Σημαντική αύξηση καταγράφει η χρήση πλαστικού χρήματος και στο Ρέθυμνο καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου από πέρυσι μέχρι και φέτος η μεγάλη αύξηση ήταν ολοφάνερη στα εμπορικά καταστήματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία -8 στους 10 καταναλωτές- επιθυμούν να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με χρεωστικές κάρτες. Όμως η χρήση του πλαστικού χρήματος δεν αφορά μόνο τις αγορές εμπορικών εδώ αλλά ακόμα και τα ψιλικά είδη αφού πολλές είναι και οι συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα ακόμα και αν αφορούν μικροποσά της τάξεως του 1 ευρώ. Επαγγελματίες και καταναλωτές έχουν υιοθετήσει τη χρήση του POS και του πλαστικού χρήματος αντίστοιχα στην καθημερινότητά τους.
«Ο αριθμός των καταναλωτών που ψωνίζουν με χρεωστική κάρτα έχει αυξηθεί σημαντικά. Το πλαστικό χρήμα είναι φανερό ότι έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Η διαφορά τον τελευταίο χρόνο είναι μεγάλη καθώς πλέον οκτώ στους δέκα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα. Ακόμα και επαγγελματίες που μέχρι πρότινος δεν τα χρησιμοποιούσαν τα pos πλέον «αναγκαστικά» τα χρησιμοποιούν γιατί οι καταναλωτές θέλουν να πληρώνουν με κάρτα. Όλοι οι επαγγελματίες διαθέτουν μηχάνημα για πληρωμή με κάρτα», τονίζει ο Γιώργος Πολιουδάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολιουδάκη το σύνολο των καταστηματαρχών οφείλει και διαθέτει pos στο κατάστημα ενώ, όπως απάντησε ερωτώμενος σχετικά τον τελευταίο χρόνο έχουν αρχίσει να εκλείπουν τα φαινόμενα που οι επαγγελματίες ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν τοις μετρητοίς προσφέροντας ως αντάλλαγμα χαμηλότερη τιμή.
Ωστόσο, επεσήμανε πως όλοι οι επαγγελματίες οφείλουν να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν το pos υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα από πλευράς καταναλωτών να προχωρήσουν σε σχετικές καταγγελίες σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές. «Το φαινόμενο αυτό ήταν συχνό κατά την περσινή χρονιά, πλέον η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι τέτοια που όλοι οι επαγγελματίες το χρησιμοποιούν και τέτοια φαινόμενα εκλείπουν. Δεν είναι σωστό αυτό το φαινόμενο γιατί συνεπάγεται με φοροδιαφυγή και είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι συνάδελφοι να λειτουργούν σε βάρος άλλων που είναι νόμιμοι και κόβουν κανονικά αποδείξεις. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Εμείς προτρέπουμε τους καταναλωτές που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές να κάνουν σχετικές καταγγελίες στη διεύθυνση Ανάπτυξης και εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση βεβαιώνεται το αντίστοιχο πρόστιμο».
Σε ότι αφορά τον κλάδο της εστίασης η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι λιγότερο διαδεδομένη ειδικά στα καταστήματα της πόλης, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος εστίασης και αναψυχής, Ανδρέας Κλαψινός. Όπως μας είπε οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ οι τουρίστες επιλέγουν το πλαστικό χρήμα ακόμα και για μικροποσά: «Η εικόνα που έχω τόσο από το κατάστημα μου όσο και εκείνα που δουλεύουν περισσότερο με Έλληνες είναι ότι οι πληρωμές γίνονται περισσότερο τοις μετρητοίς. Σε ότι αφορά τον κλάδο της εστίασης θεωρώ ότι οι Έλληνες θέλουν να πληρώνουν με ρευστό. Αυτό βλέπουμε στα καταστήματα μας καθώς είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν να πληρώνουν με χρεωστική κάρτα. Αντίθετα οι τουρίστες επιλέγουν το πλαστικό χρήμα γι’ αυτό η χρήση του είναι πολύ αυξημένη στις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές», τόνισε ο κ. Κλαψινός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink, τα «μηχανάκια» διπλασιάστηκαν και έφτασαν σε περίπου 700.000 ως το τέλος του 2018, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 31,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει, όμως και η άλλη όψη του νομίσματος.
Ωστόσο, περίπου το 1/4 των POS, που εγκαταστάθηκαν τη διετία 2017- 2018, παραμένουν ανενεργά. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του περιοδικού «ΔΝΤ», σε αντίθεση με τους νέους ανθρώπους αλλά και τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, που δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση καρτών ακόμα και για συναλλαγές μικρής αξίας, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και οι κάτοικοι στην περιφέρεια προτιμούν το μετρητό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 17 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2017 και επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση του ρυθμού έκδοσής τους μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών το 2015. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2018 ανήλθε σε 924 εκατ., από 720 εκατ. συναλλαγές το 2017, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 28%.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2018 και ανήλθε σε 70 ευρώ, από 82 ευρώ το 2017 και 108 ευρώ το 2016. Η μεγαλύτερη μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή εντοπίζεται στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς μειώθηκε σε 72 ευρώ, από 85 ευρώ το 2017. Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι, όπως και το προηγούμενο έτος, οι κάρτες πληρωμών, και ιδιαίτερα οι χρεωστικές κάρτες, χρησιμοποιούνται κυρίως για μεγάλο αριθμό πληρωμών μικρής αξίας.