Το έργο κατασκευής του νέου βόρειου οδικού άξονα Κρήτης, ο νότιος οδικός άξονας, η ορθή διαχείριση υδάτων μέσα από τις απαραίτητες παρεμβάσεις που αφορούν σε αρδευτικά δίκτυα, αξιοποίηση του νερού από το Φράγμα Ποταμών, έργα περιβάλλοντος, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, ζητήματα ενεργειακά αλλά και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την παράλληλα διασύνδεση του με τον τουρισμό καθώς και η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας μέσω τω ανώτατων εκπαιδευτικών ακαδημαϊκών και τεχνολογικών ιδρυμάτων του νησιού, είναι τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου παρουσία των δήμαρχων του νομού, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του προέδρου του ΕΒΕΡ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Συλλόγου Ξενοδόχων, του ΤΕΙ, του πρόεδρου του νοσοκομείου, της ΕΑΣ, εκπροσώπων του ΟΑΚ περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων έγινε με κύριο στόχο να αναδειχτούν τα ζητήματα που θα τεθούν στο αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης απευθυνόμενος στους φορείς του Ρεθύμνου αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στον ΒΟΑΚ, σημειώνοντας ότι αποτελεί έργο καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη ενώ, όπως είπε, η ανάπτυξη στο νησί θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ισόρροπη για όλους τους νομούς του νησιού. Διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και αξιοποίηση των ερευνητικών ιδρυμάτων μέσα από την αγορά εργασίας ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία είναι ταυτόχρονα δυο άξονες στους οποίους επενδύει η περιφέρεια Κρήτης.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Σταύρος Ανραουτάκης ανέφερε: «Συνεχίζουμε με το Ρέθυμνο μετά τα Χανιά, είμαστε στο Ρέθυμνο μαζί με όλους τους δημότες, με όλους τους φορείς της Π.Ε Ρεθύμνης για να δούμε όλα τα αναπτυξιακά έργα της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά έργα τα οποία θα τεθούν στο αναπτυξιακό συνέδριο εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Να δούμε λοιπόν την επόμενη δεκαετία ποια είναι τα έργα που οραματίζεται η κάθε περιοχή. Οι άξονες είναι συγκεκριμένοι: είναι τα έργα υποδομών, είναι η ενέργεια, η ύδρευση- αποχέτευση, τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Όλα αυτά αναλύονται διεξοδικά, βλέπουμε πού είμαστε έτοιμοι από πλευράς μελετών, διεκδικούμε από πλευράς των γενικών υπουργείων χρηματοδοτήσεις για αρκετά έργα, γιατί δεν είναι μόνο το περιφερειακό πρόγραμμα, είναι και τα τομεακά προγράμματα. Εμείς στο περιφερειακό πρόγραμμα έχουμε 434 εκ. αλλά το ύψος που διεκδικούμε από όλα τα προγράμματα, και από ευρωπαϊκούς και από εθνικούς πόρους ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ., εκτός από τον ΒΟΑΚ που η πρόταση που έχει καταθέσει η Περιφέρειά μας έχει εγκριθεί και από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τους αρχηγούς των κομμάτων, γιατί με τις συναντήσεις που έχουμε δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει ο ΒΟΑΚ, μόνο με ρήτρα διαθεσιμότητας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού και μαζί όλοι οι φορείς με τη συνεργασία που έχουμε, με τη συνέργεια βάζουμε τους στόχους, βάζουμε τους άξονες και διεκδικούμε την ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος μας για τα επόμενα χρόνια. Η διασύνδεση πρωτογενή τομέα με τον τουριστικό τομέα όμως και η δουλειά που γίνεται στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού πρέπει να πάνε στην πραγματική οικονομία και να δούμε πώς θα έχουμε και θέσεις εργασίας, απασχόληση που είναι το ζητούμενο για τη νέα περίοδο».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τόνισε όλα τα θέματα του νομού θα τεθούν μέσω υπομνήματος υπ’ όψιν του περιφερειάρχη και μεταξύ άλλων στη σύντομη εισήγηση της είπε: «Εμείς σαν περιφερειακή ενότητα έχουμε κάνει μια προεργασία και θα παραδώσουμε στον περιφερειάρχη υπόμνημα κυρίως για τα μεγάλα έργα που ενδιαφέρουν τον νομό και αναφέρομαι βέβαια στα κυρίως έργο που είναι ο ΒΟΑΚ, που είναι η χρηματοδότηση του ΝΟΑΚ και των καθέτων συνδέσεων και βεβαίως είναι το φράγμα στον Πλατύ, που είναι πολύ μεγάλα έργα και βέβαια μικρότερα έργα στο Ρέθυμνο που είναι έργα ύδρευσης και άρδευσης δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με νερό. Πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, θα εμπλουτιστεί αυτό με ό,τι αναφέρουν οι υπόλοιποι δήμαρχοι που είναι μέσα στο υπόμνημα».
