Με μοιρασμένες τις εντυπώσεις κλείνει σιγά σιγά η κουρτίνα της φετινής εορταστικής περιόδου στην αγορά του Ρεθύμνου. Τα φώτα των γιορτών σβήνουν απ’ τα… Φώτα (Θεοφάνεια) κι ύστερα, άρα επισήμως έχουμε μερικές μέρες ακόμα (ξεθυμασμένης και λόγω covid) χριστουγεννιάτικης ανεμελιάς. Τίποτα, πάντως, δεν μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο έως μεθαύριο, ακόμα κι αν μια μαγική δύναμη έδιωχνε δια παντός (αμήν και πότε) από τις ζωές μας τον κορωνοϊό.
Ο απολογισμός ξεκίνησε να γίνεται και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου, κάνει… ταμείο στα «Ρ.Ν.».
Όσο …χαμογελούσε ο καιρός, χαμογελούσε και το λιανεμπόριο. Ώσπου ήρθε η (διπλή) καταιγίδα: της πανδημίας και της κακοκαιρίας. Εκρηκτικό μείγμα. Μόλις η κίνηση άρχισε να συνέρχεται, κατέφθασε η ψυχρολουσία, στην κυριολεκτική και την μεταφορική της διάσταση. Ο Δεκέμβρης έκλεισε όπως ξεκίνησε: υποτονικά.
«Τα Χριστούγεννα από μόνα τους είναι μία περίοδος χαράς. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, που ο καιρός ήταν πολύ καλός, πηγαίναμε αρκετά καλά. Την Παρασκευή η κίνηση ήταν πιο υποτονική. Γενικά πηγαίναμε καλύτερα από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Με το να κλείσει όμως και η εστίαση και να μην γίνουν event δεν δούλεψε συγκεκριμένη γκάμα καταστημάτων» σημείωσε η κα Τσικιντίκου.
Όλα είναι ντόμινο, συγκοινωνούντα δοχεία.
«Λόγω των νέων μέτρων που ξαφνικά εμφανίστηκαν, τα μηνύματα δεν ήταν θετικά. Επηρεάστηκε πολύ η επισκεψιμότητα των καταστημάτων. Το ένα είναι συνάρτηση του άλλου. Για να πας σε ένα ρεβεγιόν πρέπει να κάνεις μία σχετική προετοιμασία νωρίτερα. Δεν αγοράζεις ρούχα, δεν αγοράζεις παπούτσια, δεν πας κομμωτήριο, το ένα επάγγελμα κουμπώνει με το άλλο» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Η αγορά είναι γένους… θηλυκού!
Στο photo finish, στην γραμμή τερματισμού του 2021, τα δώρα της τελευταίας στιγμής περιορίστηκαν σε πολύ συγκεκριμένα είδη (όπως π.χ. τα παιχνίδια), ως επί το πλείστον για τις πιο νεαρές ηλικίες.
«Η γυναίκα όσο να ’ναι συντηρεί την αγορά, με το να επισκεφθεί δέκα διαφορετικά καταστήματα» υπενθυμίζει η κα Τσικιντίκου. Η ακύρωση γιορτών (ακόμα και των ρεβεγιόν χωρίς μουσική!), ακύρωσε και τα ψώνια για πολλές δεσποινίδες και κυρίες. Τα σχέδια άλλαξαν και αναπροσαρμόστηκαν σε πιο (ενδο)οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, σε σπίτια.
Συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, τα πράγματα σίγουρα ήταν καλύτερα. «Πέρσι είχαμε το click inside χωρίς να έχουμε ανοιχτή την εστίαση. Εφέτος δεν είχαμε το clickinside με μισοανοιχτή την εστίαση. Σίγουρα ήταν πιο έντονη η κίνηση απ’ ό,τι πέρσι. Δούλεψαν τα καταστήματα, σαφώς δεν υπήρχαν οι ατέλειωτες ουρές άλλων πόλεων (Ηράκλειο, Χανιά), αλλά προφανώς μιλάμε για μία άλλη αγορά».
Το ηλεκτρονικό εμπόριο δούλεψε με τη σειρά του. «Έχουμε μεγάλη χαρά όταν έρχεται ένα δέμα στο σπίτι. Ξεχνάμε όμως ότι το έχουμε πληρώσει, ότι δεν είναι δώρο ούτε από τον θείο από την Αμερική, ούτε από τον Άι Βασίλη» είναι η πάγια θέση της κας Τσικιντίκου. Δεν αφορίζει τις διαδικτυακές αγορές, η ένστασή της έγκειται στα αντικειμενικά μειονεκτήματα του e-shop: «Αγοράζουμε κάτι χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε, να το αγγίξουμε, να το φορέσουμε. Γίνεται ένα παιχνίδι: το φοράω, δεν μου κάνει το επιστρέφω, ενώ στο φυσικό κατάστημα δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να έλθει η ισορροπία» τονίζει.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη ανοίγει η αυλαία των εκπτώσεων. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου θέλει να είναι αισιόδοξη αλλά… «Το βασικό είναι να δούμε πώς πάει η πορεία της Όμικρον. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αναστολές στα καταστήματα, προβλέπω ότι θα έχουμε ένα mini lockdown. Η εστίαση πιθανόν θα μετριάσει τη δουλειά της κι αυτόματα θα μετριαστεί η δουλειά και στο λιανεμπόριο» εκτιμά. «Περιμένω ότι από τον Μάρτη θα σταματήσει η πανδημία. Θα είμαστε πιο θωρακισμένοι και θα πάμε προς τη λήξη».
Ενδιάμεσες εκπτώσεις και επιστρεπτέα
Ο Γιώργος Πολιουδάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ανέφερε στα «Ρ.Ν» ότι αμέσως μετά τις χειμερινές εκπτώσεις που ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου ακολουθεί το δεκαπενθήμερο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου.
Όπως είπε η εικόνα της αγοράς την περίοδο των γιορτών ήταν απογοητευτική. «Δυστυχώς δεν δούλεψε η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν δουλέψαν ούτε τα σούπερ μάρκετ που είναι και το βαρόμετρο της αγοράς . Πολλά καταστήματα εστίασης είχαν κάνει προμήθειες τροφίμων, που τελικά δεν καταναλωθήκαν λόγω των απαγορεύσεων, τα μουσικά προγράμματα ακυρώθηκαν, χάθηκαν προκαταβολές, τα εμπορικά καταστήματα με εξαίρεση τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν είχαν κίνηση».
Εν τω μεταξύ, οι έμποροι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή για την οποία η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στις 30 του τρέχοντος μηνός, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας φαίνεται πως ανατρέπει τους σχεδιασμούς και η πρώτη δόση εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί χρονικά ένα εξάμηνο. Εκκρεμούν ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να καταβληθεί σε εξήντα δόσεις.