Δ΄
Η πρώτη ανακάλυψη – ανασκαφή του αγαλμάτινου μεγάλου στρατού, έγινε το 1974. Απείχε ένα μίλι του τάφου εκείνου του πρώτου Αυτοκράτορα του 3ου αι. Τσιν Σι Χουάνγκ. Τυχαία, σε αγρότες χρεώνεται η παρατήρηση των αρχαιοτήτων ενώ το όλον συγκρότημα εκτιμήθηκε 56 τ. χλμ, άρα 200 φορές μεγαλύτερο σε έκταση της κοιλάδας των Βασιλέων στην Αίγυπτο που, όμως, είναι ένω της χιλιετίας παλαιότερος χώρος και διαθέτει ογκοδέστερα μνημεία. Αυτό δηλαδή της Κίνας, τοποθετείται σε μέγεθος στην πρώτη δεκάδα μνημείων του πλανήτη, συναγωνίζονται μόνον τα κατ’ αναλογία στην Αμερική των Ίνκας, Μάγιας, Αζτέκων σε 5 κράτη σήμερα. Στο BBC, ειδικοί αναρωτήθηκαν για το απίστευτο και ακατανόητο άλμα, από αγαλματίδια 20 εκατ. ο ίδιος λαός να περάσει ανεξήγητα και απότομα, χωρίς ενδιάμεσα στάδια, σε μέσου ύψους 1,80 – 1,90μ συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο.
Παράλληλα, έρευνες DNA σε αρχαιολογικές θέσεις των δυτικών (προς Ασία του Αλέξανδρου) συνόρων, κατέδειξαν Ευρωπαϊκή προέλευση την εποχή περί το 260 προ Χρ και ως γνωστόν, απ’ όλη την Ευρώπη τότε ταξιδευτές, κατακτητές, εξερευνητές υπήρχαν μόνο στην Ελλάδα.
Τι να κάνουμε συμπούρμπουλα, μυρόβλητα κουρκουμπίνια, πλεμπάγια από κόθορνους και κνώδαλα που θέλετε τους Έλληνες ίσους με τους ημιάγριας κατάστασης Σουηδούς, Βρετανούς, Σλάβους κλπ για να περιοριστούμε μόνον στην Ευρώπη; Ξέρετε εσείς κάποιους να έφθασαν προ Χριστού στην Κίνα και όχι σαν περαστικοί αλλά με ανεξίτηλα αποτυπώματα; Δίχως λοιπόν ουδεμίας υπερβολής και καταπώς επεξηγεί η αρχαιολόγος Λι Ξιουζέν του εκεί μουσείου, ο περίφημος και από τους πλέον σημαντικότερους παγκοσμίως και διαχρονικά «δρόμος του μεταξιού» που από την Κίνα ανέβαινε στην Ευρώπη, διέσχιζε την Ασία, συναντούσε την Μεσόγειο, χαράχτηκε και διαβαίνονταν από προ και όχι μετά Χριστόν εφόσον Έλληνες πηγαινοέρχονταν αδιάκοπα.
Αλλά και η «θεματολογία» αυτή καθαυτή μιλά αφ’ εαυτή. Στρατοί σε παράταξη όπως ο αναπαριστάμενος στην Κίνα, περί το 300 προ Χριστού απαντώνται ΜΟΝΟΝ σε Έλληνες. Ακόμα και αν δεχθούμε το τάχα 1200 προ Χριστού για την Ιλιάδα, στρατοί με παρατάξεις, διαχωρισμούς πεζικού – ιππικού – τοξοτών τμήμα κατά τμήμα, κινήσεις κατά τμήματα διαθέτουν ΜΟΝΟΝ Έλληνες. Όλοι οι λοιποί μάχονται χύδην. Οι ορδές στην Ευρώπη με τα ρόπαλα. Οι Αιγύπτιοι στις ερήμους. Οι Μήδοι και οι Πέρσες μετέπειτα (μέχρι επί Δαρείου κατά Αλέξανδρου), νωρίτερα Χετταίοι, Σουμέριοι, Ασσύριοι στην ίδια – την Ασιατική – ήπειρο. Οι παρατάξεις σε Θερμοπύλες – Μαραθώνα – πορεία Αλέξανδρου μετά 150 έτη. Και βέβαια, στη μακραίωνη πολεμική ιστορία της, χύδην κινείται όποιος στρατός στην Κίνα, εκπαιδεύτηκαν από Ευρωπαίους τον 20ο αιώνα!