Τα αιτήματα των δημάρχων
Στην τοποθέτηση του στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, εκτός από το ενεργειακό και τα απορρίμματα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη χρηματοδότησης του μεγάλου για τον μητροπολιτικό δήμο έργου του αρδευτικού δικτύου για αξιοποίηση των νερών από το φράγμα Ποταμών, έργο που όπως είπε είναι υπερώριμο και εκκρεμεί η υπουργική υπογραφή ενώ μίλησε και για την αναγκαιότητα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.
«Δεν έχει νόημα ποιες είναι οι πραγματικές μας ελλείψεις, έχει σημασία ποιες είναι οι προτάσεις μας που συνδέονται με τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα που είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα ή που μπορούν να δημιουργηθούν. Ιδίως στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τουλάχιστον στον νομό Ρεθύμνου είμαστε σε ένα ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος και της διαχείρισης του νερού. Αίτημα και του δήμου Ρεθύμνης και του δήμου Μυλοποτάμου είναι επιτέλους να υπογραφεί το υπερώριμο έργο που είναι το αρδευτικό με αξιοποίηση των νερών από το φράγμα Ποταμών που χάνονται. Αυτό το έργο θα δώσει μια τεράστια ώθηση σε μια περιοχή και στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει διαχωρισμός δικτύων, θα λυθούν οι διαρροές και όλα τα συναφή. Εκεί δεν χρειάζεται να έρθει ο πρωθυπουργός για να υπογραφεί αυτό. Είναι ένα έργο 4.000.000 το οποίο μπορεί να δομηθεί μέσα σε έξι μήνες και κάθε βδομάδα μπορεί να υλοποιείται και να δίνει νερό χωρίς να χρειαστεί να ολοκληρωθεί όλο. Ένα άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο υπάρχει τεράστιο κενό και αδυναμία του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας να το αντιμετωπίσει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα, είναι τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων. Όλη η ενδοχώρα της Κρήτης είναι αχαρτογράφητη και χωρίς καμία προοπτική επίλυσης στο πρόβλημά του. Πρέπει να κοιτάξουμε και τους οικισμούς γ’ τάξης, που κινδυνεύουμε να φάμε πρόστιμο. Αυτά τα θέματα ο μοναδικός τρόπος για να απαντήσουμε είναι να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω της ευρωπαϊκής τράπεζας».
Παράλληλα ο Γ. Μαρινάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απουσία αρχαιολογικού μουσείου, συνεδριακού κέντρου και δημοτικού κολυμβητηρίου στον μητροπολιτικό δήμο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα της Ελλάδας που δεν έχει αρχαιολογικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο και δημοτικό κολυμβητήριο. Υπάρχει ένα παλαιωμένο κλειστό γυμναστήριο, με μια ομάδα πολύ φιλόδοξη που δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά της στην Ευρώπη. Πρέπει μια πολιτεία να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, αν πρέπει να έχουμε ισότιμη ανάπτυξη».
