Σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, καταδίκασε χθες, το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου τον ανήλικο, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από κοινού με δυο ακόμα άτομα-ενήλικες, πράξη που σύμφωνα με το κατηγορητήριο τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η απόπειρα ανθρωποκτονίας έγινε εναντίον του 32χρονου Αγγελή Ρουσσάκη (συζύγου της πρώτης εξαδέλφης του από πατέρα), τον Αύγουστο του 2013, τον οποίο πυροβόλησε επανειλημμένα, στη διάρκεια γλεντιού που γινόταν εν όψει του γάμου (πρόγαμου) της άλλης πρώτης του εξαδέλφης.
Ο δράστης, θα εκτίσει την ποινή του, σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων (Φυλακές Ανηλίκων), όπως ο νόμος προβλέπει, καθώς δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα 18 του έτη.
Την ενοχή του ανήλικου, με την κατηγορία ως είχε, και ποινή 8 ετών, πρότεινε νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, Ιωακείμ Κασσωτάκης και η δικαστική έδρα, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο και τους πρωτοδίκες Ευθυμία Δανιά και Στέλιο Κυριακογιαννάκη, «συντάχθηκε» πλήρως με την εισαγγελική πρόταση.
Να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη ποινή για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όταν το έγκλημα έχει διαπραχθεί από ανήλικο είναι φυλάκιση από 2 έως 10 έτη. Η ποινή των οκτώ ετών που επεβλήθη στον δράστη, ικανοποίησε την Πολιτική Αγωγή. «Η απόφαση ικανοποιεί την Πολιτική Αγωγή. Είναι συμβατή με το αποδεικτικό υλικό», αρκέστηκαν να δηλώσουν οι δικηγόροι του θύματος, Γιώργος Παγώνης και Διονύσης Βέρρας.
Το θύμα, Αγγελής Ρουσσάκης, έφτασε στα Δικαστήρια στις 8:30 το πρωί με αναπηρικό καροτσάκι, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, τους γονείς και τα πεθερικά του, τα αδέλφια του και δεκάδες συγγενείς.
Ο δράστης μεταφέρθηκε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στις 9:00 περίπου το πρωί και οδηγήθηκε κατ’ ευθείαν στην δικαστική αίθουσα χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν.
Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν στην δίκη 12 άτομα, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης τρία άτομα.
Αυστηρά ήταν τα αστυνομικά μέτρα στο Δικαστικό Μέγαρο χθες. Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της δίκης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των μελών των οικογενειών θύματος και δράστη.
Έξι μήνες μετά, θύμα και δράστης στην ίδια αίθουσα
Ακριβώς έξι μήνες μετά το μακελειό στον Αβδελά Μυλοποτάμου, δηλαδή από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 30 Αυγούστου του 2013, όταν στον πρόγαμο μιας νεαρής κοπέλας, που συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι να της ευχηθούν για τον γάμο της, που θα γινόταν λίγες ώρες αργότερα, ο ανήλικος δράστης πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον του με ένα πιστόλι των 9 mm, o 32χρονος Αγγελής Ρουσσάκης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, βρέθηκε χθες, στην δικαστική αίθουσα, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, λίγα μόλις βήματα απόστασης από τον άνθρωπο που του αφαίρεσε το πλεονέκτημα να περπατά. Ή καλύτερα, από τον ένα εκ των τριών, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την κακουργηματική πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας που διέπραξαν από κοινού εις βάρος του. Ο Αγγελής, παρά τον πόνο της ψυχής του και των τραυμάτων του, παρά την θλίψη της καθήλωσής του σε αναπηρικό καρότσι, κρατήθηκε ψύχραιμος και ήρεμος. Έτσι όμως περιγράφουν, όσοι τον γνωρίζουν, πως ήταν ο χαρακτήρας του πάντα. Φιλήσυχος καθώς ήταν εξ άλλου, ο 32χρονος, προσπάθησε να αποφύγει εκείνη την «μοιραία στιγμή», πριν έξι μήνες, που του κόστισε την σωματική του ακεραιότητα, μη αντιδρώντας στην προκλητική στάση ενός εκ των κατηγορουμένων δραστών, όπως αναφέρεται και στο Παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.
