Πρόβλημα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους συνταξιούχους, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο εφάπαξ των παροχών, διαπιστώνουν οι θεσμοί. «Τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση-αξιολόγηση από τους θεσμούς που δόθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕSM).
Τα κράτη-μέλη καλούνται πλέον να αποφανθούν όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως προκύπτει από το συμπέρασμα της έκθεσης. Άρα το θέμα μεταφέρεται στο πολιτικό επίπεδο, καθώς η αξιολόγηση παραπέμπει τη διαδικασία στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτοί είναι που θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου έχει προγραμματιστεί στις 26 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ χθες οι εξαγγελίες των παροχών του πρωθυπουργού σε χαμηλοσυνταξιούχους και της αναστολής αύξησης ΦΠΑ σε νησιωτικές περιοχές, ψηφίστηκαν εν μέσω πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευση. Υπέρ της τροπολογίας, που είχε κατατεθεί από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, και τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία από το κυβερνόν κόμμα, τάχθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρυσής Αυγής και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές οι κ.κ. Παναγούλης Καρράς και Νικολόπουλος.
Παρών ψήφισαν 61 βουλευτές της ΝΔ, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανέφερε ότι αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος. Όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».