Οι Μελαμπιανοί μας ξαφνιάζουν αρκετά συχνά με τις καινοτόμες δράσεις τους και με τις προσπάθειες που κάνουν για την ανάδειξη του χωριού τους. Άνθρωποι χαμηλών τόνων όμως, άνθρωποι των έργων κοντολογίς, δεν μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε άμεσα κάθε τους προσπάθεια, γιατί επιμένουν στην ανάδειξη του μόχθου τους μέσα από συλλογικές δράσεις. Είναι το χωριό που θριαμβεύει στην κυριολεξία το «εμείς». Κι αυτό δεν αποτελεί φαινόμενο τωρινό.
Οι σύνεδροι για παράδειγμα μιας συνάντησης που οργάνωσε πέρυσι ο δήμος Κισσάμου στο πλαίσιο ενός τουριστικού σχολείου εντυπωσιάστηκαν ακούγοντας την εισήγηση του εκπροσώπου των Μελάμπων κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, αντιδημάρχου Αγίου Βασιλείου για την προσπάθεια που γίνεται από χρόνια στο χωριό, προκειμένου να αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Η περιοχή είχε προσκληθεί για ενημέρωση φιλόδοξων σχεδίων ανάπτυξης και κατέληξε να δώσει εκείνη μάθημα με έμπρακτα παραδείγματα προόδου. Γιατί είναι μια ευλογημένη περιοχή που ξέρει να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Μεταλαμπάδευση γνώσης από γενιά σε γενιά
Οι Μελαμπιανοί, όπως αποδεικνύουν με τις τόσες δράσεις του πολιτιστικού τους συλλόγου έχουν πλήρη επίγνωση της ιστορίας και του πολιτισμού τους, καθώς με κάθε λεπτομέρεια μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.
Και το πόσο σέβονται τις παραδόσεις τους αυτές φαίνεται και από τις πρώτες τους προσπάθειες να απομονώσουν και να εξαλείψουν θλιβερά φαινόμενα όπως οι άσκοποι πυροβολισμοί. Επίσης μας έχουν καταπλήξει κατά καιρούς με τον τρόπο που αξιοποιούν κάθε μέσον που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος του χωριού τους. Είναι η πρώτη περιοχή στην ενδοχώρα που λειτούργησε και ραδιοφωνικό σταθμό.
Άνθρωποι φιλοπρόοδοι πάντα δεν μπορούσαν να μην ανησυχήσουν με την πληθυσμιακή αιμορραγία της περιφέρειας, που με την κρίση έγινε πιο επικίνδυνη για το μέλλον της υπαίθρου. Το ίδιο το χωριό έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά από αυτή, ενώ η τοπική οικονομία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που με την ενίσχυση των ανέμων κάθε καλοκαίρι αποτελούν μάστιγα για την περιοχή. Η πιο καταστρεπτική ήταν αυτή το 1964 που κατέκαψε περί τις 60.000 ελαιόδεντρα και όλες οι άλλες το 1995, το 2003, το 2011, το 2016, έχουν κατακάψει 3 έως 4 φορές το σύνολο της περιφέρειάς μας αθροιστικά.
Έτσι αξιοποιώντας την ιστορία και τις παραδόσεις τους οι Μέλαμπες αποφάσισαν να στραφούν στον εναλλακτικό τουρισμό αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και προκειμένου να καλυτερεύσουν την τύχη μας.
Η αναγκαιότητα να διώξουν την γενικότερη οικονομική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο την περιοχή αλλά την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα τους οδήγησε να αγωνιστούν συλλογικά για την επιτυχία του στόχου αυτού.
Από την ενορία το πρώτο «Ευλογητός…»
Την αρχή έβαλε η Ενορία που έχει θέσει ως στόχο τη διάσωση, συντήρηση των χριστιανικών μνημείων και την ανάδειξή τους ως χώρους προσευχής.
Μια επίσκεψη στους χώρους των δύο κατοικιών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων θα σας πείσει.
Έχουν επίσης αξιοποιηθεί και αποτελούν σημαντικά προσκυνήματα η Μονή του Αγίου Γεωργίου, οι βυζαντινές παλιές εκκλησίες και τόσα άλλα μνημεία που διαφορετικά ήταν έρμαια στο χρόνο και στην ανελέητη φθορά του.
Η επιτυχία της πρώτης αυτής προσπάθειας οδήγησε σε επόμενα πλάνα όπως η διαφύλαξη του λαογραφικού υλικού.
Κι εδώ θριάμβευσε η συλλογική προσπάθεια. Οργανώθηκαν οι κάτοικοι σε ομάδες και επιδόθηκαν στη συλλογή του υλικού από ιδιωτικές συλλογές ή από παλιά νοικοκυριά, στη συντήρησή του και στην αρχειοθέτησή του ανάλογα με το αντικείμενο.
Το κτίριο του πρώην κοινοτικού καταστήματος και το σχολικό συγκρότημα αποτέλεσαν τους ιδανικούς χώρους για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού πλούτου.
Σήμερα στο πρώην κοινοτικό κατάστημα στεγάζονται το Μουσείο Υφαντικής, όπου οργανώθηκε η προβολή – παρουσίαση σχετικού υλικού, και το Λαογραφικό Μουσείο όπου έχουν συγκεντρωθεί και ταξινομηθεί τα εργαλεία και υλικά της καθημερινής ζωής από όλες σχεδόν τις αγροτικές και παραδοσιακές δραστηριότητες του χωριού κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Στο δε Γυμνάσιο Μελάμπων που άφησε τα ίχνη της σοφίας του ο κ. Νίκος Μαργαρίτης λειτουργεί πρότυπο σχολικό μουσείο.
