Όταν αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για την κάθε επένδυση, για την κάθε πρόθεση επιχειρηματικότητας, είναι αδιανόητο και ζημιογόνο (αν το καλοσκεφθεί κανείς), οι δήμοι να λειτουργούν με «καθεστώς» της «εποχής του αραμπά»!
Μην παραβλέπουμε, ότι οι δήμοι είναι οι μεγαλύτερες «επιχειρήσεις» στην περιοχή τους, και επομένως οφείλουν να κνισαρίζουν τις δράσεις και τη λειτουργική τους μέσα από αυτήν την πραγματικότητα που ισχύει για την πιο μικρή επιχείρηση.
Οι καινοτόμες ιδέες «φύονται» παντού! Τις «παίρνουμε» από ειδικά μελετητικά και συμβουλευτικά κέντρα, όπου πληρώνονται «ακριβά», όμως μπορούμε να τις «μαζέψουμε», και μάλιστα δωρεάν, από το απέραντο «χωράφι» της κοινωνίας μας.
Η ιδέα της συλλογής των ιδεών, δεν είναι καινούρια!
Το 1995 είχαν συγκεντρωθεί από διάφορους δήμους, (μεταξύ αυτών και του Ρεθύμνου), ιδέες για τα θέματα-προβλήματά τους, με σκοπό την προβολή και αντιμετώπισή τους.
Από τα στοιχεία που έχει η κυψέλη του αρχείου μας, βλέπουμε πως στον δήμο Ρόδου, τον Απρίλη του 2007, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ανέλαβε την έξυπνη πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας «δεξαμενής ιδεών» ως εργαλείου για την γέννηση νέας, σύγχρονης, και χωρίς αγκυλώσεις προοπτικής του τόπου.
Στην Αυστραλία, τον Απρίλη του 2008, ο τότε πρωθυπουργός επέλεξε 1.000 εκλεκτούς πολίτες, για να αναλύσουν το παρόν και να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες για το μέλλον της Αυστραλίας. Η θεματολογία απεριόριστη και αλογόκριτη!
Στην «μικρή» Μήλο, ο εκεί δήμος το 2012 «άνοιξε» στην ιστοσελίδα του ένα «κουτί» ιδεών και κάλεσε όλους να του καταθέσουν την ιδέα τους!
Εμείς με κείμενα-προτάσεις μας έχομε από αρκετά χρόνια πριν καταθέσει την χρησιμότητα της συγκέντρωσης ιδεών από τον δήμο για τον δήμο μας.
Ενδεικτικά καταγράφουμε, το κείμενο-πρότασή μας σε τοπική εφημερίδα της 28-4-07 στο οποίο «καλλιεργούσαμε» την ανάπτυξη συγκέντρωσης ιδεών στον δήμο μας, και την αίτηση-πρότασή μας με α.π. 1809/23.1.2012 προς τον δήμο μας, (βλέπε και τοπ. εφημερίδα της 26.1.2012), ζητώντας την «στροφή» του δήμου προς την ανάπτυξη «δεξαμενής ιδεών» στον δήμο μας (η αίτηση-πρόταση αυτή, ουδέποτε, μέχρι σήμερα, απαντήθηκε κλπ.)!
Εσχάτως ξεκίνησε μια όμοια πρωτοβουλία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δημιουργώντας μια «τράπεζα έξυπνων ενεργειών» στον τομέα του τουρισμού, όπου συγκεντρώνονται όλες οι καινοτόμες δράσεις δήμων, και προσφέρονται, σαν ιδέες, στους υπόλοιπους δήμους για αξιοποίησή τους στο μέλλον.