Τα πήλινα στρατεύματα ευρέθηκαν σε παράταξη, παντελώς άγνωστο παγκοσμίως πλην Ελλήνων. Χύδην στέκονταν, παρέλαυναν, μάχονταν, επιτίθονταν, οπισθοχωρούσαν. Οι τοξότες κάθε στρατού φόνευαν τους δικούς τους μπροστά ή λοξά, τα άρματα εκάστου θέριζαν πρώτα άνδρες τους. Ο κόσμος και οι ένοπλοι τα διδάχθηκαν από την Ιλιάδα. Ιδέα από οργανωμένο στρατό δεν υπήρχε μέχρι το 1500 μετά Χριστόν που πήγαν οι κονκισταδόρες Ευρωπαίοι στην Κεντρική – Νότιο Αμερική.
Οκτώβριο 2016 ο κόσμος (επιστήμης – τέχνης – ιστορίας πρωτίστως) αναστατώνεται. Η δύση ( η Ελλάς δεν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ δύση καθώς συνορεύει με την Ανατολή) σε πλήρη ανάμειξη, σύναψη πολιτιστικών και λοιπών σχέσεων με την Ανατολή. Μέσω της Ελλάδας των 3 Ηπείρων που τότε δεν ήταν μικρή ούτε κατ’ έκτασιν. Συνδέονταν με φυλετική συγγένεια, όχι όμως διοικητικής – κρατικής ενότητας που μήτε επί Αλέξανδρου δεν ίσχυσε, έννοια κράτους – κρατικής επικράτειας και εποπτείας εμφανίζεται επί Ρωμαίων 1ο – 2ο μετά Χρ. αι.
Αντίστοιχα, δηλαδή κατά χιλιάδες, αγάλματα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ αυτά της Κίνας δεν φέρουν υπογραφή. Η απάντηση είναι ότι στην Ελλάδα ουδέποτε εφαρμόζεται μία – ας την πούμε – μαζικότητα. Κάθε τι είναι ατομικό. Της Κίνας δεν φέρουν Κινεζική υπογραφή. Φαίνεται να θεωρήθηκε μειωτικό ή άνευ σημασίας ενέργεια, οι Έλληνες να υπέγραφαν αντί Κινέζων. Ανευρέθησαν επίσης 130 πήλινα άρματα, 520 άλογα, 150 ίπποι στρατιωτικοί, 68 φιγούρες ως αρχηγείο – διοικητικοί – υπάλληλοι, ιππείς, αρματηλάτες, τοξότες γονατιστοί. Το μνημείο δεν είναι μονοδιάστατο, μιάς τεχνοτροπίας. Επί άνω των 8000 μορφών, ουδεμία, καν δεν ομοιάζει με έτερη. Εικάζεται να χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα, ζωντανοί Κινέζοι.
Ο πρό Χριστού Κινέζος ιστορικός Simmoc Qian, περίπου 150 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του μνημείου, συμπληρώνει ότι εργάστηκαν 700.000 άτομα, αδιανόητος αριθμός, μπορούμε συνεπώς να αναπλάσουμε κόστος, έκταση, την όλη επιχείρηση κατασκευής επί έτη στην ύπαιθρο και ότι ξεκίνησε πριν τον Τσιν Σι Χουάνγκ.
Ομοιώματα ίππων, ιππέων, στρατώνων, στρατωτών, τοιχών πρόκειται για το Ελληνικό τέθριππο (άρμα τεσσάρων ίππων).
Δεδομένο λοιπόν ότι και παλαιότερο είναι το μνημείο, και πολύ προ εποχής Αλέξανδρου, και γενιές Ελλήνων τεχνητών διαβίωσαν, μόχθησαν και πρόσφεραν στην ανθρωπότητα, εκεί.
Τέτοιας αξίας, τόσα πολλά και τόσο μακριά. Έλληνες παντού, πάντα επ’ αγαθώ επί πάντων και πασών, πάντοτε, παντοιοτρόπως.
Υ.Γ
Οι απόψεις – εκτιμήσεις – συγκρίσεις που εκφράστηκαν στα 4 κείμενα ήταν απολύτως προσωπικές για όλους τους τομείς. Όπου αποτελούν γνώμες – διαπιστώσεις των εκάστοτε ειδικών, αυτό δηλώνεται κατά περίπτωση, ρητά, σαφώς, ονομαστικά.
* O Νικόλαος Ξυπολυτάς είναι χειρουργός, πρώην διοικητής ΓΝΡ, υπεύθυνος τομέα υγείας Ν.Δ-ΝΟΔΕ Ρεθύμνου