Με ένα πακέτο έξι μεταρρυθμίσεων ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση τις συζητήσεις με τους θεσμικούς εταίρους και με στόχο μια νέα συμφωνία, που μπορεί να επιτρέψει την τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Ιούνιο.
Τις μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, o υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ήδη με τις δηλώσεις και με σχετικές συνεντεύξεις του, έχει περιγράψει ορισμένες από αυτές, πάντα σε συμφωνία με το πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Οι τέσσερις από τις έξι μεταρρυθμίσεις αφορούν τα φορολογικά ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ρίχνουν το βάρος της προσπάθειας στον τομέα των εσόδων, με στόχο να καλυφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που έχει καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι άλλες δύο στόχο έχουν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διοικητική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
1./2. Ανθρωπιστική Κρίση – Διοικητική Μεταρρύθμιση:
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη – ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία: Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης.
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου.
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του προς την ολλανδική Κάτω Βουλή ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα.
«Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup, στα τέλη Απριλίου», επισημαίνει ο Ολλανδός υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η ολλανδική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμιστικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης παρέχει μια έγκυρη βάση για περαιτέρω εργασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος.