Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ…
Η υποδοχή προσφύγων στην Κρήτη, οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλά και η κάθετη αντίδραση των δημαρχών του νησιού για την δημιουργία κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης απασχόλησε την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Όπως ενημέρωσε τα μέλη του σώματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, ενώ αύριο Τετάρτη ο δήμαρχος Ρεθύμνου θα εκπροσωπήσει την ΠΕΔ Κρήτης στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το συγκεκριμένο θέμα.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ επανέλαβαν την πάγια θέση τους ενάντια σε κάθε σχεδιασμό που αφορά κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή καμπ. Δήλωσαν ότι το νησί είναι διατεθειμένο να αναλάβει το δικό του μερίδιο στο μεταναστευτικό αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που θα αφορούν αφενός την απρόσκοπτη χρηματοδότηση σχετικού προγράμματος με την πλήρη κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται σε προσωπικό και εξοπλισμό αναφερόμενοι πάντα σε υποδοχή προσφύγων με ανθρωπινές συνθήκες σε μικρές οργανωμένες δομές, που δεν θα ξεπερνούν έκαστη τα 25 άτομα ή σε σπίτια. Στην διάρκεια της συνεδρίασης κατέστη σαφές ότι μέχρι σήμερα η ΠΕΔ Κρήτης δεν έχει καμιά ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για υποδοχή ενηλίκων προσφύγων και τονίστηκε ότι η μόνη συζήτηση που έχει γίνει αφορά την υποδοχή ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Παράλληλα κατέστη σαφές ότι το πρόγραμμα «Εστία» που ήδη λειτούργει και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και για το 2020 έχει την δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 200 ακόμα ατόμων στις υπάρχουσες δομές – σπίτια.
Ειδικότερα, στη έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Κουράκης, τόνισε πως εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το αρμόδιο υπουργείο για την υποδοχή των ανήλικων προσφυγόπουλων σε ό,τι αφορά την ανάληψη από πλευράς πολιτείας των υποχρεώσεων για προσωπικό, κονδύλια, προμήθειες και εξοπλισμό, η ΠΕΔ Κρήτης είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η πρόταση αυτή, όπως είπε ο κ. Κουράκης, έχει κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο εδώ και δέκα ημέρες, δίχως όμως μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί καμιά απάντηση.
Ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ, νυν μέλος και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος υποδοχής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει πιστοποίηση για την ακριβή ηλικία των παιδιών. Ξεκαθάρισε και εκείνος από την πλευρά του ότι η ΠΕΔ Κρήτης δεν μπορεί να αναλάβει την υποχρέωση αυτή αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για απρόσκοπτη χρηματοδοτήσει του προγράμματος και στελέχωση των δομών με επιστημονικό προσωπικό, οι οποίες δομές όπως είπε δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε χωρητικότητα τα 25 παιδιά έκαστη. Επεσήμανε τέλος ότι στη ΠΕΔ δεν έγινε ποτέ καμιά νύξη για ενήλικες πρόσφυγες, ούτε έχει ζητηθεί η υποδοχή και φιλοξενία τους μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, υποστήριξε ότι η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία αφορά σε 23 εκ. ευρώ για 200 κατοικίες και φιλοξενία 1.200 προσφύγων. Ο ίδιος πρότεινε την επέκταση του προγράμματος «Εστία» τονίζοντας, ότι υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στις υπάρχουσες δομές ακόμα 200 ατόμων. Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα τόνισε ότι μπορεί το νησί σε πέντε δομές να φιλοξενήσει συνολικά 200 παιδιά -25 ανά δομή.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στην τοποθέτησή του τόνισε πως είναι καταστροφικός ο τρόπος που χειρίζεται ο υπουργός κ. Στεφανής το προσφυγικό πρόβλημα και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε. «Πρέπει να δούμε το θέμα θεσμικά. Η ΠΕΔ πρέπει να μείνει στις αποφάσεις της ότι δεχόμαστε την κατανομή που μας αναλογεί αλλά με όρους που δοκιμασμένα έχουμε αποδείξει ότι γίνεται με απόλυτο πολιτισμό και ενσωμάτωση. Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι σε ένα χωριό που είναι 200 κάτοικοι θα πάνε χίλιοι επισκέπτες και μάλιστα μαντρωμένοι. Η Ε.Ε. ούτε καν χρηματοδότει αυτή τη δράση πλέον. Αν κάτι θα μας γλιτώσει είναι ότι η Ε.Ε. αρνείται να χρηματοδοτήσει αυτή τη λογική του υπουργού που δεν επέδειξε καμία θεσμική δεοντολογία, δεν μίλησε με κανένα από την αυτοδιοίκηση, με κανένα από τους περιφερειάρχες ούτε καν με τους βουλευτές του νομού και θέλει να επιβάλλει απόψεις. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ούτε από τις κοινωνίες ούτε από εμάς. Προτείνω μαζί με την περιφέρεια να κάνουμε άμεσα συνάντηση και μια αντιπροσωπεία να μιλήσει με τον υπουργό και όποιον άλλο κρίνουμε σκόπιμο, γιατί ο σχεδιασμός αυτός ο παράλογος, ανόητος και αλόγιστος δεν θα περάσει. Από την άλλη όμως θα ενεργοποιήσουμε πάλι κάποιους υπερπατριώτες χωρίς να υπάρχει λόγος και περισσότερο για μένα εμφανιζόμαστε και στοχοποιούμαστε έναντι των υπολοίπων και ιδίως των νησιών του Αιγαίου ότι δεν συμμεριζόμαστε την τραγωδία τους. Ενώ δεν συμβαίνει αυτό. Και η στάση της ΠΕΔ Κρήτης και με την προηγούμενη προεδρία και με την σημερινή πιστεύω πρέπει να ‘ναι στην ίδια κατεύθυνση: ότι ναι είμαστε στην ίδια κατεύθυνση, εξορθολογήστε τα κριτήρια, πείτε μας τι πρέπει να διαχειριστούμε και ξέρουμε να το κάνουμε μόνοι μας. Εμείς στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουμε εδώ. Τα αποδοκιμάσαμε και με την προηγουμένη κυβέρνηση, τα αποδοκιμάζουμε και τώρα. Και δεν καταλαβαίνω, αφού υπάρχουν δομές για να απορροφήσουν 200 άτομα, κάθονται και σχεδιάζουν στρατόπεδα».
Η υφιστάμενη κατάσταση με το πρόγραμμα «Εστία»
Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Κουράκης μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση στην Κρήτη σε ό,τι άφορα τη φιλοξενία προσφύγων μέσα από το πρόγραμμα «Εστία». Σήμερα, όπως είπε, φιλοξενούνται σε Χανιά, Ηράκλειο και Σητεία συνολικά 900 πρόσφυγες. Προορισμός τους, όπως είπε, δεν είναι η Κρήτη, αλλά χώρες όπως η Ολλανδία, Γερμάνια, Αγγλία. Οι πρόσφυγες, σύμφωνα, με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κουράκης προέρχονται από την Συρία κατά κύριο λόγο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Αναλυτικότερα, όπως είπε, 617 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, 124 στο Μαλεβίζι, στη Σητεία 183, και στα Χανιά 146. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι ανήλικες, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι μάλιστα φοιτούν στα σχολειά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο Ηράκλειο 47 παιδιά πάνε στο νηπιαγωγείο, 131 στο δημοτικό και στο γυμνάσιο 52. Στην Σητεία 7 πάνε στο νηπιαγωγείο, 18 στο δημοτικό και 11 στο γυμνάσιο. Αντίστοιχα στα Χανιά 8 πάνε στο νηπιαγωγείο, 19 στο δημοτικό, 5 στο γυμνάσιο και ένα στο λύκειο. Τα 1.070 άτομα αυτά φιλοξενούνται συνολικά σε 195 κατοικίες.
Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει ένα επίδομα έως 470 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας προσφύγων παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη σε νερό, ρεύμα και εξοπλισμό για το σπίτι και το νοικοκυριό τους. Πολλοί εξ αυτών, όπως ανέφερε, απασχολούνται σε αγροτικές δουλειές για να καταλήξει ότι το πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά και οι πρόσφυγες ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες. «Είμαστε αντίθετοι στα κλειστά κέντρα και τα καμπς για τα οποία άλλωστε ως ΠΕΔ δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Είμαστε ξεκάθαροι και σύμφωνοι να επωμιστούμε μέρος του βάρους του προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θα το κάνουμε όμως σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες σε σπίτια ή σε μικρές δομές που θα προτείνουμε εμείς» υποστήριξε ο κ. Κουράκης.
Θα επαναλειτουργήσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων στα Ανώγεια
Συνάντηση εργασίας είχε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Κώστα Δέρβο, και τον νομικό σύμβουλο κ. Θοδωρή Καραγιάννη. Θέμα της συνάντησης ήταν η επαναλειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων στον Ξενώνα της Μαθητικής Εστίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στα Ανώγεια, το οποίο υπάρχει και δραστηριοποιείται από το 2000.
Συζητήθηκαν όλα εκείνα τα βήματα ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το ΑΜΙΦ και να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.
Τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορέσει η χρηματοδότηση να τρέξει χωρίς προβλήματα.
Συζητήθηκαν και ορίστηκαν επίσης τα βήματα ώστε να γίνει η ανακαίνιση του ξενώνα πάνω από την Μουσική Σχολή, καθώς και ο προγραμματισμός για την εκπόνηση μελέτης για την τακτοποίηση, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της Μαθητικής Εστίας.
Τέλος συζητήθηκαν και από την σκοπιά του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης Α.Ε. όλα εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να μπορεί να προχωρήσει ομαλά και αποδοτικά το πρόγραμμα της φιλοξενίας για τους ανήλικους πρόσφυγες. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν όλες εκείνες οι συναντήσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των δυσκολιών και θα οδηγήσουν στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών.
Έντονος προβληματισμός για το πρόγραμμα Φιλόδημος
Τους έντονους προβληματισμούς τους για την εξέλιξη του προγράμματος Φιλόδημος 1 και την αναγκαιότητα απρόσκοπτης συνέχισης των έργων που βρίσκονται υπό ένταξη και δημοπράτηση επεσήμαναν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής του οι δήμαρχοι του νησιού.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως συνολικά στο πρόγραμμα Φιλόδημος 1 έχουν ενταχθεί 502 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,236 δισ. ευρώ. Ήδη από αυτά έχουν δημοπρατηθεί 170 συνολικού προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 21 έχουν συμβασιοποιηθεί με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ. «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ γενναιότερο πρόγραμμα κυρίως για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρινάκης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα έχει μια θεμιτή μεροληψία υπέρ των μικρών δήμων και την περιφέρεια. Έργα τα οποία όπως τόνισε δεν μπορούν να ενταχτούν στο ΕΣΠΑ. «Δεν μπορεί να καταργείται η συνέπεια της αρχής του κράτους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα Φιλόδημος 1 δεν υπάρχει σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι τα έργα του Φιλόδημου 1 χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν δημοπρατηθεί ή είναι υπό δημοπράτηση, για τα οποία δεν θα πρέπει να απαιτηθεί καμιά επιπλέον ενέργεια από τους φορείς υλοποίησης, στα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί και δεν έχει ανοίξει η διαδικασία δημοπράτησής τους, για τα οποία, όπως είπε, όσα είναι ώριμα να προκηρυχτούν το επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να διασφαλιστεί η εκτέλεσή τους και τα μη ώριμα έργα να μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα με απόλυτη κάλυψη της χρηματοδότησης τους. Σε ό,τι αφορά τις πράξεις που είναι υπό αξιολόγηση ο κ. Μαρινάκης πρότεινε να γίνει επιλογή. «Είναι αδιανόητα όσα λένε ότι τα έργα θα πάνε στο ΕΠΣΑ. Εμείς επιμένουμε στην φιλοσοφία του Φιλόδημου» είπε και πρόσθεσε ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών μπορεί να σηκώσει το βάρος του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο κ. Κοκοσάλης συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πρόταση να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Διαφορετικά θα μας βρουν απέναντί τους».