Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Ελεύθερνα. Ήδη, το κτίριο έχει ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες στον εσωτερικό του χώρο για τη διαμόρφωση ραμπών, κουφωμάτων και την τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων κτλ.
Το κομμάτι αυτό του έργου υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει το ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, ωστόσο δεν αποκλείεται να ληφθεί μια μικρή παράταση.
Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των βιτρινών και άλλων υλικών που απαιτούνται. Ωστόσο, ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Ελεύθερνας έχει ήδη ετοιμάσει μελέτες και φακέλους, που απαιτούνται για ένα ακόμα υποέργο, που θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μουσείο αρχαιολογικού χώρου.
Πρόκειται για εργασίες που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει το νέο μουσείο και αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο μουσείου με διαμόρφωση πλατειών και δενδροφύτευση, αλλά και την ταξινόμηση και την μεταφορά των εκθεμάτων από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταμπολίδης, υπεύθυνος των ανασκαφών και καθηγητής Αρχαιολογίας του Π.Κ. έχουν ήδη αγοραστεί επιπλέον έντεκα στρέμματα, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος γύρω από το μουσείο. Ο σχετικός φάκελος θα κατατεθεί προς ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μουσείου, αλλά και των εργασιών ασφάλειας και μεταφοράς αρχαιοτήτων έχει πάρει πρόσφατα το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ το κόστος του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, ανέρχεται στις 350.000 ευρώ περίπου.
Το 2015 το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας θα μπορεί να λειτουργήσει, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες και με βασική προϋπόθεση ότι θα βρίσκεται στις θέσεις του έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα μπορεί αποτελεσματικά να χειρίζεται τα θέματα φύλαξης ενός μουσείου τέτοιου βεληνεκούς και επιπλέον να εξυπηρετεί τους επισκέπτες του.
Για τη λειτουργία όμως του μουσείου χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν, τονίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστηρίζει: «Κατά τη γνώμη μου, όπως εγώ το φαντάζομαι από το 1985 και μετά, 30 χρόνια τώρα δηλαδή, θα πρέπει το Μουσείο της Ελεύθερνας να λειτουργήσει αντίστοιχα όπως λειτουργεί το Μουσείο της Ακροπόλεως, όπως λειτουργούν τα Μουσεία, τα οποία σέβονται τον εαυτό τους, δηλαδή με αυτοχρηματοδότηση. Πρέπει να προσβλέπουμε σε κάτι θετικό, σε κάτι που το ίδιο θα παράγει χρήματα και έχει όλες τις προϋποθέσεις. Θέλει μία αυτοχρηματοδοτούμενη οντότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με νομοθετικό ή προεδρικό διάταγμα».
Ο υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Ελεύθερνας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ύπαρξης στο χώρο έμπειρων και ικανών φυλάκων, που θα γνωρίζουν τον χώρο του μουσείο και θα μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνει η πολιτεία, πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για τη σωστή και λειτουργική φύλαξη του χώρου.
Η Αρχαία Ελεύθερνα αποτελεί ένα σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου και θα μπορούσε να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε επίπεδο Κρήτης. Η προνομιακή θέση που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία και σε κομβικό σημείο που συνδέει τουριστικές διαδρομές μεταξύ τους, θα μπορούσαν να την αναδείξουν, ως ένα βασικό τουριστικό προορισμό, ισότιμο από πλευράς ενδιαφέροντος με την Κνωσό και τη Φαιστό. Οι ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων, από τη νεολιθική εποχή ως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, όπως οικίες και πλακόστρωτους δρόμους, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, πολλά και σε καλή κατάσταση γλυπτά, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, γυάλινα αγγεία.