Οδηγίες και συμβουλές για καταναλωτές και επιχειρηματίες εν όψει ων εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού δίδει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Ρ. σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης λειτουργώντας πάντα με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ρεθύμνου, οφείλει να ενημερώσει τόσο το καταναλωτικό κοινό, όσο και τους επιχειρηματίες ότι:
1. Βάσει της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας η παρασκευή και προσφορά εδεσμάτων και ποτών γίνεται:
• Από νομίμως αδειοδοτημένα και επομένως ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
• Εντός των στεγασμένων και ειδικά εξοπλισμένων χώρων τους (παρασκευαστήρια κλτ),
• Από προσωπικό που φέρει ατομικό πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ και φροντίζει για την ατομική του καθαριότητα, για τον υγιεινό χειρισμό τροφίμων και την καθαριότητα του χρησιμοποιημένου εξοπλισμού (σκεύη, συσκευές κτλ).
2. Απαγορεύεται η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών, αλλά και ψησταριών σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, θέλει να εφιστήσει την προσοχή των καταναλωτών σημειώνοντας τους κινδύνους, που εγκυμονούν από τα προϊόντα, τα οποία προσφέρονται από μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, για τα οποία κανένας δεν γνωρίζει από πού προέρχονται και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτά παρασκευάζονται. Επίσης, οποιοσδήποτε χειρισμός τροφίμων σε εξωτερικό χώρο απαγορεύεται.
Συμπερασματικά, η διαδικασία πώλησης προϊόντων από υπαίθριες ψησταριές είναι παράνομη και μπορεί να προκαλέσει άμεσο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους καταναλωτές, που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο να αποφεύγουν την κατανάλωση των τροφίμων, που παρασκευάζονται από υπαίθριες ψησταριές καθώς και από ψησταριές σε αύλειο χώρο καταστημάτων, αλλά να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης, που προσφέρουν στον καταναλωτή ασφαλή προϊόντα, αφού η παρασκευή τροφίμων γίνεται εντός αυτών».