Σε αποψίλωση των περιφερειακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συσσώρευση των φοιτητών στα κεντρικά Ιδρύματα, οδηγεί το σύστημα με τις μετεγγραφές που τέθηκε σε ισχύ τη φετινή χρονιά. Ανάστατη και προβληματισμένη εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα του Ρεθύμνου, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για μετεγγραφή, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Το πόστο των φοιτητών που επιθυμούν να φύγουν από το Ρέθυμνο και να σπουδάσουν σε άλλο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, κυμαίνεται περίπου στο 30%. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 65% παρατηρείται στις σχόλες της Κοινωνιολογίας και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ενώ για τα Παιδαγωγικά τμήματα και το τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας αίτηση μετεγγραφής έχει δηλώσει το 20% των νεοεισακτέων.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία από τα υπόλοιπα τμήματα του Ρεθύμνου, ούτε και από αυτά των σχολών του Ηρακλείου, ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς είναι πασιφανές ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι σχολές του Ρεθύμνου, θα «απογυμνωθούν» από φοιτητές.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εμφανίστηκε προβληματισμένος με την πρώτη εικόνα που καταγράφεται στις αιτήσεις των μετεγγραφών. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε την αντίθεσή του, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες αποδυναμώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και οδηγούν τα κεντρικά σε αδυναμία λειτουργίας.
Χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχει μια τάση για μετεγγραφές ξεκάθαρη πλέον. Η χαμηλότερη είναι στα Παιδαγωγικά Τμήματα και στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 25% και η μεγαλύτερη φτάνει το 60% στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω εικόνα από το τμήμα της Φιλολογίας και από τα τμήματα του Ηρακλείου. Υποτίθεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος. Δυστυχώς το σύστημα στην ανώτατη παιδεία, γίνεται προβληματικό συνέχεια. Εμείς αναμένουμε κάποια εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση από το υπουργείο Παιδείας για να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το σύστημα δεν είναι σωστό και αποδυναμώνει όλα τα πανεπιστήμια. Από τη μια τα κεντρικά θα δεχτούν υπέρμετρο αριθμό φοιτητών, χωρίς να έχουν τις δυνατότητες και από την άλλη ιδιαίτερα κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια, θα χάσουν πολλούς φοιτητές. Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος και κατά την άποψή μου, δεν είναι καθόλου σωστή αυτή η διαδικασία».
Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρύτανης με τον δήμαρχο Ρεθύμνου. Ο δήμαρχος μετέφερε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την εικόνα που επικρατεί και τους κινδύνους που υπάρχουν για την αποψίλωση των σχολών του Ρεθύμνου από φοιτητές, ενώ πρότεινε να συνταχτεί μια επιστολή διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο προς το υπουργείο Παιδείας, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα:
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχει μια βαθύτατη ανησυχία και πρέπει να εκδηλώσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο τη διαμαρτυρία μας. Η μεγάλη κινητικότητα στις μετεγγραφές δημιουργεί μια απομείωση των φοιτητών στο Ρέθυμνο, σε ποσοστό ανά σχολή από 33% έως και 72% στους νέους. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία χωρίς καμία προπαρασκευή, δημιουργεί μια συσσώρευση φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια που δεν μπορούν να τους υποδεχτούν και απομειώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Είναι προτιμότερο η πολιτεία αντί να λέει ότι θα επιδοτήσει πανεπιστήμια για να υποδεχτούν φοιτητές, να επιδοτήσει τους φοιτητές αναλόγως εισοδηματικών και λοιπών κριτηρίων, να τους δώσει κίνητρο να πάνε να σπουδάσουν εκεί που μπήκαν. Κινδυνεύει έντονα και το Ρέθυμνο. Δεν μπορεί μια κοινωνία η οποία θεωρεί το πανεπιστήμιο δικό της κομμάτι, να επιτρέπει να το μειώνουν και να το πλαγιοκοπούν. Εκτός του ότι παρατηρείται τρομακτική απομείωση πόρων και εσόδων, υπάρχει έντονο και το θέμα να μην έχουμε σε λίγο φοιτητές εδώ στο Ρέθυμνο. Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη διαδικασία του υπουργείου Παιδείας».
Συνεργασία δημάρχου με τον πρύτανη
Παράλληλα, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του δημάρχου και του πρύτανη, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στα πειραματικά σχολεία, όπου υπάρχει προοπτική για μετασχηματισμό της μελέτης που είχε γίνει για το Πειραματικό Νηπιαγωγείο, σε μελέτη για ένα Πειραματικό-Γυμνάσιο Λύκειο και η μελέτη αυτή να διεκδικηθεί μέσω του υπουργείου Παιδείας. Επίσης συζητήθηκε η χρηματοδότηση μελέτης για ανάπλαση του δρόμου που αφορά στη σύνδεση του κόμβου Ατσιποπούλου με την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Θέματα για τα οποία υπάρχει συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου, Δήμου και Περιφέρειας, ώστε να ετοιμάσουν μελέτες και φακέλους και να διεκδικήσουν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.
Παράλληλα στην χθεσινή συνάντηση συναποφασίστηκε να διατηρηθεί στενή συνεργασία, προκειμένου να τελεσφορήσουν με τη συνδρομή του Δήμου όλα τα θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα οποία δύναται, λόγω αρμοδιότητας, να συνεισφέρει ο Δήμος μας.