Άκρως απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται απογοητευμένοι και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, με το μεγάλο αγκάθι να είναι η απασχόληση.
Αυτό προκύπτει από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου, δίνοντας έμφαση στην οικονομία, και το οποίο αποκαλύπτει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, παρά τις όποιες προκλήσεις, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Το 94% των Ελλήνων χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στη χώρα, έναντι ποσοστού μόλις 6%, που τη βλέπει θετικά. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 49% (κακή κατάσταση) και 50% (καλή κατάσταση) αντίστοιχα. Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερη. Ωστόσο, οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου κατά 4 μονάδες, ενώ μειώθηκαν κατά 6 μονάδες οι αρνητικές.
Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερη. Ωστόσο, οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου κατά 4 μονάδες, ενώ μειώθηκαν κατά 6 μονάδες οι αρνητικές.
Η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά σε καμία περίπτωση θετική στο ερώτημα για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Οι Έλληνες την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Οι Έλληνες πολίτες καταλαμβάνουν την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη και στο ερώτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα, καθώς μόνο το 28% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 91% των Δανών και το 85% των Λουξεμβούργιων. Αντίθετα τα 2/3 των πολιτών της Ε.Ε. δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους στην κοινότητα.
Στην Ελλάδα, το ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει αύξηση του ποσοστού των πολιτών, που αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην κοινότητα, αλλά και ανησυχία για την πορεία των πραγμάτων.
Συγκεκριμένα το 45% των πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ένας στους τρεις έχει ουδέτερη άποψη. Αρνητικά αποτιμούν τη συμμετοχή το 21% (έναντι 12% στην ΕΕ) σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά.
Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.
Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση.
Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%.