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης έκανε αναφορά στον νότιο οδικό άξονα Ρέθυμνο -Αγίας Γαλήνης αλλά και στα υποστηρικτικά δίκτυα. Τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα έργα κατασκευής βιολογικών καθαρισμών στη δημοτική ενότητα Λάμπης, έκανε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των νερών του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού αλλά και στην ανάγκη πολιτικής χρήσης του αεροδρομίου στο Τυμπάκι: «Τα νερά του φαραγγιού του Κουρταλιώτη πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτό είναι από τα πολύ μεγάλα έργα που μπορούν να γίνουν γιατί είναι μεγάλες οι ποσότητες. Επίσης ζητούμε να δοθεί σε πολιτική χρήση το αεροδρόμιο στο Τυμπάκι, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο αίτημα που αν γίνει αυτό μαζί με την οδική αρτηρία Ρεθύμνου-Αγ. Γαλήνης θα είναι το μεγαλύτερο έργο για τον τουρισμό που μπορούμε να δώσουμε στην περιοχή».
Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του κατασκευής του εργοστασίου στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, επισημαίνοντας πως αυτό έχει «κολλήσει» στις διαδικασίες δημοπράτησης αφού ακόμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του διαγωνισμού δεν είναι διαθέσιμη. Αναφέρθηκε στη σημασία κατασκευής του αμαριώτικου δρόμου καθώς και στο μεγάλο έργο του Πλατύ Ποταμού αλλά και στην προσθήκη που πρέπει να γίνει ώστε να περιληφθεί το Φράγμα Γερακαρίου-Ελένων: «Για εμάς στον δήμο δεν είναι το θέμα μόνο ο ΒΟΑΚ και ο ΝΟΑΚ αλλά και αυτός που ενώνει τον ΒΟΑΚ με τον ΝΟΑΚ και αναφέρομαι στον αμαριώτικο δρόμο. Σε ότι αφορά τη μελέτη του Πλατύ ξεκίνησε από τη μελέτη του Γερακαρίου. Εγκαταλείφθηκε η μελέτη το 2010 του μικρού φράγματος των 2.000.000 κυβικών Ελενών-Γερακαρίου που θα είναι με φυσική ροή, άρα θα στοιχίζει πολύ λιγότερο και θα αρδεύονται περίπου 8.000 στρέμματα εντός του δήμου Αμαρίου. Για μας το έργο αυτό είναι απαραίτητο και θέλουμε να γίνει έστω και ξεχωριστά από το έργο του Πλατύ Ποταμού. Τα χρήματα είναι 80.000 ευρώ και δεν μας έχουν δοθεί ακόμα από το υπουργείο Υποδομών».
Ο Δημήτρης Κόκκινος, δήμαρχος Μυλοποτάμου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι οι οποίοι, όπως τόνισε, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό προγράμματα και δεν έχουν πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ΒΟΑΚ είναι το πρώτο αναγκαίο έργο για ολόκληρη την Κρήτης. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθεί η παλαιά εθνική οδός για την οποία υπάρχει μελέτη. Αν αυτό γίνει θα αποσυμφορηθεί ο ΒΟΑΚ γιατί θα μπαίνει κόσμος από την παλιά εθνική που είναι μια πολύ αξιόλογη διαδρομή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλοι οι οικισμοί της Κρήτης, είναι η αντικατάσταση υδρευτικού δικτύου στα χωριά».
Ο Μανόλης Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων, τόνισε τη σημασία κατασκευής του δρόμου Ηρακλείου- Ανωγείων – Πέραματος αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ψηλορείτη και πρόσθεσε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη του Ψηλορείτη. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε πολλά ελλείμματα. Απαιτούνται κτηνοτροφικοί δρόμοι και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οδοποιία. Νομίζω πρέπει να το δούμε συνολικά».