Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει προκαλέσει διαμπερή «τραύματα» και στον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας! Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται για πρώτη φορά, τόσο κοντά, στον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Η παραγωγή μειώνεται ενόσω το κόστος της αυξάνεται: Λιπάσματα και ζωοτροφές, τείνουν να μετατραπούν σε είδη προς εξαφάνιση· και μαζί με το ρεύμα και τα καύσιμα, «τρύπησαν» και «τρυπούν» το ταβάνι των τιμών τους.
Τίποτα δεν μπορεί να βάλει … φρένο στην ακρίβεια και στο παρεπόμενά της: απόγνωση και ανασφάλεια κυριεύουν το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις κι επαγγελματίες πασχίζουν να ορθοποδήσουν και να πορευτούν σ’ ένα άγνωστο – αλλά σίγουρα- ναρκοθετημένο περιβάλλον, όπου τα πάντα κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να τιναχθούν στον αέρα. Το οικοδόμημα του σύγχρονου κόσμου τραντάζει συθέμελα στην ιδέα και μόνο ότι εν έτει 2022, μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρίσκεται επί θύραις, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.
«Μία αδιέξοδη κατάσταση»
«Οι αυξήσεις που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος δεν έχουν όριο! Δεν υπάρχει πλέον καμία βιωσιμότητα στον κλάδο μας. Είμαστε υπό πλήρη κατάρρευση. Το λέω και το εννοώ. Οι αυξήσεις έχουν ξεπεράσει στο σύνολό τους το 200%, στο κόστος παραγωγής: Στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στο ρεύμα δηλαδή. Όλα είναι που είναι αναγκαία για να κινηθούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει. Πάμε για πλήρη φτωχοποίηση!» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης. «Το κράτος μένει άπραγο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σοβαρής βοήθειας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κάθε μέρα. Είναι μία αδιέξοδη κατάσταση».
Όπως υποστηρίζει, «Οι τιμές που πουλάμε είναι ίδιες με εκείνες που ήταν πριν το 2002, πριν το ευρώ. Λένε ότι πήραν αυξήσεις τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, αλλά ο παραγωγός δεν επωφελήθηκε ούτε ένα σεντ! Οι τιμές έχουν αυξηθεί από αλυσίδες για να καλύψουν το ενεργειακό κόστους που έχουν κι αυτοί. Αλλά ο κτηνοτρόφος δεν κέρδισε ούτε ένα σεντ από όλη αυτή την ιστορία, από τις ανατιμήσεις».
Η ζημιά είναι τεράστια, σύμφωνα με τον ίδιο: «Το αρνί θα εξαφανιστεί από την αγορά. Ποιος θα ξαναβγάλει αρνί με αυτά τα δεδομένα; Ήδη εγώ έχω κόψει ένα μεγάλο ποσοστό ζωοτροφής και τα ζώα έχουν ρίξει την ποσότητα γάλακτος. Δεν παράγουν. Να δω πώς και πόσα θα συντηρήσω! Ούτε κουνέλι, ούτε κοτόπουλο μπορείς να αναθρέψεις σήμερα!». Η τιμή του καλαμποκιού διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. «Από τα 9,30 που είχε πέρσι τέτοια εποχή πήγε στα 18 ευρώ εφέτος! Τα λιπάσματα έχουν πάει 150% πάνω, οι ζωοτροφές 100% πάνω! Βιώνουμε έναν οικονομικό πόλεμο» υπογραμμίζει ο κ. Βενιεράκης.
Σαν να μην έφταναν όλα τ’ άλλα, δημιουργήθηκε και ζήτημα επάρκειας των ζωοτροφών. «Δίνουν με το δελτίο και μετρητοίς» μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου. «Θέλω να πάρω εγώ δέκα σακιά, μου λένε πάρε δύο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να σταματήσει τώρα, είναι καταστροφή τελειωτική!» Όσο μειώνεται η τροφή, τόσο θα μειώνεται και η παραγωγή γάλακτος. «Τα ζώα κάθε μέρα πρέπει να φάνε για να επιβιώσουν, με τον αέρα δεν γίνεται» σχολιάζει με νόημα ο κ. Βενιεράκης.
Στην όλη «τραγική» κατάσταση που μας περιγράφει, με τους ορατούς κινδύνους «φτωχοποίησης και εξαθλίωσης», προστίθενται και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, για τους κτηνοτρόφους: Δεν είναι λίγα τα αμνοερίφια που ξεψύχησαν λόγω του κρύου και της υγρασίας.
Πολλαπλοί κίνδυνοι
Το κώδωνα του κινδύνου κρούει μέσω των «Ρ.Ν.» και ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης: «Δεν υπάρχει γάλα, δεν υπάρχει κρέας, δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Αν το κράτος δεν πάρει κάποια μέτρα ενίσχυσης για να έρθουν σιτηρά και καλαμπόκι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποσιτισμού των ζώων, με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, όπως είναι τα τυροκομεία, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως είναι οι εταιρείες με τις ζωοτροφές να τιναχθούν στο αέρα! Όλο το σύστημα θα τιναχθεί στον αέρα. Κανείς δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του».
Ο ίδιος ζητάει την «έμπρακτη στήριξη» του κράτους»: «Όπως στηρίχθηκε η εστίαση, ο τουρισμός, όλες οι ομάδες παραγωγής, έτσι πρέπει να στηριχθεί και ο κλάδος που ασχολείται με ζωοτροφές και δημητριακά. Αλλιώς τελειώσαμε! Άμεσα, χθες, χρειάζεται ένα σταθερό σχέδιο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για τον πρωτογενή τομέα: Για ζωοτροφές και λιπάσματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να παράξει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες. Και δεν μπορεί να αγοράσει κανείς τις μελιτζάνες 3 ευρώ και τις ντομάτες 5 ευρώ το κιλό».
Χρειάζεται, όπως προτείνει, να χρηματοδοτηθεί η σπορά και η παραγωγή δημητριακών και καλαμποκιού στην Ελλάδα, κάτι που συμβαίνει και με το βαμβάκι, ούτως ώστε «να αποκτήσουμε αυτάρκεια ως χώρα».
Το καλαμπόκι, όπως μας πληροφορεί, έχει σκαρφαλώσει στα 19 ευρώ. «Και δεν μπορείς να βρεις κιόλας. Όλες οι επιχειρήσεις με ζωοτροφές παίρνουν καλαμπόκι με δελτίο Η Κρήτη από βδομάδα έχει φορτωθεί ένα καράβι κι έρχεται, αλλά πόσο θα φτάσει; Εκεί που αγοράζαμε 190 ευρώ τον τόνο το καλαμπόκι, τώρα αν βρεθεί θα πάει 400 ευρώ μόνο για να κατέβει. Και θα φτάσει 23-25 ευρώ το σακί. Ποιος θα το αγοράσει, και να βρεθεί ακόμα;» αναρωτιέται αναφερόμενος στο «τεράστιο πρόβλημα επισιτισμού» με το οποίο ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη η κοινωνία μας.
«Ανεξέλεγκτες» είναι και οι αυξήσεις στα λιπάσματα. «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την τιμή. Όσο θέλει ο καθένας τα πουλάει: 35-40-45 ευρώ, δεν βρίσκεις άκρη. Ένα μεγάλο μέρος των λιπασμάτων έρχεται από τη Ρωσία. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει!».