Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Χθες το βράδυ έκλεισε η προεκλογική περίοδος, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, των κομματικών στελεχών, των υποψηφίων βουλευτών και οι πολίτες, δια της ψήφου τους ή της αποχής τους, θα αποφασίσουν σε λίγες ώρες ποιο κόμμα και ποιος πολιτικός αρχηγός επιθυμούν να έχει τη Δευτέρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και, αφού η αυτοδυναμία φαντάζει απίθανη, ποιες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συνεργαστούν με το κόμμα στο οποίο θα δώσουν την πρωτιά, ώστε από κοινού να οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη μέρα. Για τον λόγο αυτό εκτός του νικητή το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στο κόμμα που θα αναδειχθεί τρίτη δύναμη, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα έχει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, όσο όμως και στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, αλλά και ποια δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Μάχη έδωσαν καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και τα αντιμνημονιακά κόμματα για να έχουν τα μεγαλύτερα δυνατά εκλογικά οφέλη από τις αντιμνημονιακές ψήφους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι οι πολιτικές δυνάμεις και οι αρχηγοί που πρωταγωνιστούν στο εκλογικό τοπίο. Ο ένας εκ των δύο θα είναι ο νικητής το βράδυ της Κυριακής. Και οι δυο έχουν εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αλλά έχουν διαβεβαιώσει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα θα σχηματιστεί κυβέρνηση και έχουν αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες εκ νέου. Ωστόσο, όποιος κι αν ηγηθεί είναι υποχρεωμένος να ασκήσει μια σκληρή οικονομική πολιτική και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, να υλοποιήσει δηλαδή το τρίτο μνημόνιο.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κορύφωσαν την προεκλογική τους μάχη σε κλίμα πολωτικό, με στόχο να αντιστρέψουν το σκηνικό αποχής, αλλά και να συσπειρώσουν τις κομματικές τους βάσεις και να επιτύχουν κατά το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά, ώστε καθένας απ’ την πλευρά του αν είναι νικητής, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια την επόμενη μέρα κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στις οποίες θα προσφύγει.
Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν και από τις δυο πλευρές για σχηματισμό κυβέρνησης και αν αποκλειστεί η περίπτωση αυτοδυναμίας, η Δευτέρα θα είναι ημέρα στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό δικομματικής ή τρικομματικής κυβέρνησης, οι εταίροι της οποίας θα πρέπει να καταλήξουν σε μια προγραμματική συμφωνία τόσο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο όσο και στην άσκηση της πολιτικής, που όμως δεν θα είναι δυνατόν να ξεφεύγει από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Το εκλογικό σώμα αύριο, που ανέρχεται σε 9.836.997 Έλληνες πολίτες, θα πάει στις κάλπες έχοντας να επιλέξει για την ψήφο του μεταξύ 19 κομμάτων.