Οι μαθητές της Ελλάδας δίνουν ραντεβού σε ένα μέλλον τεχνολογίας και καινοτομίας συμμετέχοντας στον διαγωνισμό-θεσμό, που διοργανώνεται για έβδομη χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote. Για το σχολικό έτος 2020-2021, ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 που έχει θέμα «21ος αιώνας: Άνθρωποι, Δίκτυα, Τεχνητή Νοημοσύνη», και θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, αλλά και για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad) 2021 που έχει θέμα: «PowerBots – Το μέλλον της Ενέργειας».
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται on line μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021 στο www.wrohellas.gr.
Για τον φετινό διαγωνισμό, οι ομάδες των μαθητών καλούνται, σε συνεργασία με τον προπονητή – δάσκαλό τους, να σχεδιάσουν και να προτείνουν ρομποτικές κατασκευές και αυτοματοποιημένες λύσεις, γύρω από θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αυτόνομη οδήγηση, η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση, κλπ. Μέσα από τον παράλληλο διαγωνισμό για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα αναδειχθεί η ελληνική αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.
Επιπλέον, ειδικά για φέτος, με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, τρέχει και σχετικός διαδικτυακός διαγωνισμός προγραμματισμού και εκπαιδευτικής ρομποτικής.
«Περιμένουμε με ενδιαφέρον να εκπλαγούμε ευχάριστα από τις νέες ιδέες των μαθητών της χώρας μας, οι οποίοι στους προηγούμενους διαγωνισμούς έχουν δείξει ότι έχουν εφευρετικότητα, όρεξη, πάθος και γνώσεις. Αυτό που έχουμε δει, όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζουμε τους πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, είναι ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, οι μαθητές της χώρας μας παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους εντρυφώντας στην εκπαιδευτική ρομποτική και βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις. Με τις ιδέες τους, το ζήλο και την πίστη τους, και αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», ανέφερε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, μέχρι σήμερα στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι συμμετοχές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 24.000, ενώ οι ελληνικές αποστολές στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τη σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση του κλάδου, έχουν κατακτήσει 8 μετάλλια και 16 διακρίσεις και προσθέτουν ότι μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες, να αναπτύσσουν τη δημιουργική σκέψη για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, αλλά και να κατανοούν πρακτικά τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς.
«Κάθε χρόνο η συμμετοχή στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και προπαντός η ποιότητα των ομάδων αυξάνεται. Στόχος μας είναι οι μαθητές και μαθήτριες της πατρίδας μας να εξοικειωθούν εμπράκτως με την εκπαίδευση STEM και την τεχνητή νοημοσύνη, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλες προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες. Ειδικά φέτος, υπό τις συνθήκες της πανδημίας η δημιουργική απασχόληση της εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει εμπλουτιστεί και με και με διαδικτυακούς διαγωνισμούς για προγραμματισμό», επεσήμανε ο Ιωάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRO Hellas.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαγωνισμών, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM. Επίσης, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, κάθε χρόνο εκπαιδεύονται κατά μέσο όρο 1.500 εκπαιδευτικοί, ενώ αναπτύσσονται ενημερωτικά εγχειρίδια και εργαλεία σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η Cosmote ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas τα τελευταία 7 χρόνια, έχει στηρίξει διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού, καθώς και ενημερωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Επιπλέον έχει διαθέσει σε σχολεία της χώρας δωρεάν εκπαιδευτικό εξοπλισμό ρομποτικής, ενώ έχει δημιουργήσει τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids.
Μέσα από τις ταινίες έγινε περισσότερο γνωστή η εκπαιδευτική ρομποτική, ενώ σημειώθηκε και σημαντική αύξηση συμμετοχών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της Cosmote για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μας και της ισότιμης συμμετοχής όλων στη νέα ψηφιακή κοινωνία.
Θεματικές ενότητες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021:
- Για μαθητές Νηπιαγωγείου (4-5 ετών): «Ο Γαλαξίας μας».
- Για μαθητές Δημοτικού (6-9 ετών): «Ποδόσφαιρο 2×2».
- Για μαθητές Δημοτικού (10-12 ετών): «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» με νέο κανόνα.
- Για μαθητές Δημοτικού ή Γυμνασίου (10-15 ετών): «Ο Θούριος του Ρήγα και τα Βαλκάνια» Regular Ι και «Race of Robots» Regular II.
- Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (13-18 ετών): Τα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου: Powerbots το μέλλον της ενέργειας (Ανοικτή κατηγορία).
- Για μαθητές Λυκείου (16-18 ετών): Αυτόνομη Οδήγηση (Κατηγορία Regular) και για τα Επαγγελματικά Λύκεια «Αγροτική παραγωγή και τυποποίηση» (συμπεριλαμβάνονται τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. δίχως περιορισμό ηλικίας).
Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (25 Μαρτίου-25 Απριλίου 2021).