Με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς -και με βασικό μέλημα όλων να μην προκαλούνται συνεχείς οχλήσεις κυρίως στους νοσηλευόμενους αλλά και στους εργαζόμενους- εξακολουθούν να συνεχίζονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι εργασίες για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων σωληνώσεων ύδρευσης του Ιδρύματος.
Ήδη τα τεχνικά συνεργεία του αναδόχου που έχει αναλάβει το έργο -έπειτα και από την «αλλαγή σχεδίου» που έγινε το προηγούμενο διάστημα- ολοκλήρωσαν την πρώτη, δύσκολη, φάση του έργου που αφορούσε στην εγκατάσταση των νέων σωληνώσεων του οριζόντιου δικτύου στο υπόγειο του Ιδρύματος.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι εργασίες έχουν αρχίσει να επεκτείνονται στο ισόγειο του Νοσοκομείου, καθώς ο εργολάβος έχει ξεκινήσει να εγκαθιστά όλα τα κατακόρυφα δίκτυα, τα οποία θα φτάσουν μέχρι και τις κλινικές που στεγάζονται στον δεύτερο όροφο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.
Άλλωστε, ο στόχος που έχει τεθεί είναι το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στον συμβατό χρόνο που έχει δοθεί στον εργολάβο και ο οποίος προσδιορίστηκε το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στην εφημερίδα μας ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μιχάλης Αποστολάκης, αυτό που συμφωνήθηκε με τον ανάδοχο του έργου, είναι πρώτα να εγκαταστήσει όλα τα νέα δίκτυα στο σύνολο των ορόφων του Νοσοκομείου και έπειτα να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι αλλά και οι δοκιμές ανά τμήματα (ή ανά όροφο), ώστε στην συνέχεια να αποσυνδέεται το παλιό σύστημα και ταυτόχρονα να παραδίδεται σε λειτουργία το νέο.
«Ο αρχικός προγραμματισμός -είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης- προέβλεπε ότι μόλις ολοκληρώνονται οι εργασίες σε κάθε όροφο του Ιδρύματος, να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και εν συνεχεία να αποσυνδέονται οι παλιές σωληνώσεις. Ωστόσο, αυτό που συμφωνήσαμε πρόσφατα είναι να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου της αντικατάστασης των παλαιών σωληνώσεων και αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, για τυχόν διαρροές ή βλάβες, να αποσυνδεθούν οι παλιές σωληνώσεις και να τεθούν σε λειτουργία οι νέες. Άλλωστε, το «σχέδιο» αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με σκοπό να διαταραχθεί όσο γίνεται λιγότερο η ομαλά λειτουργία του Νοσοκομείου».
Επιπλέον ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, ανέφερε ότι το εν λόγω «σχέδιο δράσης» που ήδη ακολουθείται για την εκτέλεση του έργου, προβλέπει επίσης να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις εργασίες για την τοποθέτηση των νέων σωληνώσεων ύδρευσης κυρίως στα χειρουργεία, στις κλινικές και στα εργαστήρια του Νοσοκομείου. Και αυτό διότι -όπως εξήγησε- στις εν λόγω περιπτώσεις, τα έργα θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και ειδικότερα στα χειρουργεία, όπου δεν θα είναι προγραμματισμένες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
«Η περίπτωση των χειρουργείων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως επίσης μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξει ο εργολάβος και κατά την διάρκεια των εργασιών στις κλινικές, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η ησυχία των ασθενών. Μάλιστα όταν οι εργασίες φτάσουν στο σημείο να εκτελούνται είτε στον πρώτο όροφο, είτε στον δεύτερο, που υπάρχουν οι κλινικές, τότε, ίσως να επικρατήσει κάπως αναστάτωση, δεδομένου κάποια από αυτά τα έργα θα γίνονται στους διαδρόμους των κλινικών, δηλαδή, έξω από τους θαλάμους. Εκτίμησή μου είναι ότι στο τέλος, δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή, όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ούτε με τα χειρουργεία, αλλά ούτε και με τους ασθενείς», επανέλαβε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχάλης Αποστολάκης.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Το έργο, σύμφωνα με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κύριων σωληνώσεων -μήκους 4 χιλιάδων μέτρων- του δικτύου κρύου και ζεστού νερού από χαλυβδοσωλήνες.
Οι νέοι αγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κατασκευασμένοι, όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, από πολυπροπυλένιο PPR πολυστρωματικό, το οποίο παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά και αντοχή στο χρόνο. Άλλωστε, η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι κατά την διάρκεια των εργασιών, δεν θα πρέπει να διακοπεί η παροχή των Ιατρικών Υπηρεσιών.
Το έργο πάντως αφορά στο λεγόμενο «παλιό» Νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε στην δεκαετία του ’50 και σήμερα στεγάζει τα εξωτερικά ιατρεία του ιδρύματος. Επίσης, εργασίες θα γίνουν και στο κεντρικό κτίριο, που ξεκίνησε να χτίζεται στην δεκαετία του ’70 και παραδόθηκε την δεκαετία του ’80 και σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία διοίκησης και τις κλινικές. Με άλλα λόγια, το έργο δεν αφορά στο κτίριο της επέκτασης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, που κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια, αλλά σε όλο το υπόλοιπο.
Κάνοντας ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης του Ιδρύματος, ο κ. Αποστολάκης τονίζει ότι «οι υπάρχουσες σωληνώσεις, είναι μεταλλικές και λόγω παλαιότητας -δεδομένου ότι είναι πάνω από 35 χρόνων- έχουν υποστεί διάβρωση. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι σωληνώσεις αυτές εγκαταστάθηκαν περίπου το 1985, όμως κάποια στιγμή έπρεπε να αντικατασταθούν. Και αυτό διότι εύκολα στις διαβρωμένες σωληνώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί λάσπη, κάτι που επιτείνει το φαινόμενο της λεγεωνέλλας».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Τώρα όμως, με τις καινούριες σωληνώσεις θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τυφλά σημεία, δηλαδή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και παρά το ότι θα είναι καινούριες οι σωληνώσεις, να κυκλοφορεί το νερό στα δίκτυα. Δηλαδή, να ανοίγουν οι βρύσες και να γίνονται και κάποια θερμικά σοκ κατά περιόδους, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να μη μένει, να καταπολεμάται το μικρόβιο, η ανάπτυξή του και η παρουσία του. Βέβαια και τώρα γίνονται αυτά που λέμε, αλλά ήδη έχουν υποστεί οι σωληνώσεις κάποια διάβρωση, γι’ αυτό και τις αλλάζουμε».
Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 111 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα αναβαθμίσει αισθητά την εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς θα βελτιωθεί η ποιότητα αλλά και η ασφάλεια του νερού στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