Ο βουλευτής επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σουφλίου, το ΙΚΑ Διδυμοτείχου και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σε δήλωσή του ο συντονιστής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Υπουργείου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού μετώπου τόσο των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας, για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και της απόκρουσης της κατάρρευσής της από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της συγκυβέρνησης.
«Απαιτείται, να οργανωθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά η κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί με αυτόν τον τρόπο στηρίζονται πολίτες που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, που έχουν χάσει την ασφάλιση για την περίθαλψή τους και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα και ιατρική φροντίδα.
Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους υγειονομικούς, ένα σχέδιο λειτουργικό, ρεαλιστικό, αξιόπιστο που θα εξασφαλίζει και την επιβίωση του ΕΣΥ και συνάμα την αναδιοργάνωση της περίθαλψης της αντιμετώπισης των διαχρονικών προβλημάτων, στρεβλώσεων παθογενειών που ήταν συσσωρευμένα τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.
Εν τω μεταξύ, ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ρεθύμνου Α. Ξανθός κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας ερώτηση σχετικά με την αδειοδότηση των ακτινοδιαγνωστικών ιατρείων και μικροβιολογικών εργαστηρίων, με αφορμή νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στο κείμενό τους, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:
«1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά ιατρεία, αναπόσπαστου τμήματος του υγειονομικού χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας;
2. Θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, ή θα προχωρήσει στην αντιδημοκρατική πρακτική επιβολής «κατευθηντήριων οδηγιών» χωρίς επιστημονικό δημόσιο διάλογο;»