Παρόντος του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στο Ωδείο Ρεθύμνου.
Η Ολομέλεια γίνεται σε μια περίοδο που τόσο ο χώρος της Δικαιοσύνης στο σκέλος που αφορά την λειτουργία της και την απονομή της, όσο και οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, γι’ αυτό και το τριήμερο των εργασιών, κατά το οποίο θα συζητηθούν αυτά ακριβώς τα ζητήματα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και πολιτικά και κοινωνικά. Διότι αξίζει να σημειωθεί πως η Δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς ως θεσμός παραμένει το προπύργιο της Δημοκρατίας, το καταφύγιο ελπίδας των πολιτών για το δίκαιο τους.
Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, αρχές και φορείς του Ρεθύμνου, παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση, που έγινε μετ’ εμποδίων και με μικρή καθυστέρηση εξ αιτίας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσε ομάδα νεαρών έξω από τον χώρο.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας στα ΜΜΕ αναφέρθηκε στη σημασία της Ολομέλειας για τον δικηγορικό κόσμο τονίζοντας πως την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή ο νέος κώδικας δικηγόρων, ενώ όπως είπε εκτενής συζήτηση θα γίνει και για το θεσμό της Διαμεσολάβησης.
«Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση που γίνεται στο Ρέθυμνο. Οφείλω να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε επιτέλους στην Βουλή την άλλη εβδομάδα -και θα ψηφιστεί- ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων, ένα νομοθέτημα νέο που αλλάζει το νομοθετικό πεδίο για την άσκηση της δικηγορίας. Με ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο, με ένα καινούριο κώδικα. Ο υφιστάμενος είναι πεπαλαιωμένος, λειτουργεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Επίσης, στην Ολομέλεια θα συζητηθούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είναι η διαμεσολάβηση. Η Διαμεσολάβηση που ως νέος θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών των πολιτών προωθείται από το υπουργείο και έχει τη συμπαράσταση των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν το βάρος της ενημέρωσης τόσο της νομικής κοινότητας όσο και της κοινωνίας. Ο κάθε πολίτης θα πληροφορηθεί ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το θεσμό του Διαμεσολαβητή για να επιλύσει μια διαφωνία που έχει με ένα συμπολίτη του με τρόπο συναινετικό, με εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος.
Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση των ανεξάρτητων διοικητικών επιτροπών που στοχεύουν, όπως είπε, στην αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων: «Την άλλη εβδομάδα θα έρθει για διαβούλευση μια μεγάλη καινοτομία στο χώρο της διοικητικής διοίκησης, που έχει να κάνει με την ίδρυση των ανεξάρτητων διοικητικών επιτροπών που κατόπιν ενδικοφανούς προσφυγής του πολίτη, όταν ο πολίτης έχει μια διαφωνία με το Δημόσιο, θα επιλύονται μέσα από την σύσταση αυτών των τριμελών ανεξάρτητων επιτροπών, προτού βεβαίως προσφύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα αποσυμφορήσουμε πολύ τα διοικητικά δικαστήρια και θα δώσουμε μια άλλη δυνατότητα στον πολίτη να εμπιστευτεί την Διοίκηση και να λύνει τα προβλήματά του και χωρίς να προσφεύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη. Αυτοί είναι μεγάλοι θεσμοί, είναι σε πλήρη εξέλιξη και νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί η ανάλυσή τους σε αυτή την ολομέλεια και τα πορίσματά της θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το υπουργείο».
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (ως πρόεδρος του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, δηλαδή των Αθηνών) αναφερόμενος στις εργασίες της Ολομέλειας, είπε: «Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα ασχοληθεί με σημαντικά θέματα που αφορούν και τους δικηγόρους και γενικότερα την κοινωνία. Θα συζητήσουμε για τον νέο κώδικα δικηγόρων, που είναι το καταστατικό λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων και άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, θα συζητήσουμε για το νέο εναλλακτικό θεσμό εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, την διαμεσολάβηση, που είναι ένας νόμος του 2010 και ήδη στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και τον Πειραιά λειτουργούν τα πρώτα κέντρα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών. Βεβαίως θα συζητήσουμε για τα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων, που όπως και τα άλλα ταμεία των εργαζομένων συμπολιτών μας βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση».