Όταν πια τέλειωσαν όλα και μείναν ευχαριστημένοι οι πάντες να καμαρώνουν το αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε η σκέψη να δημιουργήσουν πλέον ευκαιρίες ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού για τον κόσμο που αναζητά ένα κομμάτι αυθεντικής Κρήτης. Αυτό που είναι και το σύνθημα της πρωτοποριακής αυτής κίνησης των Μελαμπιανών.
Χωρίς να χάσουν καιρό οι πρωτεργάτες της προσπάθειας ξεκίνησαν να συζητούν με τους κατοίκους που δραστηριοποιούνταν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες προκειμένου να συνεργαστούν για να οργανώσουν χώρους και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σε τυχόν μελλοντικούς επισκέπτες τη δραστηριότητά τους.
Έτσι λοιπόν οργανώθηκαν άμεσα χώροι ιδιωτικοί στα σπίτια και στις ιδιοκτησίες τους, όπου θα γίνονται αυτές οι παρουσιάσεις.
Παράλληλα ξεκίνησαν να βιντεοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τις πρώτες δραστηριότητες που έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα τους για περαιτέρω προβολή. Από άλλη τους ιστοσελίδα καθαρά ενημερωτική μας πληροφορούν για τις δράσεις τους χωρίς καμιά άλλη ενέργεια που φιλοδοξεί απλά και μόνο σε προβολή προσώπων και θεσμών. Οι Μελαμπιανοί επιμένουν στη συλλογικότητα και διαπρέπουν ενωμένοι με κοινούς στόχους και οράματα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια βρήκαν αμέριστη και τη συμβολή του δήμου σε έργα που έδωσαν λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως της λειψυδρίας.
Οι κάτοικοι ακόμα και πριν από δέκα χρόνια ήταν αναγκασμένοι με τους κουβάδες να κουβαλάνε το νερό για τις ανάγκες του σπιτιού.
Για την αξιοποίηση κάθε παράκτιας περιοχής εξάλλου διαπλατύνθηκαν διανοίχτηκαν, ασφαλτοστρώθηκαν νέοι δρόμοι από και προς τις παραλίες, έγιναν ηλεκτροφωτισμοί, δημοτικών δημόσιων χώρων και πλατειών και γενικά έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού.
Με βαθειά γνώση ότι κανένας τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να αναδειχθεί χωρίς ιδιαίτερη προβολή και ενημέρωση οι Μελαμπιανοί ετοίμασαν καλαίσθητα διαφημιστικά φυλλάδια που τοποθέτησαν στα περισσότερα γραφεία τουριστικής προβολής του δήμου Ρεθύμνης και της Περιφέρειας κατασκευάζοντας παράλληλα ειδική σελίδα τουριστικής προβολής www.melambes.gr.
Οι κάτοικοι μας ξεναγούν στα αξιοθέατα
Ο επισκέπτης όμως θα πρέπει να έχει και μια καλή ξενάγηση για να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο. Εδώ συνέβαλε η νεολαία μετά από ειδική εκπαίδευση και είναι έτοιμη να ξεναγήσει μεμονωμένα άτομα αλλά και ομάδες Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Τέλος ήρθαν σε επαφή με μεγάλο αριθμό τουριστικών γραφείων προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τη δυνατότητα φιλοξενίας αλλά και ξεναγήσεων, ενώ έχουν αποστείλει και ενημερωτικό υλικό σε σχολεία όλης της Κρήτης.
Και η προσπάθεια συνεχίζεται με την απόλυτη καθαριότητα που καθρεπτίζει την αρχοντιά των κατοίκων, την συνεχή βελτίωση των χώρων υγιεινής, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη χρηματοδότηση κατασκευής Βιολογικού σταθμού.
Πραγματικά οι Μέλαμπες δίνουν ένα μάθημα ζωής και αποτελούν πρότυπο για κάθε χωριό με ιστορία και παράδοση.
Δεν θέλει μόνο κόπο αλλά και τρόπο μια τέτοια προσπάθεια που μπορεί να συντελέσει στο θαύμα μιας αναγέννησης της υπαίθρου, αφού οι νέοι δεν θα έχουν πια κανένα λόγο να αναζητούν σε άλλες περιοχές καλύτερη μοίρα.
Είναι γεγονός ότι ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου με τα αμέτρητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια από τις πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές της χώρας μας. Θα μπορούσε να ευημερεί αν παρόμοια κίνηση γινόταν παντού.
Οι Μέλαμπες πρωτοπορούν και στην περίπτωση αυτή με πολλές ευοίωνες προοπτικές να γίνουν από τις πιο ελκυστικές τουριστικές περιοχές.
Προσκυνήματα διαθέτουν, φυσικές καλλονές τις περιβάλλουν, αποτυπώματα λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης βρίθουν σε κάθε γωνιά, γεύσεις της γιαγιάς σε προκαλούν ευχάριστα, οι διάφορες παρέες με το μεράκι τους υπόσχονται αξέχαστες μουσικές στιγμές.
Πώς λοιπόν να μην γίνουν άμεσα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς;
Κι όλα αυτά γιατί ξεκίνησαν με μοναδικό κεφάλαιο το ΕΜΕΙΣ. Το μαγικό κλειδί που ανοίγει τις πύλες της ανάπτυξης και της προόδου.
Ένα ζωντανό παράδειγμα γίνονται τώρα για κάθε περιοχή οι Μέλαμπες. Μακάρι να βρουν μιμητές…