Νέοι, πτυχιούχοι χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις εγκαταλείπουν τη χώρα και επιλέγουν άλλες χώρες του εξωτερικού για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, καθώς στην Ελλάδα της κρίσης το μέλλον τους είναι αβέβαιο.
Ειδικότερα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό Ελλήνων που φτάνει το 71% μεταναστεύει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Advisory, ενώ εξίσου μεγάλο είναι το ποσοστό (78%) εκείνων που πέρασαν εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Όπως προέκυψε από την έρευνα της ICAP, η οποία αφορά στην ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain), οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τους νέους είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα σε ποσοστό 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού σε ποσοστό 34%.
Το πεδίο σπουδών της πλειοψηφίας των Ελλήνων που προτιμούν τη μετανάστευση είναι μηχανικοί (19%), ακολουθούν οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής (12%), Διοίκησης Επιχειρήσεων (10%), Λογιστική και Χρηματοοικονομικά (9%), Οικονομικές Επιστήμες (7%) και ακολουθούν με πολύ χαμηλό ποσοστό, οι απόφοιτοι της Βιολογίας, των Επιστημών Υγείας, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ψυχολογίας, Πολιτικές Επιστήμες, Τουριστικά, Νομικές Επιστήμες, Φιλολογία, Δημοσιογραφία και ΜΜΕ, Παιδαγωγικά, Ιατρική, Μαθηματικά κ.α.
Η πλειοψηφία των Eλλήνων που φεύγουν από τη χώρα έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές τους σπουδές στην Ελλάδα σε ποσοστό 80%) και έχουν φύγει στην Αγγλία (49%) για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και για διδακτορικό (40%). Η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το 46% των ατόμων δημιουργεί καλύτερες προοπτικές εξέλιξης σε σχέση με άλλες χώρες, έχει καλύτερη οικονομία (38%), καλύτερες εργασιακές συνθήκες σε σχέση με άλλες χώρες (35%). Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, υψηλό ποσοστό ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα (59%). Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί (49%) είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα πριν φύγουν για την ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό.
Το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα (41%) και ένα αντίστοιχο ή και καλύτερο επίπεδο αποδοχών σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%) αποτελούν βασικούς παράγοντες για τους ίδιους ώστε να επιστρέψουν πίσω στη χώρα, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων (97%) που βρίσκονται στο εξωτερικό αρνούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς 54%, έχουν στο μυαλό τους χρονικό ορίζοντα άνω των 5 χρόνων παραμονής στο εξωτερικό.