Δέκα μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και οι βιτρίνες των βιβλιοπωλείων έχουν «ντυθεί» την ελκυστική σχολική τους στολή, περιμένοντας τους «πρωταγωνιστές» του Σεπτέμβρη, δηλαδή μικρούς και μεγάλους μαθητές για να επιλέξουν τα είδη που θα τους χρειαστούν στο σχολείο. Φυσικά, στις σχετικές αγορές κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι γονείς. Εκείνοι πληρώνουν, εκείνοι συμφωνούν ή διαφωνούν με ό,τι αρέσει και προτιμά το παιδί τους.
Οι πρώτες αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τους βιβλιοπώλες του Ρεθύμνου, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα η κίνηση σαφώς θα είναι μεγαλύτερη.
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία των βιβλιοπωλών της πόλης, παρά την αντικειμενική οικονομική δυσκολία, οι γονείς έχουν ήδη ξεκινήσει να προμηθεύονται τα απαραίτητα για τα παιδιά τους, εν όψη της νέας σχολικής σεζόν.
Παραδοσιακά οι πρώτες αγορές των σχολικών ειδών αφορούν κυρίως τσάντες και κασετίνες για τους μαθητές του δημοτικού, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρείται αυξητική τάση, τόσο από πλευράς κίνησης, όσο και από πλευράς των εξόδων που έχουν προγραμματίσει να κάνουν οι γονείς των παιδιών.
Ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας βιβλιοχαρτοπωλείων του Ρεθύμνου, αναφέρει χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν», πως φέτος η κίνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, γεγονός που δημιουργεί μια, έστω και πρώιμη, αισιοδοξία.
«Κανείς δεν γνωρίζει τί ακριβώς οικονομικά προβλήματα κρύβει ο καθένας αλλά είναι η πρώτη χρονιά εδώ και χρόνια, που βλέπω γονείς να αγοράζουν στα παιδιά τους σχολικά είδη, δίχως ιδιαίτερη διαπραγμάτευση», λέει ο κ. Νίκος Κλαψινάκης, που προσθέτει: «Η αγορά έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Ίσως επειδή οι τιμές έχουν συγκρατηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ίσως γιατί η τουριστική σεζόν στο Ρέθυμνο πάει καλά από άποψη εσόδων και κατ’ επέκταση αυτή η οικονομική άνοδος ανακυκλώνεται».
Ανάλογη είναι η εικόνα που μεταφέρουν και άλλοι βιβλιοπώλες, οι οποίοι παρατηρούν μια στροφή των γονιών σε σχολικά είδη ποιότητας σε συνδυασμό πάντα με τη λογική τιμή. «Μπορεί οι γονείς να έχουν ξεχάσει αυτά που ήξεραν προ κρίσης, αλλά πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουν και την καλή τσάντα, και 60 ευρώ να κάνει μπορεί να την πάρουν, γιατί ξέρουν ότι θα τους κρατήσει για δύο χρόνια, ενώ αν πάρουν μια φτηνή σε τρεις μήνες θα χρειαστεί να αγοράζουν καινούρια», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον βιβλιοπώλη Στέλιο Δασκαλάκη «πολλοί από τους γονείς γνωρίζουν πως οι φτηνές τιμές στα σχολικά είδη δεν μεταφράζονται σε οικονομία, γιατί θα αγοράσεις δύο και τρείς φορές αυτό που μπορούσες να αγοράσεις εξ αρχής. Βέβαια υπάρχουν πολλοί που αγοράζουν αποκλειστικά βάσει της τιμής και ζητούν έκπτωση ακόμη και σε ένα στυλό που κοστίζει μόλις εβδομήντα λεπτά».
Πάντως κατά γενική ομολογία, αν και μικρότερο ως ποσοστό φέτος, υπάρχουν και αυτοί που περιορίζονται απλώς στην έρευνα αγοράς διευρύνοντας τις τιμές και οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι τις 11 του Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.
«Τυχαίνει πελάτες να θέλουν δέκα τετράδια και να παίρνουν για αρχή τα τέσσερα ή τα πέντε και αργότερα μόλις μπει η σχολική χρονιά σιγά σιγά να αγοράζουν και τα υπόλοιπα. Για να καλύψουμε τις ανάγκες και σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε προβλέψει κάποιες προσφορές σε ποσοστό από 30% έως 50% σε αντιπροσωπευτικά είδη, κυρίως σε κάποιες τσάντες που έχουμε στοκ από πέρυσι», υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στο κέντρο του Ρεθύμνου Κατερίνα Καρυστιανού.
Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές
Όπως υποστηρίζουν οι βιβλιοπώλες του Ρεθύμνου, έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις περυσινές τιμές χωρίς περαιτέρω αύξηση, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή της σχολικής τσάντας σημειώνει πτώση. Τα ξενόγλωσσα βιβλία επίσης, όπως λένε, παραμένουν στα περυσινά επίπεδα, ενώ και τα βοηθήματα που απευθύνονται συνήθως σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων παραμένουν σε ικανοποιητικές τιμές, αφού οι ίδιοι επέλεξαν να απορροφήσουν την ανεπαίσθητη αύξηση στο κόστος αγοράς.
Συγκεκριμένα το κόστος μίας σχολικής τσάντας, σύμφωνα πάντα με τα χρήματα που επιθυμεί να διαθέσει κάποιος, κυμαίνεται από τα 10 ευρώ μέχρι και τα 60 ευρώ, μία κασετίνα κοστίζει από 2 ευρώ και η τιμή της μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 12 ευρώ, ενώ το παραδοσιακό μπλε τετράδιο στοιχίζει 25 λεπτά, με το ακριβότερο να κοστίζει ένα ευρώ. Οι τιμές για τα στυλό παραμένουν προσιτές καθώς κοστίζουν από 0,70 ευρώ έως 2 ευρώ. Οι μαρκαδόροι φέτος πωλούνται από 0,40 ευρώ έως ένα ευρώ, οι ξυλομπογιές έως δύο ευρώ και τα μπλόκ ζωγραφικής ξεκινούν από 2,5 ευρώ και φθάνουν τα 3,5 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το σύνολο του ποσού που απαιτείται, κατά μέσο όρο φέτος, για την προμήθεια των σχολικών ειδών, αγγίζει για τον μαθητή του νηπιαγωγείου τα 35 με 40 ευρώ και για τον μαθητή της πρώτης τάξης του δημοτικού τα 40 ευρώ. Αυτό το ποσόν βέβαια αφορά μια οικογένεια που θέλει να προμηθευτεί για το παιδί της τα βασικά είδη σε μια καλή ποιότητα. Από κει και πέρα, ανάλογα με το «πορτοφόλι» και τις οικονομικές δυνατότητές του, μπορεί κάποιος να διαθέσει περισσότερα χρήματα.
Όσον αφορά στα ξενόγλωσσα βιβλία, για κάποιον αρχάριο απαιτούνται συνολικά 60 με 70 ευρώ για την αγορά ολόκληρου του πακέτου βιβλίων και αυξάνεται στα 150 με 170 ευρώ για τους προχωρημένους μαθητές.
Γονείς: Λογικές οι τιμές στα σχολικά είδη
«Αγοράσαμε σχολική τσάντα, κασετίνα, μολύβι και γόμα που χρειαζόμαστε, γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη δευτέρα δημοτικού», λέει χαμογελαστή στα «Ρ.Ν.» η κυρία Ευμορφία Τσαγκαράκη και συνεχίζει: «είμαι πολύ ευχαριστημένη με τις τιμές γιατί συνδυάζονται η σχέση τιμής με την ποιότητα».
«Οι τιμές είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σήμερα πήρα την σχολική τσάντα του γιου μου, ο οποίος είναι μαθητής τρίτης δημοτικού. Προχώρησα επίσης στην αγορά βασικών σχολικών ειδών όπως τετράδια, μολύβια και μία κασετίνα. Οι τιμές είναι προσαρμοσμένες στην κρίση και νομίζω ότι είναι προσιτές στους γονείς», υποστήριξε στην εφημερίδα μας η κυρία Ελένη.
«Σίγουρα τις σπατάλες του παρελθόντος τις έχουμε σταματήσει. Έχω δύο παιδιά, μία κόρη μαθήτρια Α’ γυμνασίου και ένα γιο μαθητή τετάρτης δημοτικού. Όπως είναι φυσιολογικό τα έξοδα είναι πολλά και λόγω κρίσης αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε. Το πιο πιθανό να περιορίσουμε τις αγορές μας. Αυτές τις ημέρες αγοράζουμε τα ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία είναι ένα αναπόφευκτο έξοδο», τόνισε στα «Ρ.Ν.» η κυρία Μαρία.
«Έκανα μία βόλτα με τη γυναίκα μου στα βιβλιοπωλεία της πόλης και διαπίστωσα ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μπορεί μία οικογένεια με δύο παιδιά να πάρει τα απαραίτητα σχολικά είδη σε πολύ καλές τιμές. Το πρόβλημα και φέτος θα υπάρξει με τις πολύτεκνες, ακόμα και με τις τρίτεκνες οικογένειες, καθώς όπως είναι φυσιολογικό τα έξοδα είναι μεγαλύτερα», δήλωσε ο κ. Γιάννης.