«Τα παιδιά μας βίωσαν πολύ έντονα συναισθήματα, με χαμόγελο. Το φως που είδαν πάνω στη σκηνή μετουσιώθηκε σε φως μέσα τους, σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και ταύτισης με τον εαυτό τους και την ομάδα». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η νηπιαγωγός του 13ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, Στέλλα Αντωνακοπούλου, φανερά χαρούμενη για την παρουσία και απόδοση των μικρών μαθητών της στη θεατρική σκηνή όπου το απόγευμα της Πέμπτης παρουσίασαν την παράσταση «Ο δήμαρχος αρρώστησε», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Η παράσταση είχε ως θέμα της τη σωστή διατροφή. Στόχος, σύμφωνα με την κυρία Αντωνακοπούλου, ήταν τα παιδιά να μυηθούν στις καλές διατροφικές συνήθειες, μέσω του βιωματικού τρόπου εκμάθησης και της δικής τους δημιουργικότητας.
«Η συμμετοχή μας στο 7ο φεστιβάλ σχολικών προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου έγινε με μια παράσταση με τίτλο «Ο δήμαρχος αρρώστησε». Το θέμα της ήταν η διατροφή, εντασσόμενη στο πρόγραμμα αγωγής υγείας. Σκοπός μας ήταν να μυήσουμε τα παιδιά στη σωστή διατροφή, στις καλές διατροφικές συνήθειες, κάτι το οποίο όμως δε γίνεται με διδακτικό τρόπο, αλλά με δράσεις ενσωματωμένες στη ζωή του, βιωματικά», ανέφερε, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, τόνισε: «Τα παιδιά ήταν χαρούμενα στο να συμμετέχουν. Είχαν καταλάβει ότι θα γίνει κάτι μεγάλο, ότι θα δείξουμε αυτό που μάθαμε, θα είναι εκεί οι γονείς και οι φίλοι μας και τους άρεσε πολύ. Όλο αυτό το γεγονός ότι πήγαμε σε ένα χώρο έξω από το σχολείο και ότι τα παιδιά ήταν στο επίκεντρο της προσοχής, πρωταγωνιστές, νομίζω ότι μόνο θετικές εμπειρίες τους άφησε. Το μάθημα δεν γίνεται μόνο στο σχολείο, αλλά και σε διαφορετικούς χώρους, οποιεσδήποτε ώρες. Τα πάντα είναι μάθημα».
Αναφορικά με την υποστήριξη των γονέων στη συμμετοχή των παιδιών τους στην παράσταση, η κυρία Αντωνακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της, ακριβώς επειδή οι γονείς αφιερώνουν προσωπικό χρόνο ώστε να στηρίξουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες των παιδιών, γεγονός πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την ίδια.
«Οι γονείς μας αποδεικνύουν ότι δεν αδιαφορούν για την προσπάθεια που κάνουμε, φέρνοντας τα παιδιά και βοηθώντας τα να ενταχθούν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Δίνουν αξία στο τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού τους όταν είναι στο σχολείο και χαίρονται να τα καμαρώνουν, βλέποντάς τα να κινούνται όχι «κουμπωμένα» δίπλα τους, αλλά σε προγράμματα τα οποία δεν τους μαθαίνουν οι ίδιοι στο σπίτι και που γίνονται σε άλλους χώρους από τα ίδια τα παιδιά», επισημαίνει η ίδια.
Ολοκληρώθηκε χθες το Φεστιβάλ Σχολικών Δραστηριοτήτων
Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις του 7ου Φεστιβάλ Σχολικών Δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έχουν αγκαλιάσει το Φεστιβάλ. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν, δίνουν όλο τον χρόνο τον καλύτερό τους εαυτό προετοιμάζοντας τους μαθητές ώστε το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να είναι θετικό, πρώτα για τους ίδιους.
«Οι μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν σε επιμορφωτικές διαδικασίες όπως αυτές, αποκτούν αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνονται να εκφράζονται σε χώρους εκτός του σχολείου, σε κάτι που ξεφεύγει από το οικογενειακό πλαίσιο», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Βαρβάρα Χρόνη, μιλώντας για το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι, την τελική ολοκλήρωση του θεσμού των σχολικών προγραμμάτων που γίνεται σε ετήσια βάση.
