Το Μπουρούντι και η Ρουάντα είναι δύο μικρές γειτονικές, κεντροανατολικές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στις οποίες επικρατεί χάος. Ένα αβυσσαλέο μίσος υποσκάπτει την ειρήνευση μεταξύ των δύο φυλών των Χούτου και των Τούτσι. Είναι απίστευτο ότι το 1972 και σε εκατό περίπου ημέρες, φονεύθηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Ρουάντα και άλλες δεκάδες χιλιάδες αντίστοιχα στο Μπουρούντι. Χιλιάδες πρόσφυγες τότε πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν από σκληρή αναγκαιότητα στις τρεις γειτονικές χώρες, Τανζανία, Κονγκό και Ουγκάντα, για να σωθούν. Εκεί τους δυστυχείς τους περίμενε άλλη αδυσώπητη μοίρα. Τους θέρισαν οι ενδημικές αρρώστιες και οι πιο πολλοί πέθαναν μη έχοντες την ελάχιστη φροντίδα και περίθαλψη. Σήμερα τα παιδιά των θυμάτων των γενοκτονιών στο Μπουρούντι και στη Ρουάντα, όσα επέζησαν και ορφάνεψαν, βρίσκονται στο έλεος του Θεού, χωρίς οικογένεια, χωρίς παπούτσια, χωρίς ρούχα, χωρίς καθαρό νερό, υποσιτιζόμενα, γαλουχούμενα χωρίς υγιείς αρχές, ενώ ενσταλάζεται στις παιδικές ψυχές το δηλητήριο του μίσους.
Το 2005 έφτασε η χριστιανική αγάπη στο πρόσωπο ενός αγιορείτη μοναχού για να απαλύνει στο Μπουρούντι αυτή την ασύλληπτη δυστυχία. Ένας λεβέντης αγιορείτης, ο μοναχός Δαμασκηνός είχε το θάρρος και τόλμησε το εγχείρημα να βρεθεί μέσα σ’ αυτό το πρωτόγονο, το εφιαλτικό και νοσηρό περιβάλλον, για να προσφέρει μια ανεκτίμητη αναγκαία βοήθεια. Εκ παραλλήλου με αυτόν τον ευθαρσή μοναχό της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους, έρχεται αρωγός και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το 2009 ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αφρικής μακαριότατος κ. Θεόδωρος θα ιδρύσει την πρώτη Επισκοπή της Ρουάντα και του Μπουρούντι, εν μέσω αθλίων και τραγικών συνθηκών, με πρώτο Αρχιεπίσκοπο εκεί τον Αφρικανό κ. Σάββα (Χειμωνέτο), ο οποίος αργότερα (2012) μετετέθη στην Γκάνα και τοποθετήθηκε ο Επίσκοπος Ιννοκέντιος (Μπιακατόντα) επίσης αφρικανός καταγόμενος από την Ουγκάντα, ελληνομαθής και μάλιστα πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Στο πλούσιο ανθρωπιστικό έργο του συμπαρίστανται ενεργά εκ παραλλήλου με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή της Εκκλησίας.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Επίσκοπος Ιννοκέντιος παραβρέθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου σε τιμητική εκδήλωση προς χάριν της Ιεραποστολής, την οποία ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλoς συνεχάρη και την ευλόγησε για το εξ’ αντικειμένου ριψοκίνδυνο και παράτολμο έργο της και τόνισε ότι «η ιεραποστολή απαιτεί ζέουσα αγάπη, πνεύμα θυσίας, επίγνωση και αποδοχή των επικείμενων κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του ιεραποστόλου και ότι είναι ένα εγχείρημα, που δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προικισμένοι από το Θεό να το πράξουν».
