Περιορισμένες χαρακτηρίζονται από τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού στα νότια του Ρεθύμνου, οι απώλειες των κρατήσεων τη φετινή χρονιά. Οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φαίνεται πως «έσωσαν» κατά κάποιον τρόπο την κατάσταση, αφού οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους ανθρώπους της περιοχής αλλά και η αγάπη τους για τα νότια του Ρεθύμνου υπερίσχυσε των όποιων οικονομικών δυσκολιών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νότιων Παραλιών, τόσο ο Απρίλιος όσο και ο Μάιος κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις σε αντίθεση με την πόλη του Ρεθύμνου, όπου στην πλειοψηφία τους μεγάλες και μικρές μονάδες κατέγραψαν σημαντική πτώση.
Ωστόσο, η οικονομικοπολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, «φρέναρε» τις τουριστικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και στις νότιες περιοχές του νομού, όπου καταγράφεται μείωση της τάξεως του 5% έως 10%. Η μείωση αυτή βέβαια οφείλεται, τόσο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όσο και στις μεγάλες απώλειες που προέρχονται από τη ρώσικη αγορά, οι οποίες ωστόσο ήταν αναμενόμενες.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος ξενοδόχων νότιων παραλιών, Δημήτρης Ηλιάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια μικρή μείωση των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα είναι πολύ μεγάλες οι απώλειες. Αν εξαιρέσουμε την αγορά της Ρωσίας, στην οποία περιμέναμε ούτως ή άλλως ότι θα υπήρχε μεγάλη πτώση, οι υπόλοιπες αγορές έχουν κάποιες διακυμάνσεις, οι οποίες βέβαια εξαρτώνται και από το κάθε κράτος ή και το τουριστικό γραφείο, όχι όμως τόσο σημαντικές».
Ο κ. Ηλιάκης μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το επόμενο δεκαήμερο οι κρατήσεις θα ανακάμψουν και οι επόμενοι μήνες θα είναι καλοί από άποψη τουριστικής κίνησης για την περιοχή: «Ελπίζουμε δε, ότι από βδομάδα ίσως να φανεί μια αύξηση στις κρατήσεις που, τον τελευταίο μήνα, καταγράφουν μια κάμψη. Ο Απρίλιος και ο Μάιος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ο Ιούνιος δεν πήγε καλά, προσδοκώ όμως ότι ο υπόλοιπος Ιούλιος θα πάει καλά. Από τα στοιχεία που βλέπω οι άλλες αγορές δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις και στο τέλος η χρονιά μπορεί και να κλείσει με θετικό πρόσημο. Προσωπικά, την πτώση την αποδίδω περισσότερο στην καθίζηση της ρώσικης αγοράς, η οποία δεν μπόρεσε να καλυφτεί από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και σε μικρότερο ποσοστό την αποδίδω στη γενικότερη οικονομικοπολιτική κατάσταση. Στην περιοχή του νότιου Ρεθύμνου οι πελάτες μας είναι κυρίως Γάλλοι και κεντροευρωπαίοι, οι περισσότεροι είναι επαναλαμβανόμενοι, γνωστοί, έρχονται είτε με γραφεία είτε και μεμονωμένα λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας και των σχέσεων που έχουν αναπτύξει με τους κατοίκους της περιοχής. Πραγματικά θεωρώ ότι η όποια μείωση ή διακύμανση στις κρατήσεις είναι ανεπαίσθητη για την πλειοψηφία των ξενοδόχων».
Προβλήματα ρευστότητας στα ξενοδοχεία
Εν τω μεταξύ, από τη μια οι γενναίες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι ξενοδόχοι και από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων των κρατήσεων στους ξενοδόχους από τα γραφεία και τα πρακτορεία του εξωτερικού, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό τοπίο στον κλάδο. Όπως λέει ο κ. Ηλιάκης μηνιαίως η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχειακών μονάδων και η καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού εξελίσσεται σε Γολγοθά, αφού, όπως επισημαίνει, τα πάγια έξοδα είναι σταθερά, άσχετα με το πόσοι πελάτες διαμένουν σε κάθε μονάδα. Ειδικότερα, τονίζει: «Επειδή οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους, εάν ένας μήνας δεν πάει καλά, η χρονιά χάθηκε από οικονομικής πλευράς. Δεν μπορεί να καλυφθεί η ζημιά, ειδικά αυτές τις περιόδους που δουλεύουμε με εκπτώσεις και προσφορές, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι κάτι που αφορά τα ξενοδοχεία. Είναι πολλά τα πάγια έξοδα ενός ξενοδοχείου, είτε ένα έχει, είτε πέντε πελάτες έχει, είτε έχει δέκα. Οι τράπεζες δεν δίνουν λεφτά, τα ξενοδοχεία εξαρτώνται από το αν τους στείλουν εγκαίρως χρήματα από το εξωτερικό για τις κρατήσεις, άρα εξαρτώνται από αυτές τις πληρωμές σε πολύ υψηλό βαθμό. Παλαιότερα, είχαμε δάνεια κινήσεως και τράπεζες ανοιχτές. Τώρα περιμένουμε από τις πληρωμές των κρατήσεων για να διευθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτό όμως σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι πληρωμές γίνονται σε κάνα δίμηνο μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται. Το προσωπικό μας όμως πρέπει να πληρωθεί και οι υποχρεώσεις μας να διευθετηθούν, διαφορετικά η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα, ο ΟΤΕ το τηλέφωνο. Όλοι είναι απόλυτοι απέναντί μας ως προς το χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης των δικών μας υποχρεώσεων, την ίδια στιγμή που το ταμείο το δικό μας είναι μείον, γιατί πρέπει εμείς να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας αλλά να πάρουμε τα λεφτά μας μετά από δυο – τρεις μήνες. Έχουμε αποκτήσει όμως την τεχνογνωσία, μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να επιβιώνουμε για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, και το προσωπικό μας και οι πελάτες. Όμως γενικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μας και τώρα με την κρίση και με τη δυσλειτουργία των τραπεζών γίνεται δυσβάσταχτος και χρειάζεται πολλή ψυχραιμία και «όσο αντέξουμε».
Ομαλοποιείται σταδιακά η ροή των κρατήσεων
Βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα των τουριστικών κρατήσεων τόσο από τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και τη Ρωσία την τελευταία εβδομάδα. Με βασικό «όπλο» τις μεγάλες προσφορές και τις εκπτώσεις που προσφέρονται στα τουριστικά πακέτα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη και αναστροφή του αρνητικού κλίματος το επόμενο δίμηνο.
Συγκρατημένα αισιόδοξος, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα πια είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, μπαίνουν κρατήσεις, βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε την υψηλή περίοδο. Υπάρχουν κρατήσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις τελευταίας στιγμής ξανά, από τώρα για τον Ιούλιο και μέχρι 15 Αυγούστου από όλες τις αγορές, και από Ευρώπη και από Ρωσία. Επιπλέον, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα e-mails από πελάτες μας που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Υπάρχει δηλαδή μια αναστροφή του κλίματος προς το καλύτερο, χωρίς όμως να είμαστε ενθουσιασμένοι, απλά συγκρατημένα αισιόδοξοι. Περιμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα εντός Ελλάδας και να ανοίξουν οι τράπεζες, που και αυτό θα βοηθήσει αρκετά την εικόνα των κρατήσεων».