» το χριστουγεννιάτικο δένδρο, εύκολα η φωτιά μπορεί να επεκταθεί τόσο στις κουρτίνες όσο και στα έπιπλα του σπιτιού. Και έτσι αν κάποιος δεν προλάβει, τότε το σπίτι μπορεί να καταστραφεί ακόμα και ολοσχερώς».
Εξάλλου με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, κάθε χρόνο το 80% των αστικών πυρκαγιών καταγράφεται τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο και προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα θερμαντικά μέσα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει ήδη εκδώσει και θα διανείμει τις επόμενες ημέρες στους πολίτες ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο παρέχονται χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη τέτοιου είδους περιστατικών, ενώ επίσης αναγράφονται πολύτιμες πληροφορίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στη διάρκεια του χειμώνα.