Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται γενικά στους «Επτὰ Σοφοὺς» της Αρχαίας Ελλάδος και στην εποχή τους, η οποία διακρίνεται από αξιοσημείωτα πνευματικά γεγονότα. Δίνονται δε διάφορες εξηγήσεις για την επιλογή τους και για την επιλογή ως πρώτου απ’ αυτούς, του Θαλού του Μιλησίου, του πατέρα της Θεωρητικής Γεωμετρίας. Στην ίδια ενότητα αναφέρονται αποφθέγματα των επτά σοφών, τα οποία περιέχονται και στα ιερά βιβλία της Χριστιανικής Θρησκείας.
Καθεμιά από τις επόμενες επτά ενότητες περιέχει τη ζωή και το κάθε είδους έργο του αντίστοιχου σοφού, καθώς και τα αποφθέγματά του που δίδαξαν και διδάσκουν την ανθρωπότητα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο Φυσικομαθηματικό έργο του Θαλού, το οποίο συνοδεύεται από τις μαρτυρίες του Γεμίνου του Ροδίου και του Πρόκλου.
Θεωρήθηκε επίσης σκόπιμο, στην ενότητα «Περίανδρος ο Κορίνθιος», να περιληφθούν και οι αντίθετες απόψεις σχετικά με τον «διεστραμμένο χαρακτήρα» του Περιάνδρου.
Στην ενότητα «Σόλων ο Αθηναίος» περιέχονται, εκτός των άλλων, όλοι σχεδόν οι νόμοι του μεγάλου νομοθέτη χάριν των οποίων αι Αθήναι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν διακριθεί για την ευνομία τους στον Ελληνικό χώρο.
Ο πατέρας της ρητορικής και της συνηγορίας Βίας ο Πριηνεύς αναφέρεται στην πρώτη ενότητα. Ακολουθεί ο πρόδρομος της απόψεως για την ισότητα των δύο φύλων Κλεόβουλος ο Λίνδιος.
Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος υπήρξε ένας σοφός ηγέτης με έμβλημα το θαυμάσιο γνωμικό του «Αρχὴ άνδρα δείκνυσι».
Την όγδοη ενότητα κατέχει ο βραχύλογος σοφός Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ο Σπαρτιάτης πρώτος έφορος, με τη μεγάλη πολιτική διορατικότητα.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αρχιτέκτονα Γιάννη Β. Σπανδάγου.