Η λήξη της καραντίνας που είναι η 27η Απριλίου δεν απέχει και πολύ χρονικά αν, και όλα δείχνουν πως εφόσον κινηθούμε ανάλογα προσεκτικά ως λαός, η καραντίνα θα λήξει στις 4 Μαΐου (φοβού της πρωτομαγιάς από την πολιτική προστασία).
Το Πάσχα επίσης πέρασε, ο κόσμος έμεινε στο σπίτι του –τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών- με τους περισσότερους να ψήνουν τον οβελία (ή μέρος αυτού) ή παραλλαγές κρέατος στον φούρνο. Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι βέβαια που είχαν οργανωθεί από καιρό και διέθεταν μπάρμπεκιου στις αυλές ή στα μπαλκόνια τους.
Αυτές τις ώρες οι κουβέντες για την επιστροφή στην κανονικότητα δίνουν και παίρνουν, τόσο στα παράθυρα των καναλιών των τηλεοράσεων όσο και στις συζητήσεις πολλών μέσω τηλεφώνων.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον πια, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η επιστροφή του κόσμου στην πραγματικότητα.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα «ανοίξει» η πολιτική προστασία, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η άσκηση. Μέσα σε αυτή βάλτε τον αθλητισμό.
Βέβαια, θα πρέπει να αντιληφθούμε γρήγορα πόσο διαφορετική θα είναι αυτή η μέρα και πόσο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε τα νέα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν, σωματεία, ομάδες, γήπεδα, δημοσιογράφοι και γενικότερα όλος ο μηχανισμός που κινεί τα νήματα του αθλητισμού.
Ας δούμε κάτι από αυτή τη «νέα μέρα». Αλήθεια είναι βέβαια ότι, ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά παράλογα πράγματα όπως:
– Ότι οι αθλητές δεν θα αλλάζουν στα ίδια αποδυτήρια.
– Επίσης το να πηγαίνουν στο γήπεδο έτοιμοι με την αθλητική τους περιβολή (αυτό μπορεί να ισχύσει σε επίπεδο ακαδημιών).
Τί ακριβώς μπορεί να ισχύει όμως;
– Πολλές ομάδες ίσως αλλάξουν μέσο μετακίνησης προκειμένου να προστατεύσουν και να προστατευθούν (εκείνες που έχουν χρήματα να χρησιμοποιήσουν πτήση ιδιωτικού τζετ) και στις πιο μικρές κατηγορίες, να πάρουν πούλμαν αντί αεροπλάνο (όπου αυτό είναι λογικό να χρησιμοποιηθεί).
– Κάποιες έδρες αγώνων μπορεί να αλλάξουν προκειμένου να βολέψουν και τις δύο ομάδες και επιπλέον να μην αναγκαστούν οι φιλοξενούμενες ομάδες να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο.
– Μάλιστα οι τελευταίες θα επιδιώξουν να αποφύγουν την -επιπλέον- παραμονή τους σε ξενοδοχείο.
– Αυστηροποίηση παρουσιών στους πάγκους. Προφανώς και θα επιτραπούν οι απολύτως απαραίτητοι. (Προπονητής, παίκτες και οι υπόλοιποι πιο μακριά).
– Αυστηροποίηση παρουσιών στα δημοσιογραφικά και στις συνεντεύξεις τύπου.
– Φυσικά, ούτε λόγος για παρουσία θεατών στα γήπεδα (το πιο πιθανό για όλο το υπόλοιπο του 2020.
Κι όταν δεν υπάρχουν έσοδα λόγω της μη προσέλευσης θεατών, το απλό ερώτημα που γεννάται είναι, κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τα ερασιτεχνικά σωματεία (τοπικά, Γ’ Εθνικής και Football League);
– Τέλος, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη της ΕΠΣΡ, όσον αφορά τα γήπεδα του Ρεθύμνου που είναι ορθάνοιχτα (τα περισσότερα) σε θέαση. Προφανώς και η διοίκησή της θα πρέπει να τσεκάρει ποια γήπεδα είναι αυτά που λιγότερο «προσβάσιμα» στους θεατές.