Σταδιακά αποκαθίσταται και στην αγορά του Ρεθύμνου η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Νομού.
Ειδικότερα, μέχρι και χθες το μεσημέρι δεκάδες ήταν τα φαρμακεία της πόλης και πέριξ αυτής, που παρέλαβαν τις νέες παρτίδες των αντιγριπικών εμβολίων που είχαν παραγγείλει το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να τις διαθέσουν κατά προτεραιότητα στους άμεσα ενδιαφερόμενους και κυρίως στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φαρμακοποιών μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, το πρόβλημα που ανέκυψε περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Εξάλλου χωρίς απρόοπτα και κυρίως χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες αντιμετωπίζεται πανελλαδικά και το πρόβλημα με τα συνταγογραφημένα εμβόλια. Αυτό χάρη στην παράταση που δόθηκε από την πρώτη στιγμή στην λήξη των συνταγών μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Δηλαδή, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας η Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη.
«Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συνταγές που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο αντιγριπικό εμβόλιο, η εκτέλεσή τους παρατείνεται αυτόματα στο σύστημα μέχρι και τις 15 του μήνα. Άρα, ο κόσμος δεν χρειάζεται να αγωνιά για το τι θα γίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Ψυχαράκη.
Η προσωρινή έλλειψη του σκευάσματος πάντως από τα ράφια των φαρμακείων, αναστάτωσε κυρίως τις πρώτες ημέρες πολλούς ασφαλισμένους (και μη), οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να κάνουν έγκαιρα το εμβόλιό τους και εξαιτίας της έλλειψης, δεν μπορούσαν να το προμηθευτούν. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή, οι φαρμακοποιοί εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά στην έξαρση της γρίπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το χρονικό διάστημα που παρατηρείται η έξαρση (της εποχικής γρίπης) είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
«Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι από την ημέρα που κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 15 ημέρες για να αποκτήσει ο οργανισμός τα αντισώματα που πρέπει. Αυτό δεν γίνεται αυτόματα μόλις κάνουμε το εμβόλιο. Άρα με βάση τα στοιχεία που έχουμε, στην Κρήτη δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει κρούσμα της γρίπης πριν από τον Ιανουάριο. Σίγουρα θα δούμε άλλες ιώσεις, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα πρόκειται για την συγκεκριμένη γρίπη που είναι κάποιες φορές θανατηφόρα ή επιφέρει σοβαρές επιπλοκές. Κατά συνέπεια, την περίοδο που θα πρέπει θα έχουμε τα εμβόλια στα φαρμακεία μας», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ευρυδίκη Ψυχαράκη.
Η ίδια πάντως είχε αποδώσει το πρόβλημα (της έλλειψης εμβολίων στην αγορά) στην καθυστέρηση που υπήρξε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως προς την έκδοση της συνταγής για τα στελέχη του ιού που θα έπρεπε να περιέχει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο.
Πληθαίνουν οι λίστες αναμονής στα φαρμακεία για άλλα σκευάσματα
Εν τω μεταξύ τελειωμό δεν έχουν -όπως φαίνεται- οι λίστες αναμονής αλλά και το «πήγαινε – έλα» των ασθενών από το ένα φαρμακείο στο άλλο, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που εξακολουθούν να καταγράφονται και σε τοπικό επίπεδο σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν σε διάφορες ασθένειες.
Μεταξύ των φαρμάκων που παραμένουν σε έλλειψη αυτό το διάστημα είναι και τα λεγόμενα εισπνεόμενα σκευάσματα για παιδιά και ενήλικες, για τα οποία μάλιστα λόγω εποχής η ζήτησή τους έχει αυξηθεί.
Πέρα όμως από τα εισπνεόμενα, εξίσου σημαντικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν και σε φάρμακα που αφορούν σε καρδιολογικές και νευρολογικές ασθένειες, όπως επίσης και σκευάσματα που αφορούν στον θυρεοειδή. Επιπλέον, μετ’ εμποδίων προσπαθούν να εξασφαλίσουν την φαρμακευτική τους αγωγή και όσοι ασθενείς πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξακολουθεί να προκαλεί την έντονη δυσφορία των πολιτών, δεδομένου ότι τις αρκετά συχνά δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις συνταγές τους με μία μόνο επίσκεψη στα φαρμακεία, ενώ σε κάποιες άλλες -σπάνιες- περιπτώσεις αναγκάζονται ακόμα και να διακόψουν την θεραπεία τους, εξαιτίας της έλλειψης των συγκεκριμένων φαρμάκων που τους χορηγούνται.
«Οι χρόνια πάσχοντες όμως που δεν έχουν μία μόνο συνταγή να εκτελέσουν τον μήνα, αλλά τις περισσότερες φορές έχουν τρίμηνες ή εξάμηνες συνταγές, πάντα σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό τους περιμένουν λιγότερο μέχρι να βρουν τα φάρμακά τους, ώστε να μην καθυστερούν οι θεραπείες τους», παρατήρησε μεταξύ άλλων η Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.