Ο κ. Αδαμόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο που, όπως είπε, είναι κοινά για όλους τους δικηγόρους της χώρας. Χαρακτηριστικά, είπε: «Έχουμε ήδη συναντηθεί με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης και έχουμε συζητήσει τα προβλήματα αυτά, που είναι κοινά για όλους τους Δικηγόρους της Ελλάδας. Είναι η συρρίκνωση της οικονομίας και η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, είναι ο υπερπληθυσμός του δικηγορικού επαγγέλματος. Στην Αθήνα είναι 21.600 δικηγόροι από τους οποίους οι 9.000 δεν έχουν ούτε μια παράσταση, ουτε ένα ευρώ εισόδημα. Πρόπερσι τα συμβόλαια στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ήταν 44.000, πέρυσι 21.000 και φέτος στο μισό του χρόνου είναι 1.765. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δικηγόροι που έχουν στοχοποιηθεί ως δήθεν φοροφυγάδες είναι και αυτοί όπως όλους τους άλλους πολίτες, που τους έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό η οικονομική κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, καλωσορίζοντας από βήματος τους φιλοξενούμενους συναδέλφους του όλης της χώρας, καθώς και όλους τους άλλους προσκεκλημένους της Ολομέλειας, είπε μεταξύ άλλων:
«Σ’ ένα ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, είναι αναγκαίο να επαναβεβαιώσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, να επαναπροσδιορίσουμε τα αξιακά και ηθικά σημεία αναφοράς μας, να στηριχθούμε σ’ αυτά, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Γνωρίζουμε και υφιστάμεθα όλοι, την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία και το λειτούργημά μας. Κρίση οικονομική, αλλά και κρίση Αξιών και Θεσμών, που επηρεάζει ακόμη και δομικά στοιχεία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, προβάλει ακόμη πιο επιτακτικά η ανάγκη, εμείς οι Δικηγόροι, να υπερασπιστούμε την δίκαιη και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια του λειτουργήματός μας και να ενισχύσουμε την έννοια και τις δομές της αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ μας όσο και μέσα στην σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία μας.
Οι Δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, ισότιμοι και αναγκαίοι για την απονομή της, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για το κύρος της και την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των λειτουργών της. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να απαντήσουμε με τρόπο αποφασιστικό και θετικό, στα προβλήματα και στις πραγματικές απαιτήσεις των καιρών, που θεωρώ ότι δεν είναι άλλες, από την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ισονομίας, της ανεξαρτησίας και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η κρίση, πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και εξοντώνει κυριολεκτικά τις ασθενέστερες τάξεις. Οι Δικηγόροι όχι μόνο δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία -και ιδιαίτερα οι νέοι- αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έχουν δοθεί από πολλούς συλλόγους. Και εδώ, γεννιέται το ερώτημα: Υπάρχει ελπίδα; Αν την αναζητήσουμε στους κάθε μορφής ευεργέτες, η απάντηση είναι ΟΧΙ, γιατί απλά, δεν υπάρχουν. Αν όμως την αναζητήσουμε στον συνάνθρωπό μας, τον συνάδελφό μας, στην αγωνιστικότητά μας, στην υπευθυνότητά μας και στην αλληλεγγύη μας, τότε ΝΑΙ υπάρχει ελπίδα.
Οι εργασίες της Ολομέλειας του Ρεθύμνου, έχουν ως αντικείμενο καίρια θέματα, που αφορούν τον Καταστατικό Χάρτη του Δικηγορικού Λειτουργήματος. Την προώθηση του νέου θεσμού της Διαιτησίας στις αστικές και εμπορικές διαφορές. Τέμνουν θεσμικά την συλλειτουργία Δικαστών και Δικηγόρων στην απονομή της Δικαιοσύνης. Αναλύουν και επεξεργάζονται τα Ασφαλιστικά και Φορολογικά θέματα των Δικηγόρων. Και τοποθετούνται στο μείζονος σημασίας ζήτημα, που προέκυψε με τον Ν. 4065/2012, που ανατρέπει αρχές που διέπουν την φύση του δικηγορικού λειτουργήματος.
Τα θέματα αυτά πραγματεύονται και εισηγούνται κορυφαίοι επιστήμονες του κλάδου μας, οι οποίοι εργάσθηκαν σκληρά και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την παρουσία και τη συνεισφορά τους».
Ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε: «Είναι συστατικό και ζωογόνο στοιχείο της Δημοκρατίας ο διάλογος, η αντιπαράθεση και η σύνθεση των απόψεων. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω το καλωσόρισμά μου, με αναφορά σε δύο μαθηματικές πράξεις, που μπορεί να αποτελούν και φιλοσοφικά ζητούμενα: Στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις, για την ελληνική κοινωνία και την Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό να μην εγκλωβιζόμαστε στον μέγιστο κοινό Διαιρέτη, αλλά να αναζητούμε, τουλάχιστον, το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο της Αλληλεγγύης, της Αγωνιστικότητας και της Αξιοπρέπειας».
Ένταση και διαμαρτυρίες σημάδεψαν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Από τις 8:00 περίπου το απόγευμα διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του Ωδείου προσπαθώντας να εμποδίσουν τη διέλευση των δικηγόρων μέσα στην αίθουσα.
Για περισσότερη από μια ώρα παρέμειναν συγκεντρωμένοι εκεί φωνάζοντας συνθήματα ζητώντας την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση Κ. Σακά που κρατείται χωρίς να έχει γίνει η δίκη του 2,5 χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαδηλωτών και δικηγόρων αλλά και άλλων παρευρισκομένων στη εκδήλωση για αρκετή ώρα δεν είχαν αποτέλεσμα. Λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν τον χώρο και οι εργασίες άρχισαν με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των πρόεδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αλλά και πολλοί άλλοι δικηγόροι εισήλθαν στην αίθουσα με την συνδρομή αστυνομικών, από είσοδο που έχει για το Ωδείο χρήση εξόδου κινδύνου.