Θετικές εξελίξεις για την ένταξη του μεγάλου για τον Νομό Ρεθύμνου έργου κατασκευής του αμαριώτικου δρόμου στο ΕΣΠΑ, αναμένονται εντός Ιουλίου, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Ελένη Ρανουτσάκη, ενώ το έργο όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2020.
Αυτή την περίοδο στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ολοκληρώνουν τον έλεγχο της μελέτης προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους και σε διάστημα ενός περίπου μηνός, χρόνο που απαιτείται συνήθως για τον έλεγχο της μελέτης θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης του έργου.
Το έργο έχει φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κρήτης και προϋπολογισμό 13,6 εκ. ευρώ.
Το Έργο περιλαμβάνει:
Τμήμα 1: Ρέθυμνο (περιοχή Α/Κ Αμαρίου) – Τζιβέρα χ.θ. 0+640 έως χ.θ. 2+448,81 μήκους 1,81 km. Στο υποτμήμα χ.θ. 0+640 – 1+190 εφαρμόζεται αστική διατομή με πεζοδρόμια και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.
Τμήμα 2: Έξοδος οικισμού Πρασσές (νότια) – εκκλησία Αγ. Φωτεινής χ.θ. 6+670 έως χ.θ. 7+375,57, μήκους 0,71 km.
Τμήμα 3: Γέφυρα Σίμα – περιοχή φράγματος Ποταμών χ.θ. 8+516,94 έως χ.θ 11+490,59, μήκους 2,97 km.
Ακόμα, την γέφυρα Σίμα (νέα γέφυρα) στην χ.θ. 8+762,90 – 8+837,10 Συνολικού ανοίγματος 74,2m (δύο ανοιγμάτων των 37,10 m).
Επίσης περιλαμβάνει τρεις (3) ισόπεδους κόμβους σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο:
– Ισόπεδος κόμβος προς Γιαννούδι στην χ.θ. 1+250 (τμήμα 1).
– Ισόπεδος κόμβος προς Πρασσές στην χ.θ. 2+350 (τμήμα 1).
– Ισόπεδος κόμβος προς Μύρθο στην χ.θ. 9+720 (τμήμα 3).
Τέλος, προβλέπει εργασίες προστασίας από βραχοπτώσεις, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στις επιφάνειες που προσφέρονται προς τούτο και κατασκευή αντιστοίχου δικτύου άρδευσης, καθώς και εργασίες οδοφωτισμού στις θέσεις των ισόπεδων κόμβων.
Σε σχετικές δηλώσεις της η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., Ελένη Ρανουτσάκη, ανέφερε: «Το έργο του αμαριώτικου δρόμου έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020. Στα πλαίσια του ελέγχου της μελέτης έγινε και αυτοψία από στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής στο τμήμα που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο δρόμος, για να υπάρχει σαφή εικόνα του τοπίου και του έργου. Έχει υποβληθεί η πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και η διαχειριστική αρχή εξετάζει τις μελέτες. Τα χρήματα για το έργο είναι περίπου 13,5 εκ. ευρώ. Η μελέτη είναι για 3 τμήματα, το ένα τμήμα παρακάμπτουμε τις στροφές από το Γιαννούδι που ξεκινούν μέχρι τη Τζιβέρα… Το δεύτερο τμήμα στην ουσία έχει μικρές παρεμβάσεις, είναι πριν και μετά τις Πρασσές. Μια γέφυρα παράλληλη του Σίμα που τελειώνει λίγο πριν το Φράγμα των Ποταμών, είναι παράλληλη με τη γέφυρα του Σίμα. Το έργο διευκολύνει τους Αμαριώτες και τον δρόμο του οδικού άξονα Ρέθυμνο – Απόστολοι – Μάνδρες και είναι άλλη μια έξοδος νότια του νομού Ηρακλείου. Ουσιαστικά ενώνει τους δύο νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου».
Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, όσο και ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, σε πρόσφατες δηλώσεις τους είχαν σημειώσει τη σημασία του έργου, που θα εξασφαλίσει έναν σύγχρονο ασφαλές αυτοκινητόδρομο για την τοπική κοινωνία του Αμαρίου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το τμήμα Φράγμα Παντάνασσας, ενώ έτοιμες μελέτες υπάρχουν και για τα τμήματα Απόστολοι – Μάνδρες και Μάνδρες – Φουρφουρά, για τις οποίες αναμένεται χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το σύνολο του αμαριώτικου δρόμου.
Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών
Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών, που προκάλεσε η περσινή κακοκαιρία στον Αμαριώτικο δρόμο. Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Σε πολλά τμήματα του Αμαριώτικου δρόμου στα πλαίσια εργολαβιών συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000, έχουν ολοκληρωθεί τοιχία αντιστήριξης και για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων και καθιζήσεων και ασφαλτοστρώσεις.
Συγκεκριμένα στα τμήματα: Ρέθυμνο – Πρασσές, (στο παλιό τμήμα του Αμαριώτικου δρόμου), Παντάνασσα – Απόστολοι, Γερακάρι – Άνω Μέρος. Στα τμήματα Άνω Μέρος – Χορδάκι – Άγιος Ιωάννης – Νίθαυρη, αρχίζει ασφαλτόστρωση την επόμενη εβδομάδα.
Οι εργασίες που απομένουν σε τμήματα αυτά είναι η διαγράμμιση, η οποία θα γίνει σε δύο μήνες όπως προβλέπεται και η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.