Η παρουσίαση έγινε από τον παραδοσιακό καλαθοπλέκτη κ. Απόστολο Κολιοραδάκη, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικαστική έκφραση του παιδιού: Γλυπτική και εφαρμογές» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την εποπτεία του κ. Κ. Χρηστίδη.
Η δράση αυτή ήταν ενταγμένη στις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Εργαστηρίου Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος και σκοπός της είναι η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης, καθώς η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί νέες καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις που να προσφέρουν μια ολιστική προσέγγισή της.
Επιπρόσθετοι στόχοι είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές/τριες την τοπική παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής μέσα από την επαφή και την αλληλεπίδρασή τους με παραδοσιακούς τεχνίτες, να εκτιμήσουν τη μοναδικότητα, της τεχνικής των χειροποίητων προϊόντων, να συνειδητοποιήσουν την άμεση σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, να αντιληφθούν ότι οι παραδοσιακές τέχνες μπορούν να αποτελέσουν υπολογίσιμο παράγοντα για την εκπαιδευτική και οικονομική αναζωογόνηση και την κοινωνική ευημερία των τοπικών κοινοτήτων μέσα από αειφόρες δράσεις.
Περισσότεροι από 70 φοιτητές/τριες καθώς και πολίτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την τεχνική του κ. Απόστολου Κολιοραδάκη. Ο παραδοσιακός τεχνίτης δημιούργησε πολύ γρήγορα, με υλικά από τη φύση (σκίνους και καλάμια), με εντατικές, δεξιοτεχνικές και αυτοματοποιημένες κινήσεις τον «πετροκόπο» ή «αγαθό» (πάτο) του καλαθιού και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελείωμά του.
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές/τριες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη τέχνη θα έπρεπε να ενταχθεί στην ύλη των εικαστικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως, άλλωστε, ήταν και στο παρελθόν μαζί με την ψαθοπλεκτική. Η καλαθοπλεκτική ως τέχνη (χειροτεχνία) ήταν ενταγμένη στο μάθημα των «τεχνικών» στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος των «τεχνικών» έως τη δεκαετία του ‘70.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν μέλη του εργαστηρίου: ο κ. Κ. Καρράς, ο κ. Θ. Ελευθεράκης, η κυρία Π. Καλογιαννάκη, ο σχολικός σύμβουλος κ. Μ. Κολιοραδάκης, ο κ. Α. Πεδιαδίτης και ένας άλλος παλιός Ρεθύμνιος καλαθοπλέκτης ο κ. Καπελώνης, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την όλη προσπάθεια.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Α. Χουρδάκης ο οποίος δήλωσε ότι: «θα πρέπει να πούμε ότι με την παραπάνω παρουσίαση ξεκινάει το Φεστιβάλ Εορτασμού που έχει προγραμματίσει το Ε.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και θα περιλάβει τις επόμενες δράσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της πράξης, δημοτικά σχολεία του νομού και ειδικούς επιστήμονες:
1. Λογοτεχνία-Φιλαναγνωσία.
2. Σχολικοί κήποι.
3. Γυμναστικές επιδείξεις.
4. Μουσικές εκδηλώσεις.
5. Χειροτεχνίες-Δημιουργία φυτολογίων και λευκωμάτων.
6. Φυσική-Πειράματα από έμπειρους δασκάλους.
7. Κύκλος αφηγήσεων παλιών δασκάλων από τα σπουδαστικά και διδασκαλικά τους χρόνια».
Στο Ρέθυμνο η θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου
H θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου έρχεται στο Ρέθυμνο στο Θέατρο Αντίβαρο για δυο παραστάσεις σήμερα Σάββατο...