Μετά από αρκετά χρόνια κα αφού ξεπεράστηκαν οι συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, και όχι μόνο, θετικές εξελίξεις φαίνεται πως δρομολογούνται για το έργο του Πλατύ Ποταμού στο Αμάρι. Ένα έργο που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την περιοχή του Αμαρίου και όχι μόνο, καθώς περιλαμβάνει αρδευτικά δίκτυα 290 περίπου χιλιομέτρων και θα αρδεύει 45.000στρέμματα στους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο – αρχικά – είχε προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Μπαλτατζής», με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, λόγω του ότι το εν λόγω πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2013, στόχος είναι πλέον η χρηματοδότησή του από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20120.
Ήδη τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί προς ένταξη η μελέτη που αφορά στο τεχνικό κομμάτι του έργου, ενώ μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας, θα έχει κατατεθεί και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να μπορέσει μετά το μεγαλόπνοο αυτό έργο για το νότιο Ρέθυμνο να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).
Εν τω μεταξύ, οι μελετητές του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, με τους υπευθύνους από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο φράγμα του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου, όπου μαζί με τους δύο αντιδημάρχους περπάτησαν στην περιοχή και έλεγξαν τα σημεία όπου θα εκτελεστούν τα αρδευτικά έργα και το φράγμα του Πλατύ Ποταμού. Βασικός σκοπός των εκπροσώπων του υπουργείου ήταν να δουν από κοντά την περιοχή και να έχουν ίδια αντίληψη για τα σημεία όπου θα κατασκευαστούν τα έργα.
Ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την θετική έκβαση των μελετών και τις εξελίξεις που δρομολογούνται για την χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την χρηματοδότηση του έργου. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου που ήρθαν διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα αυτού του έργου, πρώτα πρώτα για το Αμάρι και τον Αι Βασίλη και κατά δεύτερον για την περιοχή της Μεσσαράς, όπου θα πηγαίνει ο αγωγός υπερχείλισης από το φράγμα του Πλατύ Ποταμού. Αυτά τα έργα για το νερό είναι πρώτης προτεραιότητας και αυτό αποτέλεσε και κοινή διαπίστωση των αρμόδιων εκπροσώπων του υπουργείου. Αντιλήφθηκαν δηλαδή το όφελος της περιοχής από την υλοποίηση του έργου αυτού. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και από την ενημέρωση που έχουμε από τους μελετητές, θα είμαστε πανέτοιμοι για να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020».