Ένα μουσικό αφιέρωμα με συναυλίες του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα προσφέρει στους τηλεθεατές η Τηλεόραση της Βουλής, τιμώντας παράλληλα την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και των 25 χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαρτίου, 25 χρόνια ακριβώς από το θάνατο του νομπελίστα «Ποιητή του Αιγαίου» (18/3/1996) θα προβληθεί στις 21:30 η συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου που έλαβε χώρα στο Ηρώδειο το 1994 και στην οποία ακούγονται οι «Προσανατολισμοί» του Οδυσσέα Ελύτη, με κορυφαία ερμηνεύτρια του έργου την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την συμμετοχή της ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας της ΕΡΤ.
O Οδυσσέας Ελύτης έγραψε τους «Προσανατολισμούς» αρκετά νέος, στη δεκαετία του 1930. Ήταν η πρώτη του ποιητική συλλογή, η οποία εκδόθηκε το 1940, φέρνοντας μία ανατροπή στα ποιητικά πράγματα της εποχής. Τα τολμηρά υπερρεαλιστικά στοιχεία που εισήγαγε, η νεανική φρεσκάδα, το άπλωμα τη φαντασίας στο συναίσθημα, στο όνειρο και στην εικόνα, του έδωσαν γρήγορα μία περίοπτη θέση στην λιγοστή συντροφιά των σημαντικότερων εκπροσώπων της Γενιάς του ‘30. Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά για τη μουσική μεταφορά του έργου: «Βλέποντας τους «Προσανατολισμούς» με την ματιά του μουσικού που αφήνεται να τον συγκινήσει η Ποίηση, θα έλεγα ότι πρόκειται για λυρικούς ερωτικούς ύμνους, που τραγουδιούνται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Είναι τα πετάγματα της ψυχής, που μας ταξιδεύουν σε μία άλλη ονειρική πραγματικότητα, νεανική και αιώνια».
Την Πέμπτη 25 Μαρτίου η Βουλή-Τηλεόραση τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, προβάλλοντας -μεταξύ άλλων- στις 22:00 τη συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου «Από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη έως τις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου», που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου τον Ιούλιο του 2013, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνευτές δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες του λυρικού τραγουδιού, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Θεοδώρα Μπάκα, ενώ η ορχήστρα αποτελείται από ένα αφαιρετικό σύνολο τριών λαμπρών μουσικών. Στο πιάνο ο Αχιλλέας Γουάστωρ, στο βιολοντσέλο ο Αλέξανδρος Μποτίνης και στο μαντολίνο – μπουζούκι ο Ηρακλής Ζάκκας.
Μια αόρατη κλωστή δένει τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» με τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου. Τα δύο αυτά έργα διαφέρουν μεταξύ τους αλλά τα διαπερνά το ίδιο μουσικό αίσθημα του λυρισμού, της νοσταλγίας και της ελληνικότητας. Αυτά τα συναισθήματα που άνθισαν και γέννησαν την Επανάσταση του 1821 αναδεικνύει και η μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, επηρεασμένη από την σεμνή μορφή του Μακρυγιάννη και τον ρομαντισμό του Ανδρέα Κάλβου.