Έντονα προβληματισμένοι, αλλά λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εμφανίζονται οι Έλληνες καταναλωτές, σε έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το γ’ τρίμηνο του 2014.
Η πολύ αρνητική αντίληψη των Ελλήνων σχετικά με τα οικονομικά τους, αλλά και με τη δυνατότητά τους να ξοδεύουν χρήματα, μειώθηκε οριακά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, την ώρα που το ποσοστό των καταναλωτών που πιστεύουν ότι θα παραμείνει η χώρα σε κρίση το επόμενο έτος, μειώνεται στο 74% από 84% της περασμένης χρονιάς.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της Nielsen, περισσότερο αισιόδοξοι φαίνεται να είναι οι άντρες και ο νεότερος πληθυσμός της χώρας, ενώ περίπου δύο στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν αισιόδοξα ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν, καθώς επίσης και ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές που χρειάζονται.
Αντιθέτως, τρία στα δέκα νοικοκυριά μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν προσπαθήσει να περικόψουν και άλλο τα έξοδά τους, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το οποίο παραμένει και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Ταυτόχρονα, η εργασιακή ανασφάλεια παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία του πληθυσμού σε ποσοστό 47%, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ ακολουθούν ως ανησυχίες η ευρύτερη οικονομία, τα χρέη και η υγεία.
Οι κύριες περικοπές στα έξοδα των νοικοκυριών εντοπίζονται στην αγορά φθηνότερων προϊόντων που διακινούν τα σούπερ μάρκετ (τρόφιμα, είδη προσωπικής περιποίησης, είδη καθαρισμού σπιτιού), στην μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού, για ρουχισμό, για παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι, αλλά και για διακοπές.
Στην ερώτηση, που διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (30%), έπειτα από πολύ καιρό, δηλώνουν ότι αποταμιεύουν.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό (28%) πολιτών εξακολουθεί να δηλώνει ότι ξοδεύει τα χρήματά του για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών. Την ίδια ώρα, τρεις στους δέκα εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου διαθέσιμο εισόδημα.