Η ακροαματική διαδικασία, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, διήρκησε περίπου εννέα ώρες, ενώ λίγο πριν την έναρξη, στις 10:30 το πρωί και την ώρα που εκκαλούντο ονομαστικά, το θύμα και οι μάρτυρες να εισέλθουν στην δικαστική αίθουσα, σημειώθηκε σύρραξη μεταξύ των οικογενειών θύματος και δράστη. Στον ίδιο χώρο των Δικαστηρίων και οι δυο οικογένειες, και παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, αρκούσε μια «πονεμένη» και αγανακτισμένη κουβέντα από γυναίκα συγγενή του θύματος προς στενό συγγενή του δράστη, κι όταν εκείνος γέλασε ειρωνικά και προκλητικά, πιάστηκαν στα χέρια οι μεν με τους δε. Χειροδικίες και φραστικές επιθέσεις, επί ικανό χρόνο, μετέτρεψαν σε αρένα τον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας.
Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους δυο ενήλικες συγκατηγορούμενους ούτε στον ρόλο που είχαν στην αιματηρή υπόθεση. Αρμοδιότητά του ήταν να εξετάσει την εμπλοκή και τον ρόλο αποκλειστικά και μόνο του ανήλικου.
«Ήμουν αμυνόμενος»
Ο κατηγορούμενος ανήλικος και ο συνήγορός του, Περικλής Σταυριανάκης (δικηγόρος Αθηνών), προέβαλλαν δυο ισχυρισμούς προκειμένου να καταρρίψουν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αφενός ότι βρισκόταν ο ανήλικος σε άμυνα και αφετέρου ότι τελούσε σε βρασμό ψυχικής ορμής.
Όπως είπε, πυροβόλησε κατά του Αγγελή Ρουσσάκη, διότι εκείνος τον είχε πυροβολήσει πρώτος και ήθελε να προστατεύσει τη ζωή του. Ανέφερε επίσης ότι ο Ρουσσάκης είχε ήδη πυροβολήσει και τους δυο ενήλικες συγκατηγορουμένους του και τους είχε δει στο έδαφος και από την ταραχή του και τον φόβο για τη ζωή του, τράβηξε το όπλο και ανταπέδωσε στον 32χρονο.
Το Δικαστήριο απέρριψε και τους δυο ισχυρισμούς του ανήλικου δράστη, βάσει του αποδεικτικού υλικού αλλά και των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.
Να σημειωθεί πως όταν ο δράστης ερωτήθηκε τι πρόβλημα είχαν οι ενήλικες συγκατηγορούμενοί του με τον 32χρονο, εκείνος φέρεται να έδωσε αόριστη απάντηση.
«Τρία τα όπλα που πυροβόλησαν»
Ο ανήλικος είχε ομολογήσει την πράξη του στη φάση της ανάκρισης για την υπόθεση και μάλιστα είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη λέγοντας τότε πως μόνο εκείνος πυροβόλησε το θύμα και όχι οι ενήλικες συγγενείς του. Τα ευρήματα όμως είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα για συμμετοχή τριών διαφορετικών όπλων στη συμπλοκή. Με αυτό ως δεδομένο και από τις μαρτυρικές καταθέσεις, οι δικαστικές αρχές, εισαγγελέας, ανακριτής και αργότερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προέκυψαν οι κάτοχοι και χρήστες των όπλων: ο ανήλικος, το θύμα που παραδέχτηκε ότι ενώ ήταν ήδη βαριά τραυματισμένος, πήρε το δικό του όπλο και πυροβόλησε κατά του ανήλικου αλλά και οι δυο ενήλικες που το βούλευμα τους θέλει να κατείχαν το τρίτο όπλο που δεν βρέθηκε ποτέ, άφησε όμως τα ίχνη του.
Ως μάρτυρας στη δίκη είχε κληθεί από την Πολιτική Αγωγή ο ειδικός εξετάσεως ιχνών εργαλείων και πυροβόλων όπλων, Γιώργος Ραφτογιάννης, που κατέθεσε με βεβαιότητα ότι τα όπλα ήταν τρία, ότι το θύμα δέχτηκε ουσιαστικά έξι σφαίρες και ότι είχε βληθεί τόσο από μπροστά όσο όμως και από άτομο που βρισκόταν πίσω του.