«Το Φεστιβάλ Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι μια τελική εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων από προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που έχουν υλοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς και έχουν δουλευτεί όλη τη χρονιά. Τα προγράμματα αυτά είναι εθελοντικά, πολύμηνα και το φεστιβάλ αποτελεί μια εκδήλωση που προσπαθεί να αγκαλιάσει το αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων και να το διαχύσει προς την τοπική κοινωνία, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ίδιους τους μαθητές. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί την ολοκλήρωση ενός προγράμματος, το τελευταίο σκαλοπάτι του», δήλωσε η κυρία Χρόνη.
Ερωτηθείσα σχετικά με το φετινό φεστιβάλ και τη δομή του, η κυρία Χρόνη αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που έγιναν όσον αφορά περισσότερο σε πρακτικές λεπτομέρειες του προγράμματος. «Φέτος, προστέθηκε κάτι το οποίο έλειπε από το φεστιβάλ, αυτό είναι οι ξεναγήσεις στα έργα των παιδιών και καταφέραμε να το κάνουμε φέτος με τη συνεργασία των εικαστικών εργαστηρίων, τα οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η μουσειοπαιδαγωγός των εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προσέφερε κάποιες ξεναγήσεις, τα «εργαστήρια μουσειοπαιδαγωγικής», όπου ουσιαστικά περιηγείται τα εκθέματα και ξεκινάει μια συζήτηση με τα παιδιά, η οποία λέγεται έντεχνος συλλογισμός και μέσω αυτού μπορεί να τους εκμαιεύσει θέματα που αφορούν τα ίδια τα εκθέματα, μέσα από τα έργα, βιωματικά.
Φέτος, θεωρώ ότι το στήσιμο της έκθεσης ήταν πάρα πολύ καλό, τα θέματα ήταν ξεκάθαρα, υπήρχαν λεζάντες και με αυτόν τον τρόπο ο θεατής μπορούσε να δει πιο εύκολα ποιό είναι το θέμα, μέσω μιας μικρής περιγραφής που είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί», ανέφερε η ίδια.
Η επισκεψιμότητα του φετινού φεστιβάλ σύμφωνα με την κυρία Χρόνη ήταν ικανοποιητική και μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα φεστιβάλ, σημείωσε όμως ότι θα περίμενε να ήταν μεγαλύτερη η προσέλευση μαθητών.
Το μήνυμα, επιπλέον, που επιθυμούν να στείλουν οι διοργανωτές, η εκπαιδευτική κοινότητα, προς τους γονείς και τους μαθητές είναι ότι πρέπει τα παιδιά να έχουν το θάρρος της έκθεσης των δραστηριοτήτων που υλοποιούν και προς τα έξω, καθώς αυτό τους γεμίζει αυτοπεποίθηση, τους ενθαρρύνει για τη συνέχεια, ενώ ακόμα βοηθάει στην ανάπτυξη των ευγενών συναισθημάτων τους.
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει το θάρρος, από την πλευρά των παιδιών, να βγάλουν προς τα έξω τη δημιουργικότητά τους. Δηλαδή να ξεφύγουν από το πλαίσιο του σχολείου όπου η κατάσταση είναι πιο οικογενειακή. Και είναι σημαντικό για τους ίδιους τους μαθητές να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να «εκθέσουν» τη δημιουργικότητά τους. Όχι με την έννοια προβάλλω το σχολείο μου ή είμαι επιδειξιομανής, σε καμία περίπτωση».
Τέλος, η κυρία Χρόνη επεσήμανε ότι: «Τα παιδιά με αυτήν την τελική εκδήλωση παίρνουν πάρα πολλά, που εμείς δε συνειδητοποιούμε καν. Σημαντική είναι και η διαφορά που βλέπουμε ανάμεσα σε παιδιά που συμμετέχουν στις διαδικασίες και ανάμεσα σε αυτά που απλώς τα βλέπουν. Ο σεβασμός στον χώρο τον οποίο επισκέπτονται, μαθαίνεται μέσα από την εκπαίδευση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σχολικοί σύμβουλοι του Νομού Ρεθύμνης.