Πτώση της τάξεως του 95% έχουν καταγράψει οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε εκδήλωση η Τράπεζα της Ελλάδας.
Στο Ρέθυμνο τα σημάδια της ύφεσης άρχισαν να παρουσιάζονται από το 2009, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομίας Ρεθύμνου ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ανήλθε σε 412 από 609 που ήταν το 2005.
Το 2008, οπότε και ξεκίνησε η κρίση, οι άδειες που εκδόθηκαν στον νομό ήταν 439 ενώ το 2014 περιορίστηκαν σε 135 ακολουθώντας φθίνουσα πορεία. Τη χρονιά που μας πέρασε έφτασαν τις 153 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν καταχωρηθεί μόλις 68 οικοδομικές άδειες.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι εντονότερο, αφού τα νούμερα αυτά δεν αφορούν μόνο νέες οικοδομές αλλά συμπεριλαμβάνουν ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις κατοικιών, επισκευές, προσθήκες, κατεδαφίσεις, τροποποιήσεις κ.λπ. Η πτώση σε ποσοστά αγγίζει το 79% την τελευταία οκταετία.
Πρόκειται για εικόνα ενδεικτική της έντασης της κρίσης στην αγορά ακινήτων, η οποία ίσως έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση της τάξεως του 17,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 21,7% στην επιφάνεια και 22,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι επιμέρους δείκτες της αγοράς ακινήτων καταγράφουν πτώση. Οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 45% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κατά 41,5% πανελλαδικά, από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι τιμές των γραφείων και των καταστημάτων μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% από τις αρχές του 2010 μέχρι το τέλος του 2015.
Σε τοπικό επίπεδο η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, η αδυναμία τραπεζικής δανειοδότησης σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση των ακινήτων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον το οποίο είναι σχεδόν απαγορευτικό για την αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες του νομού, οι τιμές των ακινήτων εντός πόλεως έχουν μειωθεί σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% ενώ αντίθετα τα ακίνητα εκτός πόλεως σε χωριά και οικισμούς έχουν καταγράψει μείωση που φτάνει και το 40%.