Συγκινεί εν τούτοις και συγκλονίζει το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που Παγκόσμιοι κολοσσιαίοι διεθνείς οργανισμοί, καθ’ ύλην αρμόδιοι να επιληφθούν αυτής της ζοφερής καταστάσεως, αδιαφορούν και κωφεύουν απέναντι στις οιμωγές και στους οδυρμούς των δύστυχων Αφρικανών, αδελφές ψυχές της Ελληνορθόδοξης Αποστολής καταφθάνουν και σπεύδουν για να συμπαρασταθούν αλληλέγγυες στις δύο υπανάπτυκτες, πολύπαθες χώρες. Η αθόρυβη παρουσία της Ορθοδοξίας ξεκινά το 2007 όταν το δυναμικό, άοκνο, φιλανθρωπικό σωματείο «Άνθρωποι της αγάπης» προσφέρουν έμπρακτα τη θερμή αγάπη τους σ’ αυτές τις χώρες. Επί κεφαλής υπήρξε μια αξιαγάπητη, δυναμική, καλλιεργημένη γυναίκα. Η κυρία Γεωργία Χατζηβέη πρόεδρος του σωματείου και καταξιωμένη εκπαιδευτικός θα ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό και θα δοθεί ολόψυχα σ’ ένα αξιοθαύμαστο, μοναδικό επίτευγμα. Η κυρία Γεωργία με τα μέλη του σωματείου και με πολλές οικονομικές θυσίες ιδρύουν Δημοτικό σχολείο και πού; Στη Μπουραμπάτα μια πόλη βασανισμένη, καταθλιπτική και εξαθλιωμένη. Η ανάγκη ενός πιάτου φαγητού για τα παιδιά τα προσήλκυσε, ώστε με την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου, εγγράφηκαν σ’ αυτό τριακόσια. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα εξακόσια. Τα παιδιά δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο γυμνάσιο, γιατί αυτό βρίσκεται ώρες μακριά από την Μπουραμάτα, οι «Άνθρωποι της αγάπης» έχουν προγραμματίσει στην επόμενη φάση άλλη ενέργειά τους, που είναι η ανέγερση και λειτουργία, όσο γίνεται πιο σύντομα, ενός γυμνασίου για τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Παράλληλα ένα άξιος πνευματικός ποιμένας δεν παύει να κηρύττει το λόγο και το έργο του Ιησού. Ο Επίσκοπος π. Ιννοκέντιος, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κραυγάζει και τονίζει στις ψυχές τις εμποτισμένες από μίσος και φανατική έχθρα για τους αντιπάλους, κατά το παράδειγμα του Κοσμά του Αιτωλού: «Αγάπη αδελφοί μου, αγάπη, αγάπη».
Με αυτόν τον φωτισμένο Αφρικανό Επίσκοπο, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Ορθοδοξία εδραιώνεται και ισχυροποιείται στο Μπουρούντι. Αλλά πέραν τούτου ενθαρρύνει ότι στην ιεραποστολή εργάζονται άνθρωποι, που διακρίνονται για το θείο τους ζήλο, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία. Όπως λένε οι ίδιοι «η ζωή και η ολόθερμη, καθολική αφοσίωση και αφιέρωση τους στον ευαγγελισμό για τις πονεμένες ψυχές της Αφρικής, απέκτησε ομορφιά, σκοπό και νόημα. Αισθάνονται ευγνώμονες στο Θεό, που τους έδωσε τη Χάρη, να αισθανθούν αυτή την άπειρη αγάπη, που τους ανταποδίδουν τα παιδιά αυτά τα αφρικανάκια με το πλούσιο αθώο, αυθόρμητο και ειλικρινές χαμόγελό τους, που τους μεταφέρει μιαν ενδόμυχη πίστη και μια βιωματική ελπίδα.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Ισλαμισμός – μωαμεθανισμός έχει διαδοθεί και επεκταθεί εις το 10% του πληθυσμού των δύο χωρών και τούτο με τα άφθονα πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του Περσικού Κόλπου. Οι Καθολικοί άλλοτε έφταναν το 65% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι Προτεστάντες δεν είχαν αισθητή παρουσία. Σήμερα οι Καθολικοί υπολογίζονται στο 50%, ενώ οι Προτεστάντες οι οποίοι υποστηριζόμενοι με χρήματα αφειδώς από τις ΗΠΑ, έφτασαν να ξεπερνούν το 20%. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι ακόμα πολύ πτωχή, η Ιεραποστολή όμως διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης, ασίγαστη χριστιανική φλόγα και αστείρευτη, αδιασάλευτη πίστη στον Αναστάντα Χριστό. Η έμπρακτη αγάπη αυτών των αθλοφόρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει επηρεάσει και προσελκύσει πολλούς Αφρικανούς Τούτσι και Χούτου στους κόλπους της χριστιανικής αγάπης. Ας σημειωθεί ακόμα ότι το ευδόκιμο έργο αυτών των αθλοφόρων επιτελείται εν μέσω μιας κοινωνίας όχι μόνον απολίτιστης, διχασμένης και πρωτόγονης αλλά και εντός περιβάλλοντος λοιμωδών, μολυσματικών, μεταδοτικών ασθενειών. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις εκτός από την Τρυπανωμίαση (ασθένεια του ύπνου) την ελονοσία, την ηπατίτιδα και τον τυφοειδή πυρετό και άλλες ασθένειες οι οποίες μαστίζουν τις χώρες αυτές, μια άλλη νοσηρότητα τις πλήττει τα τελευταία χρόνια. Στις χώρες σημειώνονται ήδη 250.000 κρούσματα ιού του AIDS. Σαν να μην έφταναν αυτές οι αρρώστιες τελευταία εμφανίστηκε μια άλλη, ένα νέο μεγάλο πλήγμα για τον πληθυσμό. Ο ιός «έμπολα» μέχρι στιγμής κάνει μεγάλη θραύση. Έχουν αρχίσει επιστημονικές έρευνες για να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο για τον θανατηφόρο αυτό ιό.