Τη φιλοσοφία της ΔΕΥΑΡ για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, αλλά και τη λειτουργία του έργου του βιολογικού καθαρισμού, παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, αναφέρει: «Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνου, είναι μια από τις πρώτες που ιδρύθηκαν στη χώρα. Η διαδρομή της μέχρι σήμερα είναι σημαντική και η συμβολή της τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, είναι καθοριστική. Αυτή άλλωστε είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα της επιχείρησης.
Η ΔΕΥΑΡ ανέπτυξε το αποχετευτικό δίκτυο, λειτουργεί τον βιολογικό καθαρισμό, παρέχει άριστης ποιότητας νερό σε χιλιάδες νοικοκυριά και με το νέο σχέδιο που καταρτίζει είναι έτοιμη να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και του νέου διευρυμένου δήμου.
Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα προστασίας των φυσικών πόρων, είναι σήμερα επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλίσουμε την αειφορία προς όφελος και των επόμενων γενεών.
Η σπατάλη των φυσικών πόρων, η υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πηγών, η ρύπανση και η μόλυνση, συνθέτουν ένα μέλλον δυσοίωνο για εμάς και τα παιδιά μας.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η πρόκληση της αντιμετώπισης των προβλημάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθιστούν αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με πολιτικές που θα εφαρμοστούν με τη συνεργασία όλων μας, αποδεικνύοντας την περιβαλλοντική μας ευαισθησία σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας.
Με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η ΔΕΥΑΡ θα εντείνει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων, για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.
Ακολουθεί μια παρουσίαση του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου της ΔΕΥΑΡ του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου, καθώς και του έργου της Επέκτασης Αναβάθμισής του που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Βιολογικός καθαρισμός
Ο βιολογικός καθαρισμός Ρεθύμνου είναι σε λειτουργία από το έτος 1995 και αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια το σημαντικότερο κέντρο απορρύπανσης του Βόρειου Άξονα του Νομού. Βρίσκεται βόρεια του Κόμβου Ατσιποπούλου σε οικόπεδο έκτασης 35 στρεμμάτων.
Περιλαμβάνει μονάδα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων. Η επεξεργασμένη εκροή με υποβρύχιο αγωγό διοχετεύεται μετά από πρόσθετη μεγάλη αραίωση στη θάλασσα. Το έτος 2004 προστέθηκε και Μονάδα Προεπεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων (Σφαγεία, Βυρσοδεψεία, Τυροκομεία). Η μονάδα δέχεται επίσης βοθρολύματα (μεταφορά με βυτιοφόρα) από όλο τον Νομό.
Η ημερήσια συνολική ποσότητα λυμάτων που εισέρχονται στον βιολογικό καθαρισμό τη θερινή περίοδο είναι 14.000 m3.
H Πρωτοβάθμια Μηχανική Επεξεργασία περιλαμβάνει την αφαίρεση μέσα από τη μάζα των λυμάτων των εσχαρισμάτων (μικροσκουπίδια), της άμμους – χώματος και των λιπών.
Η Δευτεροβάθμια Βιολογική Επεξεργασία περιλαμβάνει την αφαίρεση με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος σε δεξαμενή αερισμού – καθίζησης του οργανικού φορτίου.
Η Τριτοβάθμια Επεξεργασία περιλαμβάνει μερική αφαίρεση των θρεπτικών αζώτου- φωσφόρου με τη μέθοδο της ταυτόχρονης απονιτροποίησης.
Το κόστος λειτουργίας – συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού ανέρχεται σε 900.000 ευρώ/έτος, ισοδυναμεί με 0,30 ευρώ/m3 λύματα και αναλύεται σε:
-Ηλεκτρική Ενέργεια: 350.000 ευρώ / έτος.
-Χημικά υλικά: 150.000 ευρώ/ έτος.
-Συντήρηση – Αναλώσιμα – Βλάβες: 150.000 ευρώ/ έτος.
-Προσωπικό: 250.000 ευρώ/ έτος.
Η λειτουργία του Βιολογικού της ΔΕΥΑΡ όπως πιστοποιείται από ανεξάρτητους Οργανισμούς και Υπηρεσίες (ΕΚΘΕ – Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Υγειονομική Υπηρεσία, Περιβάλλον) κρίνεται πολύ καλή και υπερπληροί τους όρους της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Το ίδιο καλό συμπέρασμα προκύπτει και από τους ελέγχους ποιότητας που πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στη θάλασσα, όπου με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων δίδονται κάθε χρόνο 7 γαλάζιες σημαίες σε όλη την παράκτια περιοχή της ευρύτερης περιοχής του Βιολογικού Καθαρισμού και συγκεκριμένα Επισκοπή, Κουμπές, Περιβόλια, Πλατανιάς, Αδελιανός Κάμπος, Πηγιανός Κάμπος και Σκαλέτα.
Αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού
Η αναβάθμιση και επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) του Ρεθύμνου γίνεται με σκοπό να είναι επαρκής για να δεχτεί τα ήδη αυξημένα ρυπαντικά φορτία με χρονικό ορίζοντα τριανταετίας.
Η αναβάθμιση και επέκταση της εγκατάστασης έχει μελετηθεί για να παραλάβει τα επιπλέον φορτία που προέρχονται τόσο από την αύξηση πληθυσμού στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο, αλλά και από τη διοχέτευση των λυμάτων του νέου Καλλικρατικού Δήμου που θα έχει αποδέκτη τον βιολογικό καθαρισμό Ρεθύμνου. Ειδικότερα στον Βιολογικό μετά το προτεινόμενο έργο επέκτασης θα παροχετευτούν η παραλιακή ξενοδοχειακή ζώνη της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, Δημοτικές Κοινότητες του πρώην Καποδιστριακού Δήμου και Δημοτικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά (Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Πρινές).
Το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού έχει μελετηθεί για να μπορεί να δεχθεί για επεξεργασία και διάθεση την ίλυ από μικρούς τοπικούς βιολογικούς καθαρισμούς τριανταπέντε οικισμών (35) του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ρεθύμνου. Μαζί με τους 20 οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνου που προβλέπεται να συνδεθούν με δίκτυο αποχέτευσης στο προτεινόμενο έργο, συνολικά θα εξυπηρετηθούν 55 οικισμοί που είναι μαζί με την πόλη το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα συγκομποστοποίησης της ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού με τα «πράσινα υπολείμματα (κλαδιά, χόρτα) του Δήμου Ρεθύμνου και της ευρύτερης ξενοδοχειακής ζώνης. Το τελικό προϊόν θα επαναχρησιμοποιείται στους αγρούς σαν εδαφοβελτιωτικό.
Με το προτεινόμενο έργο «Αναβάθμιση και Επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου» προκύπτει μια ολοκληρωμένη – βιώσιμη λύση στο θέμα της επεξεργασίας των λυμάτων για το σύνολο πλέον του Δήμου Ρεθύμνου και επιλύεται οριστικά τα προβλήματα ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων και αυτό συνεπάγεται:
1) Τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.
2) Τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
3) Τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς σε αυτούς τους οικισμούς ήδη η γη έχει μεγάλη αξία λόγω γειτνίασης με την πόλη του Ρεθύμνου.
4) Την προφύλαξη των υδάτινων πόρων από την επιμόλυνση των ακάθαρτων εκροών οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον υδροφορέα Κούμων.
5) Τη δραστική προώθηση στην Πράξη των Προγραμμάτων Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης των στερεών απορριμμάτων.
Ο προϋπολογισμός έργου: 9.077.385 ευρώ προ ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ΣΑΕΠ 002 Κ.Α. 2004ΕΠ00200005 /2010, καθώς και από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Η σύμβαση υπογράφηκε στις 07/09/2012 και το έργο ήδη κατασκευάζεται.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι:
Γραμμή Λυμάτων
-Εγκατάσταση τρίτης γραμμής αυτοκαθαριζόμενης εσχάρας 10 mm.
-Συντήρηση υφιστάμενου αμμοσυλλέκτη-λιποσυλλέκτη.
-Κατασκευή τρίτης γραμμής αερισμού ( νέα οξειδωτική τάφρος 1.600 m3 με τέσσερις επιφανειακούς αεριστήρες οριζόντιου άξονα ).
-Κατασκευή τρίτης γραμμής δεξαμενών τελικής καθίζησης διαμέτρου 32 m.
-Μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας της εκροής δυναμικότητας 100 m3/ώρα με φίλτρο άμμου και UV απολύμανση.
Γραμμή Ιλύος
-Μετατροπή των πρωτοβάθμιων καθιζήσεων σε αερόβιους χωνευτές της δευτεροβάθμιας ιλύος.
-Εγκατάσταση τρίτης γραμμής μηχανικής πύκνωσης της ιλύος με DAF.
-Εγκατάσταση νέας μονάδας αφυδάτωσης της ιλύος με δύο νέες φυγόκεντρους σε αντικατάσταση των υφιστάμενων Τ/Φ.
-Κατασκευή συνδυασμένης μονάδας ηλιακής ξήρανσης -κομποστοποίησης της αφυδατωμένης ιλύος αποτελούμενη από :
Έργα Υποδομής
-Μονάδα Απόσμησης.
-Έργα υποδομής (οδοποιία, συμπλήρωση δικτύων ύδρευσης – άρδευσης – βιομηχανικού νερού, πυρόσβεση, όμβρια, εξωτερικός φωτισμός).
-Νέος Μ/Σ, νέο Η/Ζ.
– Αυτοματισμοί, PLC – SCADA.