Εισαγγελέας: «Είναι αμετανόητος»
Ο κατηγορούμενος, άκουσε απαθής την απόφαση του Δικαστηρίου. Δεν εξέφρασε κανένα συναίσθημα όταν ανακοινώθηκε η ενοχή του ούτε όταν ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου η ποινή των οκτώ ετών φυλάκισης.
Ο ανήλικος δράστης, με τη συμπεριφορά του σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εξέπληξε τους παράγοντες της δίκης, καθώς ούτε μια στιγμή δεν έδειξε μετανοιωμένος, δεν ζήτησε από το θύμα μια συγγνώμη, δεν είπε καν την φράση «λυπάμαι». Ο εισαγγελέας κ. Κασσωτάκης εξ άλλου, στην αγόρευσή του, έκανε ειδική αναφορά στην συμπεριφορά του αυτή, επισημαίνοντας ότι: «Ο κατηγορούμενος είναι αμετανόητος. Ούτε μια συγγνώμη, έστω τυπική, δεν βρήκε να πει». Ο κ. Κασσωτάκης επίσης φέρεται να ανέφερε, πως κατά την κρίση του η σχέση του κατηγορούμενου με τα όπλα ήταν άριστη, λέγοντας: «Ο τρόπος που πυροβόλησε εναντίον του θύματος, δείχνει ότι είχε ιδιαίτερη έφεση στα όπλα, αλλά και ιδιαίτερη γνώση στον χειρισμό τους».
Τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου
Στις 31 Αυγούστου 2013, επρόκειτο να παντρευτούν δυο νεαρά παιδιά. Το πατρικό σπίτι της κοπέλας είναι στο χωριό Αβδελάς του Δήμου Μυλοποτάμου. Τηρώντας τις παραδόσεις η οικογένειά της, και όπως συμβαίνει ακόμα στα χωριά, διοργάνωσε το προγαμήλιο γλέντι, τον πρόγαμο όπως λέγεται, δυο μέρες νωρίτερα του γάμου, δηλαδή την Παρασκευή το βράδυ 29 Αυγούστου. Ένα μεγάλο γλέντι, με δεκάδες προσκεκλημένους, συγγενείς και φίλους, στήθηκε στον προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν τόσο το θύμα, ο 32χρονος Αγγελής Ρουσσάκης, σύζυγος της αδελφής της κοπέλας που θα παντρευόταν την Κυριακή, όσο και ο ανήλικος κατηγορούμενος -πρώτος εξάδελφος της νύφης και άρα της συζύγου του Ρουσσάκη, όσο και οι δυο άνδρες (αδέλφια μεταξύ τους) που επίσης κατηγορούνται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του 32χρονου, συγγενείς τόσο της οικογένειας που τελούσε το γλέντι (άρα και του θύματος εκ της συζύγου του) όσο και του ανήλικου συγκατηγορουμένου τους.
Οι δυο ενήλικες κατηγορούμενοι της υπόθεσης, φέρονται να είχαν κάποια διένεξη στο παρελθόν με τον 32χρονο. Ο τελευταίος όμως, ουδέποτε επεδίωξε ή επιθύμησε να δοθεί συνέχεια στην παρεξήγηση και σε όλη τη διάρκεια του γλεντιού στον πρόγαμο της κουνιάδας του, δεν δημιούργησε την παραμικρή αφορμή για σχόλιο εις βάρος του. Ο ένας εκ των δυο ενηλίκων κατηγορουμένων όμως, προκάλεσε το θύμα την ώρα που επρόκειτο να αναχωρήσει από το γλέντι με την σύζυγο και τα παιδιά του, στις 3:00 περίπου τα ξημερώματα. Ο Ρουσσάκης δεν επιθυμούσε επουδενί να εμπλακεί σε φασαρία. Προτίμησε να φύγει με το αυτοκίνητό του. Λίγα μέτρα είχε διανύσει και ο παραπάνω κατηγορούμενος τον ακολούθησε πυροβολώντας κατά του οχήματος. Αυτή ήταν η αρχή της έναρξης του αιματηρού εγκλήματος. Ο ανήλικος, έχοντας μαζί του όπλο, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στον τόπο του περιστατικού. Κι ενώ το θύμα έχει γλιτώσει αρχικά από τις σφαίρες των ενηλίκων, δέχεται στο κορμί του απανωτούς πυροβολισμούς από το όπλο του 17χρονου τότε δράστη.