Το θέατρο στο σχολείο μπορεί να ενισχύσει πολύπλευρα την εκπαιδευτική διαδικασία και να καλλιεργήσει στους μαθητές κοινωνικές, συναισθηματικές, πολιτισμικές και δημιουργικές δεξιότητες. Με αυτή την πεποίθηση, το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Π.Κ. – Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας, το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου – Όμιλος «Πρ(ωτ)ότυπες δημιουργικές εκφράσεις» και το Εργαστήριο Θεάτρου – Κινηματογράφου – Μουσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης προκήρυξε για τρίτη χρονιά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου. Τα Μονόπρακτα έπρεπε να είναι πρωτότυπα, η θεματολογία ήταν ελεύθερη και υπήρχε η δυνατότητα να είναι ατομικά ή ομαδικά.
Οι διοργανωτές απευθύνθηκαν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων απ’ όλη την Ελλάδα και η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική, με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν στην εκπαιδευτική κοινότητα την προηγούμενη σχολική χρονιά. Από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη οι μαθητές αξιοποίησαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, απέκτησαν βλέμμα συγγραφέα και δημιούργησαν τον δικό τους κόσμο από τα υλικά των ονείρων τους.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 με την τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού. Η τελετή έγινε διαδικτυακά στην πλατφόρμα zoom με την παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών, κριτών και γονέων. Μετά τους χαιρετισμούς και το θερμό καλωσόρισμα από την Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, τον Γιώργο Φωτεινάκη, Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου και την Μαρία Πατραμάνη, Διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και δόθηκαν Έπαινοι και Βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν.
Στην κατηγορία του Γυμνασίου διακρίθηκαν και έλαβαν τιμητικό Έπαινο η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Δούκα Ελένη-Παρασκευή Μέξη με το έργο της «Μνήμες και όνειρα» και η μαθήτρια του 7ου Γυμνασίου Καβάλας Μαρία Οφρυδοπούλου με το έργο «Του κύκλου τα γυρίσματα».
Στην κατηγορία του Λυκείου την 1η θέση κατέλαβε ο μαθητής του 1oυ Γενικού Λυκείου Ορεστιάδας Χρήστος Γκαϊντατζής, με το έργο του «Παιχνίδια πείνας (Τhe hunger games)».
To 2o βραβείο δόθηκε τον μαθητή της Σχολής Μωραΐτη Παύλο-Ρωμανό Μπέρτσο για το έργο του «ΣΥΝειδήσεις», ενώ στην 3η θέση βρέθηκε το έργο «Home Sweet Home», το οποίο γράφτηκε από ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης: Αντωνιάδη Δημήτριο, Αντωνιάδου Χρυσή, Δημητριάδου Θεονία, Καλαντζή Χρυσή, Κεσίδου Ελεονώρα, Κηποπούλου Μαρία, Λυμπανόβνου Ειρήνη, Μυσιρλίδη Αλέξανδρο, Παλάσκα Μαργαρίτα, Παπαδόπουλο Αριστοτέλη, Παπαδοπούλου Εριέτα και Τριαντάφυλλου Βασίλειο.
Κατά τη διάρκεια της απονομής οι μαθητές που διακρίθηκαν διάβασαν αποσπάσματα από τα έργα τους. Επίσης, τόσο οι ίδιοι όσοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην διαδικτυακή τελετή (κριτές, εκπαιδευτικοί, γονείς) είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα με μια ανάρτηση στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων Padlet.
Το όλο εγχείρημα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ευοδωθεί αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και μεράκι, ώστε να διαβάσουν και να αξιολογήσουν τα έργα. Οι κριτές των έργων, άνθρωποι με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο, ευαισθησία και ανιδιοτέλεια συνεργάστηκαν μαζί μας για πολύ καιρό, με όρεξη και αγάπη. Πρόκειται για τις (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτη, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Θεάτρου, Κατερίνα Διακουμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Τώνια Καράογλου, θεατρολόγο, κριτικό θεάτρου, Κατερίνα Καρρά, θεατρολόγο, φιλόλογο, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, θεατρολόγο, δραματολόγο, Ειρήνη Μουντράκη, θεατρολόγο, υπεύθυνη Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, ιδρύτρια του Greek Play Project, Χρυσοξένη Προκοπάκη, συγγραφέα, εκδότη, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Λέκτορα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., σκηνοθέτη και Αλεξάνδρα Σίμου, Διδάκτορα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, εκπαιδευτικό, ηθοποιό.
Σημαντικός αρωγός σε όλη την προσπάθεια υπήρξαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Ο εκδοτικός οίκος «συμπορεύτηκε» με την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής να αποσταλούν έπαθλα όχι μόνο στους μαθητές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό αλλά και σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος. Έτσι, ως ελάχιστη ανταμοιβή της προσπάθειας των μαθητών να συγγράψουν θεατρικά κείμενα σε μια δύσκολη για όλους συγκυρία, το Δ.Σ. και η Διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου, κα Διονυσία Δασκάλου, αποφάσισαν να δωρίσουν στους μαθητές το έργο Έργα και Ημέρες στην Κρήτη (επιμ. Αγγ. Χανιώτη) με την ευχή μέσα από τις σελίδες του να αναδυθούν οι πρωταγωνιστές των επόμενων συγγραφικών πονημάτων των μαθητών.
Επιθυμία των διοργανωτών είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά μέσα σε καλύτερες συνθήκες.
Η Οργανωτική Επιτροπή:
1) Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος, ΜΔΕ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης
2) Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, φιλόλογος, ΜΔΕ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης
3) Σειραγάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Μουσικολογίας- Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός.
4) Φιολιτάκη Μαρία, φιλόλογος, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.