Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης τριάντα άτομα αναμένεται να απορροφηθούν από επιχειρήσεις εστίασης, ενώ εβδομήντα θα συστήσουν τους δικούς τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς σε διάφορες ειδικότητες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 7: «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (ΤοπΣΑ) της κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η υλοποίηση του προγράμματος για την πόλη γίνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων, το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, με συντονιστή τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης.
Ο κ. Μαρινάκης αφού παρέθεσε μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος ΤοπΣα για τον Δήμο Ρεθύμνης, αναφέρθηκε εν συνεχεία στην αυριανή ενημερωτική ημερίδα στο Σπίτι του Πολιτισμού, η οποία έχει να κάνει με την παρουσίαση της συμπυκνωμένης εμπειρίας που αποκόμισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, η ημερίδα δεν απευθύνεται μόνο στους ωφελούμενους του προγράμματος αλλά και «Σε όλους τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτούς τους 100 ανθρώπους, οι οποίοι δια του προγράμματος επιμορφώνονται, δέχονται σοβαρή συμβουλευτική εργασία από εξειδικευμένους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (νομικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικό λειτουργό, οικονομολόγο), ώστε να έχουν κατάλληλα προσόντα. Αυτά δεν είναι μόνο οι δεξιότητες, αλλά και η ψυχολογική τους προετοιμασία και η νομική γνώση του εργασιακού περιβάλλοντος που τους διέπει για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη σημερινή αγορά εργασίας».
«Συζητήσαμε, ώστε να εντοπίσουμε πού ακριβώς το Ρέθυμνο έχει πραγματικές ανάγκες»
Η υλοποίηση του ΤοπΣα στον Δήμο Ρεθύμνου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και συνεχίστηκε από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα με την κατάρτιση των τελικών 100 ωφελουμένων του. Το πρώτο τμήμα, «Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Οικονομία» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 24 Σεπτεμβρίου και η εκπαίδευση των ωφελουμένων ολοκληρώθηκε αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Τα μαθήματα έγιναν στο ΚΕΚΑΠΕΡ της Ηγουμένου Γαβριήλ και η πρακτική άσκηση στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης. Η εκπαίδευση των ατόμων του δεύτερου τμήματος, «Κατάρτιση Στελεχών Κατ’ Οίκον Φροντίδας Ατόμων που Χρήζουν Βοηθείας» εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου σε αίθουσα του ΚΕΚΑΠΕΡ Μισιρίων, με πρακτική άσκηση στον Παιδικό Σταθμό της ΚΕΔΗΡ.
Στα τέλη του Δεκέμβρη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα δύο τελευταία τμήματα του προγράμματος, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την «Κατάρτιση Στελεχών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων» και την «Τυποποίηση Επεξεργασία και Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων» τα οποία υλοποιούνται στο ΚΕΚ Πανόρμου. «Αυτές οι τέσσερις δράσεις που έχουμε επιλέξει δεν επελέγησαν τυχαία. Όλοι μαζί οι φορείς συζητήσαμε, ώστε να εντοπίσουμε που ακριβώς το Ρέθυμνο έχει πραγματικές ανάγκες, πού χρειάζεται αυτούς τους ανθρώπους» επισήμανε ο δήμαρχος, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόβλημα που υπάρχει στους δήμους με τις προσλήψεις στις κοινωνικές δομές. «Γι’ αυτό λοιπόν επικροτήσαμε την ίδρυση αυτών των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Εμείς καλούμε την Πολιτεία να τις περιβάλει με μια ιδιαίτερη στοργή, μετά μάλιστα από μια πρόσφατη απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημιούργησε μια σύγχυση στην απορρόφηση αυτών των ανθρώπων. Να ξεκαθαρίσει λοιπόν το νομικό πλαίσιο για να μπορέσουμε πραγματικά να ακουμπήσουμε και οι δημόσιοι φορείς αλλά και οι ιδιώτες, που δεν έχουν τέτοια προβλήματα ελέγχου σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι και καλοί επιστήμονες και άτομα ικανά και πρόθυμα να προσφέρουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θα έχουμε πραγματικά επιτύχει εάν όλοι μαζί μπορέσουμε, να απορροφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους»
«Ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος δεν είναι το επιμορφωτικό και το υποστηρικτικό αλλά και η προώθησή τους στην εργασία. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτύχει, όχι επειδή μάθαμε σε 100 ανθρώπους να κάνουν κάτι που δεν ήξεραν, ούτε επειδή τους δημιουργήσαμε ένα πεδίο γνώσης σε πάρα πολλούς τομείς, ή τους εξηγήσαμε ποιο είναι το περιβάλλον που διέπει τη λειτουργία διαφόρων επαγγελμάτων. Θα έχουμε πραγματικά επιτύχει εάν όλοι μαζί μπορέσουμε και νομίζω ότι μπορούμε, να απορροφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους» υπογράμμισε σχετικά με το κριτήριο επιτυχίας του προγράμματος ο κ. Μαρινάκης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της αυριανής ενημερωτικής ημερίδας στο Σπίτι του Πολιτισμού «ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης: Η προετοιμασία 100 ατόμων για ένταξη στην αγορά εργασίας. Κατάρτιση και επιμόρφωση με προοπτικές», έχει ως εξής:
18:00-18:15: Προσέλευση-Εγγραφές.
18:15-18:30: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων.
18:30-19:00: «Η Συμβουλευτική και ο ρόλος της στην επαγγελματική αποκατάσταση των ωφελουμένων», Εισηγήτριες: Σοφία Αναγνώστου, κοινωνιολόγος και Μαρία Καλλιγιάννη, κοινωνική λειτουργός, στελέχη ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης.
19:00-19:30: «Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως επαγγελματική διέξοδος. Σκέψεις και προτάσεις των ωφελουμένων του ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης», Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Μαρκάκη, κοινωνιολόγος, στέλεχος ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης.
19:30-20:00: Διάλειμμα.
20:00-20:30: «Η Κοινωνική Οικονομία στο πραγματικό της πλαίσιο και οι δυνατότητες στο Ρέθυμνο», Εισηγητής: Νίκος Τσιμπισκάκης, ανάδοχος μελέτης-έρευνας στο πλαίσιο του Προγράμματος ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης (Blueberry Marketing).
20:30-21:00: Ερωτήσεις-Συζήτηση.