«Μάχη» με τον χρόνο δίνουν πλέον οι δυο δασολόγοι και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, προκειμένου έως το τέλος του μήνα να χαρτογραφήσουν τεράστιες εκτάσεις του νομού και να προχωρήσουν με βάση τις τελικές προθεσμίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στο τέλος του μήνα. Οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες και ο λόγος δεν είναι άλλος από την τεράστια έλλειψη προσωπικού, η οποία αν και επανειλημμένως έχει επισημανθεί στα αρμόδια υπουργεία εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την ενίσχυση της υπηρεσίας.
Όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια του Δασαρχείου, Χαρά Καργιολάκη, ο όγκος της δουλειάς που έχουν να επιτελούν μόλις τρία άτομα, τα οποία έχουν επιφορτιστεί παράλληλα με την εργασία τους την χαρτογράφηση των εκτάσεων του νομού, είναι τεράστιος και είναι αδύνατον να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν σωστά και με ακρίβεια μέσα σε ένα μήνα ολόκληρο τον νομό, η έκταση του οποίου ανέρχεται σε 1.494 χλμ². Όπως εξήγησε οι εκτάσεις του νομού παραδίδονταν τμηματικά από την εταιρία που ανέλαβε να κάνει την χαρτογράφηση, την οποία καλούνται τώρα να ελέγξουν με ακρίβεια τα δασαρχεία. Στο τέλος Δεκεμβρίου παραδόθηκε το τελευταίο τμήμα, όμως, όπως εξήγησε και οι 3 άνθρωποι που στελεχώνουν την υπηρεσία είναι αδύνατον να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την ύψιστης σημασίας για τη χώρα εργασία του ελέγχου της χαρτογράφησης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κα Καργιολάκη η στελέχωση της υπηρεσίας με προσωπικό έστω και τώρα είναι περισσότερο από απαραίτητη και άμεση για να γίνει σωστά η δουλειά, επισημαίνοντας μας πως η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε τόπο και πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη ακρίβεια και προσοχή.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι πέραν της ανάρτησης ακολουθεί μια ακόμα επίπονη και δύσκολη διαδικασία, που δεν είναι άλλη από αυτή των αντιρρήσεων από πλευράς πολιτών. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, όσο προσεκτικότερη και με ακρίβεια δουλειά γίνει τώρα για την χαρτογράφηση τόσο θα περιοριστούν οι αντιρρήσεις των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017, όταν ξεκίνησε η ανάρτηση μεγάλων περιοχών στην Πελοπόννησο, οι Διευθύνσεις Δασών γέμισαν με χιλιάδες αιτήσεις πολιτών για επανεξέταση του χαρακτηρισμού των εκτάσεων που υποστήριζαν ότι κατείχαν. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε από το υπουργείο, τον Νοέμβριο του 2019, οι αντιρρήσεις ήταν περί τις 165.000 -επομένως σήμερα εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 170.000-180.000.
Τρεις άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί με το έργο της χαρτογράφησης εκατομμυρίων εκτάσεων
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς μόλις τρεις άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί με ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, στο οποίο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κα Καργιολάκη, ανέφερε: «Έχει γίνει μια πρώτη αποτύπωση των περιοχών, σύμφωνα όμως πάντα με τον εργολάβο, που είχε αναλάβει το έργο. Όλη αυτή η αποτύπωση πρέπει να ελεγχθεί από την Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Ουσιαστικά όλο τον νομό πρέπει να τον ξαναχαρτογραφήσουμε. Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου ένα από τα χρονίζοντα πλέον ζητήματα που αντιμετωπίζει είναι το προσωπικό, το οποίο βαίνει μειούμενο και όχι αυξανόμενο. Αντί να αυξηθεί μειώνεται με σοβαρότατα θέματα. Αυτή την στιγμή έχουμε μείνει με δυο δασολόγους και την διευθύντρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από το Ρέθυμνο 8 δασολόγοι είτε με σύνταξη είτε με μετάθεση και πέντε ακόμα δασοπόνοι. Για την αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας απαιτούνται 9 άτομα προσωπικό σε νορμάλ συνθήκες και όχι σε συνθήκες έντονες, όπως αυτή την περίοδο που κάνουμε δασικούς χάρτες και ταυτόχρονα με μια σειρά άλλων ζητημάτων της υπηρεσίας. Έχω κάνει έγγραφα στο υπουργείο μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση. Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα, δεν μπορούν δυο άνθρωποι να χαρτογραφήσουν τον Νομό Ρεθύμνου και πρέπει να τους έχουμε παραδώσει μέχρι το τέλος του μήνα. Εν τω μεταξύ δασικός χάρτης δεν σημαίνει μόνο ανάρτηση. Είναι και οι αντιρρήσεις. Φανταστείτε ότι για το βόρειο κομμάτι, για τα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία είχε γίνει παλαιότερα η χαρτογράφηση είχαμε 9.000 ενστάσεις. Εμείς θα το παραδώσουμε, όπως έχουμε υποχρέωση, όμως σε μια περιοχή όπως το Ρέθυμνο, που οι χρήσεις γης είναι ιδιαίτερες, θέλουν ιδιαίτερο έλεγχο».
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χαρτογράφηση στον Νομό έγινε το 2003 και αφορούσε το 8% των εκτάσεων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του βόρειου άξονα του Νομού, τα οποία είναι τα εξής: Άδελε, Αρμένοι, Ρέθυμνο, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρουσσοσπίτι, Πρασές, Χρωμοναστήρι, Μαρουλάς, Επισκοπή και Αργυρούπολη.
Εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο οι δασικοί χάρτες
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αφού επί της ουσίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, διασφαλίζεται η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.
«Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα χρήσιμο και απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς, είναι ο χάρτης ο οποίος σε όλη την έκταση του Νομού ξεκαθαρίζει ποιες περιοχές είναι δασικές, ποιες είναι γεωργικές, ποιες αρχαιολογικές. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και πρέπει ο πολίτης να ξέρει που βρίσκεται και που πατάει», ανέφερε η κυρία Καργιολάκη, η οποία επανέλαβε την αναγκαιότητα η διαδικασία να γίνει σωστά.