Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης μετά την παρουσία κρουσμάτων του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, παραθέτει πληροφορίες για τον ιό καθώς και μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής του. Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της αναφέρει:
O νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που δεν είχε απομονωθεί πριν στον άνθρωπο.
- Πως γίνεται η μετάδοση του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή.
- Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή
- Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
- Οδηγίες πρόληψης της νόσου από κορωνοϊό
Οι οδηγίες πρόληψης του κορωνοϊού είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν για την πρόληψη λοιμώξεων από όλους του λοιμογόνους μικροοργανισμούς:
– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
– Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
– Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
– Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
– Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«H Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προκειμένου να ενισχύσει την ενημέρωση για την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων, κυρίως σε χώρους που συγχρωτίζονται παιδιά, έχει στην διάθεσή της φυλλάδια που αναφέρονται σε κανόνες υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων σε χώρους σχολείων καθώς και σε χώρους βρεφικών, βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών.
Τα συνημμένα φυλλάδια διανέμονται μετά από επισκέψεις ομάδας επαγγελματιών της υπηρεσίας, στα πλαίσια τακτικών ή έκτακτων ελέγχων και ενημέρωσης για θέματα υγιεινής, που γίνονται ετησίως σε όλους τους φορείς που συγχρωτίζονται παιδιά.
Η πιο κοινή πρακτική αντιμετώπισης των λοιμώξεων είναι ο τακτικός και σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών», καταλήγει η ανακοίνωση.