Είναι ξεκάθαρη η χρησιμότητα της συλλογής ιδεών, είναι αυτό που εμείς έχουμε ονομάσει με τον όρο «ιδεογνωσία», διότι, όπως πολλές φορές λέμε, δεν είμαστε «μόνοι στον κόσμο» αλλά εκατοντάδες άλλοι τόποι είχαν τα ίδια προβλήματα με εμάς και εκείνοι «κάτι έκαναν» για να τα αντιμετωπίσουν. Αυτά που έκαναν, και με την εμπειρία της απόδοσής τους, μπορεί να είναι χρήσιμα και στην δική μας προσπάθεια αντιμετώπισης την οποία οφείλουμε να κάνουμε.
Είναι «γνωστή» η αλήθεια, ότι «οι δύο γνώμες είναι πλουσιότερες από την μια», και είναι αυτονόητο, πως οι περισσότερες γνώμες θα είναι, ακόμη, πλουσιότερες!
Είναι αναμφισβήτητο, ότι η πόλη, ο δήμος, δεν «αξιοποιεί» όλο το διατιθέμενο δυναμικό που υπάρχει στον τόπο μας.
Θα μπορούσε όμως να αυξήσει αυτό το ποσοστό του αξιοποιούμενου δυναμικού, αν ανέπτυσσε την προτεινόμενη δεξαμενή ιδεών, αν δημιουργούσε την προτεινόμενη κυψέλη ιδεών, όπου ο οποιοσδήποτε πολίτης θα δημοσιοποιούσε την σκέψη-πρότασή του εντασσόμενος στο ενεργοποιούμενο δυναμικό του δήμου.
Άλλωστε αυτή η ανάπτυξη της δεξαμενής ιδεών δεν κοστίζει τίποτε στον δήμο, ενώ η ωφέλεια θα είναι τεράστια!
Πολλές φορές έχουμε μιλήσει, ότι ο δήμος μας οφείλει να αλλάξει λειτουργική. Πολλές φορές έχουμε δημοσιεύσει κείμενα-προτάσεις μας για το τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό των συνταξιούχων του δήμου μας.
Πολλές φορές έχουμε «κατηγορήσει» την αδιαφορία του δήμου και την «απόστασή» του από τους δημότες του.
Το τοπικό «διαδίκτυο», το «σύννεφο» όπου υπάρχουν «αναρτημένες» οι ιδέες, οι σκέψεις, οι απόψεις, οι προτάσεις κλπ. των συμπολιτών μας, περιμένει τον δήμο μας να «μπει», να εντοπίσει, και να «κατεβάσει», όλο αυτό το δωρεάν πλούσιο υλικό που περιμένει!
Λέει η νομοθεσία, ότι ο δήμος υποχρεούται να βρίσκει, να βεβαιώνει, και να εισπράττει τα θεσμοθετημένα έσοδά του, αλλιώς μπορεί να έχει «συνέπειες».
Όμως, και η δημοτικοπολιτική «νομοθεσία» απαιτεί ο δήμος να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα οικονομικοκοινωνικής ανάπτυξης του τόπου και των ανθρώπων του.
Μπορεί για άλλες υποχρεώσεις του, ο δήμος να δακτυλοκρύβεται πίσω από τον γνωστό και χιλιοχρησιμοποιημένο, δίκαιο ή άδικο, δικαιολογοδάκτυλο της έλλειψης χρημάτων, όμως ετούτη η υποχρέωση δεν ζητά, αλλά δίνει χρήματα και «χρήματα»!
Επόμενα, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δεν επιτρέπεται καμιά αδράνεια, είναι «εγκληματική» σε βάρος του δήμου και των θεμάτων του η οποιαδήποτε και οποθενδήποτε καθυστέρηση, είναι μια ζημιογόνα αδυναμία αξιοποίησης των τοπικών πόρων, είναι μια σπατάλη μέσα στην δύσκολη οικονομική κρίση, αυτή η μη αξιοποίηση του πλούσιου περιεχομένου της «κλειστής» έως σήμερα δεξαμενής ιδεών του τόπου μας.
Οφείλουμε να την «ανοίξουμε» αμέσως!
επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο
<mailto:nikninos@gmail. com>