Οι πρώτοι που πλήρωσαν κυριολεκτικά και μεταφορικά τον νέο φόρο διανυκτέρευσης, που τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη του έτους, ήταν οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που αναγκαστικά διαμένουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, λόγω του σοβαρού προβλήματος εξεύρεσης στέγης που αντιμετώπισε φέτος η πόλη μας.
Όπως ήταν φυσικό το γεγονός αυτό αφ’ ενός έπιασε απροετοίμαστους τους φοιτητές, προσθέτοντας ένα επιπλέον οικονομικό φορτίο και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητο, με δεδομένο ότι οι φοιτητές καταβάλλουν μισθώματα μηνιαίως στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση.
Αυτό σημαίνει ότι για τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων μηνιαίως ο φοιτητής ή ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον 45 ευρώ (1.5 ευρώ για κάθε μέρα). Οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες στην πόλη μας ήταν αρκετές, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, και λογικές με δεδομένο ότι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι τουρίστες και δεν κάνουν διακοπές, αντιθέτως εξ ανάγκης διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και το κράτος όφειλε να είχε λάβει ειδική μέριμνα και να τους εξαιρέσει από τον φόρο.
Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Ειδικότερα σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων, ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.
Για την είσπραξη του φόρου διαμονής, οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία-αποδείξεις είσπραξης, τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες.
Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.
Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων σε ότι αφορά τους τουρίστες το ποσό που καλούνται να αποδώσουν στα ξενοδοχεία που θα διαμείνουν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Για παράδειγμα για διαμονή δυο εβδομάδων σε ξενοδοχείο τριών αστέρων φτάνει στα 20 ευρώ, ωστόσο, όπως αναφέρει, κατά κάποιο τρόπο ακριβαίνει το τουριστικό πακέτο. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες από δυνητικούς επισκέπτες, οι οποίοι ενημερώνονται για την επιβολή του φόρου που θα πρέπει να αποδώσουν στα ξενοδοχεία από τους τουρ οπερέιτορς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη, τόσο τυχόν αντιδράσεις από επισκέπτες όσο και η αποτελεσματικότητα του ίδιου του φόρου ο οποίος, όπως επισημαίνει, συνοδεύεται και με επιπλέον γραφειοκρατία για τα ξενοδοχεία, θα φανούν στην πράξη, δηλαδή μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Αναλυτικά…
Προβληματισμό προκαλεί ο φόρος στον τουριστικό κλάδο
Προβληματισμό προκαλεί στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, πράκτορες, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, ο φόρος διαμονής που έχει επιβληθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη του έτους σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα.
Αν και τον φόρο αυτό δεν θα τον επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες αλλά οι ίδιοι οι πελάτες εν τούτοις υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του με δεδομένη τη γραφειοκρατία που αυτός εμπεριέχει αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες έρχονται προς το παρόν από Έλληνες που πιάστηκαν εξ απήνης όταν κλήθηκαν να τον καταβάλλουν.
Ειδικότερα ο φόρος διαμονής σε ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αντιστοιχεί σε 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Για τα ξενοδοχεία ο φόρος ποικίλει ανάλογα με τα αστέρια και ειδικότερα διαμορφώνεται ως εξής: στα ξενοδοχεία ενός και δυο αστέρων είναι 0,5 ευρώ η διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων ο φόρος αυξάνεται στο 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τετράστερα ξενοδοχεία διπλασιάζεται και φτάνει τα 3 ευρώ ενώ για τα πεντάστερα ξενοδοχεία ο φόρος φτάνει τα τέσσερα ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος επιβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων γι’ αυτό και εξ ολοκλήρου θα αποδίδεται στο κράτος.
