Το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων με τίτλο «Οι περιφερειακές επιπτώσεις της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειές τους» πραγματοποιείται στη Λαμία στις 12-13 Μαΐου 2016. Ρόλο συνδιοργανωτή του συνεδρίου έχουν αναλάβει: η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, η Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τραπεζική» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς επίσης και τα επιστημονικά περιοδικά International Journal of Engineering and Management και Regional Science Inquiry.
Το 19ο Επιστημονικό Συνέδριο του ΣΕΠ φιλοδοξεί να συμβάλλει στις συζητήσεις για το αποτύπωμα της ύφεσης στις περιφέρειες της χώρας και την ανθεκτικότητα των παραγωγικών συστημάτων τους, τον ρόλο και τις νέες αρμοδιότητες των περιφερειακών θεσμικών οργάνων και την επίδραση της ποιότητάς τους στην οικονομία αλλά και την πρόκληση, για τις ελληνικές περιφέρειες, της εξειδίκευσης («έξυπνης»;), όπως εκπορεύεται από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής και βιομηχανικής αναγέννησης. Ειδικότερα για την οικονομία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι διοργανωτές του πιστεύουν ότι το Συνέδριο αυτό θα προσφέρει κατάλληλα «εργαλεία» χάραξης και αξιολόγησης πολιτικών, καθώς επίσης θ’ αποτελέσει αφορμή για ενδελεχή ανάλυση της παραγωγικής και κοινωνικής φυσιογνωμίας της. Παράλληλα δε, θα ενισχύσει τις δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και εν γένει της οικονομικής της εξωστρέφειας.
Στο Συνέδριο θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους 58 επιστήμονες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, ενώ στην Επιστημονική Επιτροπή του υποβλήθηκαν συνολικά 57 προτάσεις ερευνητικών εργασιών με 85 συγγραφείς από 32 Πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους ανεξάρτητους οργανισμούς και ιδιώτες.
Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως προεγγραφή. Μπορούν να το παρακολουθήσουν τα μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Περιφέρειας, στελέχη των περιφερειακών και τοπικών θεσμικών αναπτυξιακών φορέων και ενεργοί πολίτες. Στους φοιτητές και μαθητές θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων(ΣΗΠΕ).
Το γενικό περίγραμμα του προγράμματος του Συνεδρίου
• Την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης), από τις 9.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, θα παρουσιαστούν οι επιστημονικές εισηγήσεις των συνέδρων. Στους συνέδρους θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνος Αναστασίου. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, επίτιμος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
• Την Παρασκευή 13 Μαΐου, σε αίθουσα στο κέντρο της Λαμίας (Αίθουσα εκδηλώσεων TEE – Tμ. Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Πλατεία Ελευθερίας 3), θα ολοκληρωθούν, από τις 9.00 έως τις 10.30 το πρωί, οι παρουσιάσεις των επιστημονικών εισηγήσεων με διάλεξη του Ευάγγελου Ν. Γαζή, καθηγητή ΕΜΠ -Ερευνητή CERN-PH/ ATLAS Collaboration, με τίτλο «Η παγκόσμια κοινωνική-οικονομική απήχηση και επίδραση της τεχνολογίας και καινοτομίας από τα αποτελέσματα της βασικής έρευνας στη σωματιδιακή φυσική», και θ’ ακολουθήσει, μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι, η ειδική συζήτηση (στρογγυλού τραπεζιού) με τίτλο «Γιατί δε γίνονται Άμεσες Ξένες Ιδιωτικές Επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια;», με την οποία θα ολοκληρωθεί το Συνέδριο.
Στη συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού, την εναρκτήρια ομιλία θα δώσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές οι κ.κ. Άλκης Δρακινός, αναπληρωτής διευθυντής Ελλάδας της EBRD, Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γεώργιος Στασινός, πρόεδρος ΔΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, και Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Θα παρέμβουν επενδυτές και σύμβουλοι επενδύσεων, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων.
Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ)
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) ιδρύθηκε το 1979 ως μη κυβερνητικός φορέας με σκοπό να συμβάλλει στην προαγωγή της Περιφερειακής Επιστήμης και των σπουδών της, καθώς και των σχετικών πολιτικών, διοικητικών τεχνικών και επαγγελμάτων. Συνιστά μία σημαντική διεπιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, με μέλη διακεκριμένους καθηγητές ΑΕΙ, πολιτικούς, τεχνοκράτες, αυτοδιοικητικούς, κρατικούς και Κοινοτικούς λειτουργούς, ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους διαφόρων κλάδων και γνωστικών αντικειμένων της Περιφερειακής Επιστήμης, των οποίων η προσφορά είναι εθελοντική. Ο ΣΕΠ αποτελεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θεσμικό διαβουλευτή της Πολιτείας για θέματα εθνικής χωροταξικής πολιτικής και πολιτικής βιώσιµης ανάπτυξης, έχοντας συμμετάσχει στην κατάρτιση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και των Ειδικών Πλαισίων αυτού. Επιπρόσθετα, έλαβε μέρος στην κατάρτιση του νέου Κανονισμού των Περιφερειών της χώρας, καθώς και σε άλλες σημαντικές διαβουλεύσεις. Ο ΣΕΠ, κατά το παρελθόν, συνέβαλε στην αναγνώριση και κατοχύρωση των πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της Περιφερειακής Επιστήμης και στην αναγνώριση της επιστημονικής ειδικότητας του Επιστήμονα της Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ορόσημο στην εν γένει λειτουργία του ΣΕΠ απετέλεσαν τα επιστημονικά του συνέδρια για τους Μητροπολιτικούς Δήμους και την Αιρετή Περιφερειακή Αρχή και για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και πιο πρόσφατα τα επιστημονικά συνέδρια για την Περιφερειακή Διάσταση της Νέας Στρατηγικής Ευρώπη 2020, για το Μέλλον του Αναπτυξιακού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας και για την Περιφερειακή Εξειδίκευση και Επιχειρηματικότητα, η δημιουργία ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου (newsletter) και η συμμετοχή στη δημιουργία «δεξαμενών» σκέψης (think tanks) και στην πραγματοποίηση διαφόρων άλλων εκδηλώσεων και εκδόσεων.