Στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Παιδιόθεν» που διοργανώνει ο Σύλλογος κατARTι οι εικαστικοί που συμμετέχουν εργάζονται με το παιδί και για το παιδί και προσπαθούν να εισχωρήσουν και να εξερευνήσουν το υπέροχα αινιγματικό παιδικό σύμπαν, κλειστό -συχνά- για τους ενήλικες.
Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες προσπαθούν να αναδείξουν την αντιμετώπιση της ελληνικής κοινωνίας στο πρόσωπο του παιδιού, τις απαιτήσεις της οικογένειας από το παιδί, τις επενδύσεις που κάνουν οι γονείς στο παιδί τους, τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί σήμερα και σηματοδοτούν το πως έχει εξελιχτεί η ελληνική οικογένεια που έχει ως κέντρο της το παιδί.
Οι καλλιτέχνες καλούνται εν κατακλείδι να αποκωδικοποιήσουν στο βαθμό που είναι δυνατό αυτή την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ύπαρξη, ανοίγοντας ένα διάλογο τόσο με τη σύγχρονη οικογένεια όσο και με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η έκθεση πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού σχολείου (πρώην δημόσια βιβλιοθήκη -Αγ. Βαρβάρα), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και την Διεύθυνση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, με τη Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας και την ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.
Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η στήριξη των δράσεων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Τσουκνάκη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.
Συμμετέχουν οι: Αθανασιάδου Ευαγγελία, Διαμαντή Φλώρα, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλή Γιάννα, Καλογεράκης Στέλιος, Καλφούντζος Κωνσταντίνος, Καναβού Παναγιώτα, Καραστεργίου Ευαγγελία, Λιλικάκης Κοσμάς, Μπάκα Ειρήνη, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Πανταζής Γιώργος, Περράκη Αμαλία, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σοφικίτης Φοίβος, Τζώτζιου Δήμητρα, Τσιτσιντά Αλεξάνδρα, Τσόλη Κωνσταντίνα, Τσουκνάκη Μαρία, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χριστινάκη Δήμητρα.
Παράλληλες δράσεις
Παράλληλα με την έκθεση «Παιδιόθεν», πραγματοποιούνται δράσεις για παιδιά, για γονείς, παιδαγωγούς, φοιτητές. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 11 ως τις 13.30. Για παιδιά από 5 ως 12 ετών
• «Ζωγραφίζω την ή τον δασκάλα/ό μου». Ζωγραφική με νερομπογιές με την Δήμητρα Χριστινάκη.
• 11.30 με 12.30 «κιΝούμeνοι πίΝακeς» Εικαστικό Εργαστήρι Κίνησης. Με τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής + γλυπτικής, του παιχνιδιού + της σωματικής έκφρασης, δημιουργούμε εικόνες + ιστορίες. Εμπνεόμαστε από τα έργα τέχνης της έκθεσης και συνθέτουμε τους δικούς μας κινούμενους πίνακες. Ιδανικά για γονείς + παιδιά (άνω των 6 ετών). Και για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει τον δικό του πίνακα.
Συντονίζει η Κωνσταντίνα Γιασεμίδου / ηθοποιός, χορογράφος, θεατροπαιδαγωγός.
Τετάρτη 12 Ιουνίου 19.00 με 20.30
Για γονείς, παιδαγωγούς, φοιτητές και όλους όσοι ασχολούνται με ομάδες παιδιών.
• Ομιλία με θέμα: «Η Θεωρία του Νου, τα συναισθήματα και οι σχέσεις στην οικογένεια». Μέχρι τα πέντε περίπου έτη τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένη την Θεωρία του Νου. Με αυτόν τον όρο εννοούμε την μεταγνωστική ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να αντιληφθεί ότι η γνώση που κατέχει, μπορεί να διαφέρει από την γνώση που κατέχουν οι άλλοι άνθρωποι. Η γνώση ότι τα παιδιά μέχρι συγκεκριμένη ηλικία δεν έχουν αναπτύξει την θεωρία του νου είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού η έλλειψη του συγκεκριμένου μηχανισμού σκέψης, μπορεί να προκαλέσει γνωστικές ασυμφωνίες και συγκρούσεις αλλά και παρεξηγήσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Στη συνάντηση αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και πώς η αναγνώριση των συναισθημάτων μας μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στο σχολικό περιβάλλον.
Με τον ψυχολόγο-συστημικό ψυχοθεραπευτή Γιώργο Παραδείση και το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο.
Κυριακή 16 Ιουνίου από τις 11 ως τις 13.30 – Παράλληλα εικαστικά εργαστήρια
• «Αφήνω τα ίχνη μου». Τεχνικές μονοτυπίας και χαρακτικής με απλά υλικά με τον Κωσταντίνο Καλφούντζο.
• «Η φύση φίλη, που όλα τα βαθαίνει και τα αιχμηρά λειαίνει…». Σκηνικές κατασκευές, γλυπτά, θεατρικές κούκλες, το δρώμενο μιας αφήγησης, κολάζ με ξέμπαρκα υλικά με την Ζωή Διαμαντοπούλου.
• «Δίνω εγώ την αρχή, δώσε εσύ τη συνέχεια». Ένα ομαδικό έργο γεννιέται από όλους. Διαλέγω ένα έργο της έκθεσης που μου άρεσε και κάνω τη δική μου δημιουργία με αφορμή αυτό, σε ένα κοινό καμβά με στόχο να γίνει ένα μεγάλο έργο από όλους με τις Μαρία Τσουκνάκη και Ιφιγένεια Γρινιαράκη.
Τετάρτη 19 Ιουνίου από τις 19.00 ως τις 21.00 για παιδιά από 5 ως 12 ετών.
• 19.00 – 19.45 Αφήγηση παραμυθιών με τις: Αμάντα Γεραρχάκη και Μαρία Τσουκνάκη.
• 19. 45 – 21.00 Εικαστικό εργαστήρι: Με αφορμή το έργο της «Εγώ ήθελα να γίνω χορεύτρια» η εικαστικός Στέλλα Δρυγιαννάκη μας καλεί στο εργαστήρι της να κινήσουμε τα νήματα της καλλιτεχνικής μας έκφρασης. Νήμα, κέντημα, ανακύκλωση, κίνηση, πολύ μπέρδεμα.
Κυριακή 23 Ιουνίου, 18.30
• Βραδιά αφήγησης και γιορτή κλεισίματος
«Το μαγικό πινέλο»
Ένα κινέζικο παραμύθι για την αξία της γενναιοδωρίας, της πίστης στις ικανότητές μας και τις συνέπειες της αλαζονείας. Με ζωντανή μουσική, θέατρο σκιών και εικαστικό εργαστήριο.
Αφήγηση: Τσουκνάκη Μαρία.
Μουσική – θέατρο σκιών: Γρινιαράκη Ιφιγένεια.