Όπως αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου ο φόρος αυτός ο οποίος επιβαρύνει τον πελάτη δεν είναι μεγάλος, ωστόσο, όπως επισημαίνει, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τον επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες καθώς το ποσό θα ήταν υπέρογκο. Ο ίδιος εκφράζει δυσπιστία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του και επισημαίνει ότι εμπεριέχει μεγάλη γραφειοκρατία με δεδομένο ότι θα υπάρχει χωριστή ταμειακή για τον φόρο αυτό, προκειμένου οι πελάτες να λαμβάνουν τα αντίστοιχα παραστατικά με ότι αυτό συνεπάγεται για επιπλέον φόρτο εργασίας.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν παράπονα από τους τουρίστες για τον φόρο αυτό, για τον οποίο ενημερώνονται από τους τουρ οπερέιτορς. Κατά μέσο όρο φαίνεται πως ο τουρίστας, ο οποίος θα κάνει διακοπές δυο εβδομάδες στον τόπο μας σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 20 ευρώ. Όπως όμως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διαμαρτυρίες από Έλληνες, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον φόρο ήδη από την πρώτη Ιανουαρίου. Τα παράπονα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εντονότερα από φοιτητές, οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία -λόγω και της δυσκολίας εξεύρεσης φοιτητικής κατοικίας- και το κόστος για τους ίδιους είναι μεγάλο.
Ειδικότερα σε σχετικές δηλώσεις του ο Στράτος Μπερέτης ανέφερε: «Ο φόρος διαμονής δεν έχει καμία επιβάρυνση στον επιχειρηματία αλλά πρέπει να πληρώνεται από τον πελάτη κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί από τον ξενοδόχο. Δηλαδή ένα ξενοδοχείο με 40.000 διανυκτερεύσεις τη σεζόν δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να πληρώσει τόσα χρήματα. Για τον πελάτη δεν θεωρώ ότι ο φόρος αυτός θα αποτελέσει ένα αποτρεπτικό παράγοντα- ωστόσο δεν παύει να ακριβαίνει κατά τι το τουριστικό πακέτο. Εν τω μεταξύ υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, διότι τα ξενοδοχεία καλούνται να κρατάνε διαφορετικά μπλοκάκια, που σήμαινε επιπλέον φόρτο εργασίας. Κατά την άποψη μου ο φόρος αυτός δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικός με την έννοια ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε κατοικίες που μισθώνονται θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ είχαμε κάποιες αντιδράσεις καθώς φέτος, λόγω και του προβλήματος που έχουμε στην πόλη με την έλλειψη φοιτητικής στέγης, έγιναν κάποια πακέτα στα ξενοδοχεία με τον μήνα. Το ποσό που αντιστοιχούσε στον φόρο ήταν περίπου 45 ευρώ. Είναι μεγάλο το ποσό και υπήρξαν αντιδράσεις. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».
Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στη βουλή χθες η τροπολογία που διευκρινίζει πως ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα επιβαρύνει τον διαμένοντα και όχι τους επιχειρηματίες.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «λαμβάνοντας υπόψη και βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής ανάλογων φόρων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την εν λόγω διάταξη, προβλέπεται ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με έκδοση σχετικού παραστατικού και αποδίδεται από την επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα».
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας ενδεικτικά σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ, 3 αστέρων 1,50 ευρώ, 4 αστέρων 3 ευρώ, 5 αστέρων 4 ευρώ και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα 0,50 ευρώ.
Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, ενώ οι διατάξεις ισχύουν από τις αρχές Ιανουαρίου για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Ακριβότερα φέτος τα συμβόλαια με τους τουρ οπερέιτορς
Μετά την κατά κοινή ομολογία καλή περσινή χρονιά οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου κατάφεραν και συμφώνησαν με τους τουρ οπερέιτορς σε αύξηση της τιμής στα συμβόλαια που κλείνουν με τους επισκέπτες που επιλέγουν την πόλη μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μια αύξηση που φτάνει το 5%-8% προς όφελος των επιχειρηματιών. Το γεγονός αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις κρατήσεις που συνεχίζονται με αυξητική πορεία.
Ήδη από τη ρωσική αγορά καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 30% στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, η Γερμανία καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης και όλες οι αγορές είναι δυναμικές αφού και φέτος πολλοί επισκέπτες σπεύδουν να επωφεληθούν των εκπτώσεων που είναι σε ισχύ έως τις 30 Μαρτίου.