Ο Δήμος Ρεθύμνου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει προβεί στη σύσταση, από τον Νοέμβριο του 2013, ενός πλαισίου στήριξης οικονομικά αδύνατων δημοτών και καταπολέμησης της φτώχειας. Δημιουργήθηκαν για τον λόγο αυτό οι αντίστοιχες κοινωνικές δομές, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. Στόχος των δομών είναι η υποστήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες δεδομένης της οικονομικής κατάστασης βαίνουν αυξανόμενες.
Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένας από τους θεσμούς που συναπαρτίζουν το Πρόγραμμα, συνολικού ύψους 816.000 ευρώ και σταδιακά κερδίζει έδαφος αυξάνοντας τη συμμετοχή πολιτών στους κόλπους της. Ο θεσμός αυτός αποτελεί ένα δίκτυο εθελοντών πολιτών και στηρίζεται στην αρχή της αχρήματης-αλληλέγγυας ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων. Στα πλαίσια λειτουργίας της Τράπεζας, ως μονάδα συναλλαγής ορίζεται η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Τα μέλη της δομής μπορούν να ανταλλάσουν την προσφερόμενη από αυτά υπηρεσία με την αντίστοιχη κάποιου άλλου μέλους, ενώ το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας να ισούται με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη, ανεξάρτητα αν πρόκειται για πνευματική ή χειρωνακτική.
Ανταποκρινόμενοι στην πρόθεση του Δήμου να απλώσει μια ομπρέλα προστασίας σε κάθε Ρεθεμνιώτη που τη δεδομένη χρονική συγκυρία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, η πρωτοποριακή κοινωνική δομή τυγχάνει της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας. Αριθμώντας ήδη 180 μέλη στον ενάμισι χρόνο λειτουργίας της, με πάνω από 130 συναλλαγές σε ετήσια βάση και με αριθμό ΤΕΜ που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 140, η ικανοποίηση τόσο μεταξύ της δημοτικής αρχής όσο και των ατόμων που υποστηρίζουν διοικητικά τη δομή, αποτυπώνεται στις δηλώσεις τους. «Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα πλέον μετά από ενάμιση χρόνια λειτουργίας. Ενώ ξεκινήσαμε από 10 μέλη φτάσαμε σήμερα να αριθμούμε 180. Σαφέστατα μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο ο αριθμός και το εύρος της προσφοράς όσο και της ζήτησης και μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα πράγματα για να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες», υποστήριξε ο κ. Νίκος Μπασδάνης, εργαζόμενος του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρεθύμνου, Γρηγόρης Τσιομπίκας, δηλώνει επίσης ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία της δομής. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Τράπεζα Χρόνου σημειώνει πολύ καλή πορεία. Παρότι είναι κάτι το πολύ καινούριο, αριθμεί πολλούς συναλλασσομένους και πολλά μέλη. Ως Δήμος είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση του κόσμου γενικά στις υπάρχουσες δομές αντιμετώπισης φτώχειας. Ειδικότερα για την «Τράπεζα Χρόνου», αρχικά, είχαμε την απορία και τις αμφιβολίες μας για το κατά πόσο μπορεί να στηρίξει ο κόσμος αυτό το εγχείρημα και να προχωρήσει η λειτουργία του. Τελικά, όμως, αποδείχτηκε ότι ο κόσμος το στήριξε και πολλοί είναι εκείνοι που ωφελήθηκαν και συνεχίζουν να ωφελούνται από αυτή τη δομή».
Επίσης ο κ. Τσιομπίκας υπογράμμισε την πρόθεση του Δήμου να στηρίξει την συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων ακόμα και μετά το τέλος της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ, κάτι που είναι προγραμματισμένο να συμβεί στο τέλος του έτους. «Εμείς σίγουρα θα διεκδικήσουμε την συνέχιση των προγραμμάτων, καθώς θέλουμε να δώσουμε ειδικότερη βαρύτητα στις δομές κοινωνικής φροντίδας. Το πρόγραμμα κινείται προς την κατεύθυνση να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν προκύψει κάτι αναπάντεχο ο Δήμος θα εξετάσει το ενδεχόμενο κάποια ή και όλες αυτές τις δομές να τις διατηρήσει. Αυτή είναι η δικιά μας πρόθεση. Είναι όμως και θέμα κυβερνητικής βούλησης, αν δηλαδή θα επιτραπεί από την κυβέρνηση στους Δήμους να χρηματοδοτήσουν από ίδιους πόρους τέτοια προγράμματα», ανέφερε σχετικά.
Το Πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας λειτουργεί σε συνεργασία του Δήμου και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ξένιος Ζεύς». Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στην Τράπεζα Χρόνου, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της Υπηρεσίας του Προγράμματος Αντιμετώπισης Φτώχειας, Γερακάρη 63.