Tη θλιβερή «πρωτιά» στην κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους διατηρεί η Κρήτη και ο νομός Ρεθύμνου ειδικότερα, καθώς πανευρωπαϊκές έρευνες επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος που επικρατεί στην κοινωνία του νησιού με πολλές προεκτάσεις σε όλους τους τομείς.
Η χρήση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία έχει εξελιχτεί σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, το οποίο καλείται αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει η πολιτεία, μέσα από συνεργασίες αρχών φορέων, οικογένειας, σχολείου.
Τα στοιχεία αμείλικτα σοκάρουν, αφού σύμφωνα με διαδοχικές πανευρωπαϊκές έρευνες των τελευταίων ετών, το αλκοόλ εμφανίζει μεγάλα ποσοστά κατάχρησης στους εφήβους του νησιού, που ξεκινούν μάλιστα την κατανάλωση αλκοόλ από πολύ μικρή ηλικία.
Η ρίζα του προβλήματος βαθιά μιας και η κατανάλωση αλκοόλ έχει λανθασμένα συνδεθεί με τη νοοτροπία και δη με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ κάποιες φορές μάλιστα η χρήση του από ανήλικους γίνεται με την ανοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η άγνοια των κινδύνων που ελλοχεύουν από την κατανάλωση του στην εφηβική ηλικία, αλλά και των σοβαρών επιπτώσεων που αυτή έχει και στη μετέπειτα ζωή του ατόμου, χαρακτηρίζονται ως δυο σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αναδειχτούν. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της ίδιας της οικογένειας, των γονιών που πρέπει να είναι εκείνοι που μέσα από την ανατροφή και το χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης εμπιστοσύνης με τα παιδιά θα τους μεταφέρουν και θα τους μεταδώσουν μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα και τη νοοτροπία, τη στάση που πρέπει να κρατούν απέναντι στο αλκοόλ. Από την άλλη το σχολείο, δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να βρουν τους τρόπους εκείνους που θα «διδάξουν» στα παιδιά τις επιπτώσεις του αλκοόλ δημιουργώντας ένα ισχυρό δίχτυ για την προστασία τους.
Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τη χρήση αλκοόλ από ανήλικους επισημαίνοντας τις τραγικές επιπτώσεις του, μιας και το αλκοόλ (είτε μέσα από τα τροχαία ή άλλα δυστυχήματα αλλά και σε νοσηρότητα) αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε 16 ευρωπαϊκές χώρες σε άτομα ηλικίας 15-40 ετών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν παράλληλα ότι οι έφηβοι στην ηλικία αυτή δεν έχουν την εμπειρία να «φιλτράρουν» πράγματα και καταστάσεις γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή «καθοδήγηση» από το σπίτι και το σχολείο που αποτελεί τη δεύτερη οικογένεια τους.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ πολλών άλλων χρήσιμων στοιχείων και πληροφοριών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο 3ο γυμνάσιο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τριφωνία», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, με θέμα «Έφηβοι και αλκοόλ», με ομιλητές τη Μαρία Κουλεντάκη, γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο, διευθύντρια ΠΑΓΝΗ και τη Νίκη Μπόγα, ψυχολόγο στο Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, που στόχο έχει τη σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το αλκοόλ, ώστε να υπάρξει η απαραίτητα ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις από τη χρήση του στην εφηβική ηλικία και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.