Σε οικοπεδικό χώρο στον Αλικιανό του δήμου Πλατανιά Χανίων βρέθηκε θαμμένη η σορός του 70χρονου Παντελή Δουρουντάκη από τα Σφακιά. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε θαμμένο και το αυτοκίνητο του. Τον χώρο υπέδειξε στους αστυνομικούς ο ένας εκ των δυο αδελφών από τα Σφακιά, που είχαν συλληφθεί την Τρίτη, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο οποίος ομολόγησε πως εκείνος σκότωσε τον 70χρονο, βρισκόμενος σε άμυνα.
Ο 44χρονος, λίγες ώρες πριν οδηγηθεί με τον 39χρονο αδελφό του από τα κρατητήρια του αστυνομικού μεγάρου Χανίων στο γραφείο της ανακρίτριας Χανίων για να απολογηθούν κι ενώ δεν είχε βρεθεί η σορός του θύματος και οι ίδιοι είχαν αρνηθεί τις εναντίον τους κατηγορίες για ανθρωποκτονία, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ομολόγησε στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων τη δολοφονία του 70χρονου και τους υπέδειξε τον τόπο που έχει θάψει τη σορό του, καθώς και το αυτοκίνητο του.
Με το πρώτο φως της μέρας, χθες, ομάδα αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων μετέβησαν στον τόπο που υπέδειξε ο 44χρονος, σε οικοπεδικό χώρο στο χωριό Αλικιανός του δήμου Πλατανιά Χανίων. Ένα χωριό το οποίο βρίσκεται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από τα Σφακιά, απ’ όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του 70χρονου.
Έσκαψαν στο σημείο που τους είχε πει και μέσα σε λάκκο βάθους 5 μέτρων ανακάλυψαν πρώτα το αυτοκίνητο και στη συνέχεια τη σορό του θύματος, που ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.
Μέσα στον λάκκο, πάνω στο πτώμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί βρήκαν και το όπλο του θύματος με σφαίρα στη θαλάμη.
Επί τόπου κλήθηκε και ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης για αυτοψία χώρου, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της νεκροψίας που θα πραγματοποιήσει, πιθανότατα σήμερα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διοικητής της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Πάρης Χηνόπουλος, ανέφερε:
«Μας είχε δηλωθεί η εξαφάνιση του 70χρονου στις 7 Μαρτίου. Μας κίνησε την περιέργεια ο τρόπος που έγινε. Εστιάσαμε, στοχοθετήσαμε υπόπτους και τόπους. Κάναμε έρευνες, κάναμε όλες τις διαδικασίες που γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις και προέκυψαν κάποια στοιχεία τα οποία ήταν αδιάσειστα.
Ύστερα απ’ αυτό κλήθηκαν οι δυο δράστες να δώσουν εξηγήσεις. Υπό το βάρος των συνεπειών του νόμου, μάς υπέδειξαν τελικά χθες βράδυ (βράδυ Πέμπτης) το σημείο που είχαν αποκρύψει το πτώμα και το αυτοκίνητο.
Το σημείο ήταν κοντά στην περιοχή των Χανίων και σε μια απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τον τόπο που είχε δηλωθεί η εξαφάνιση.
Το πτώμα ήταν θαμμένο 5 μέτρα περίπου κάτω από το έδαφος, όπως και το αυτοκίνητο.
Το πτώμα βρισκόταν 1 μέτρο κάτω από το αυτοκίνητο. Δηλαδή είχε τοποθετηθεί το πτώμα, 1 μέτρο χώμα, μετά το αυτοκίνητο και μετά ξανά χώμα, δηλαδή ήταν πέντε μέτρα κάτω από το έδαφος θαμμένος ο άνθρωπος.
Το οικόπεδο δεν ήταν δικό τους. Για τις εργασίες που έκαναν χρησιμοποίησαν σκαπτικό μηχάνημα».
«Ήμουν σε άμυνα, με πυροβόλησε και ανταπέδωσα, ο αδελφός μου δεν ήξερε τίποτα»
Οδηγούμενοι στην ανακρίτρια Χανίων οι δυο άνδρες, ο 44χρονος κατά την απολογία του ομολόγησε την ανθρωποκτονία, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της διάπραξης του εγκλήματος, αλλά και της εξαφάνισης του πτώματος.
Υποστήριξε πως ο αδελφός του δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, δεν του είχε αποκαλύψει την πράξη του κι ότι ήταν ένα δικό του μυστικό, που όλο αυτό το διάστημα τον βασάνιζε νυχθημερόν. Στην ανακρίτρια επανέλαβε πως βρέθηκε σε άμυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 44χρονος υποστήριξε στην ανακρίτρια πως ο 70χρονος το τελευταίο διάστημα άρχισε να ενοχλεί τα δυο αδέλφια επισκεπτόμενος το λατομείο τους και αναίτια άρχισε να τους κατηγορεί ότι του έχουν καταπατήσει ένα χωράφι, όπως επίσης ότι τους κατηγορούσε πως ένα εκκλησάκι που χρόνια είχαν φτιάξει στον λατομικό τους χώρο τα αδέλφια, ήταν δικό του.
Στις 7 Μαρτίου, όπως υποστήριξε ο 44χρονος, το θύμα πήγε δυο-τρεις φορές στο λατομείο φωνάζοντας, διεκδικώντας και απειλώντας τον ίδιο και τον αδελφό του. Ισχυρίστηκε πως διατήρησαν την ψυχραιμία τους μη θέλοντας να δώσουν περαιτέρω συνέχεια σε καυγά.
Σύμφωνα πάντα με τον καθ’ ομολογία δράστη, ο 70χρονος επέστρεψε στο λατομείο το απόγευμα ενώ ήταν μόνος του καθώς είχαν σχολάσει οι εργάτες και είχε φύγει και ο αδελφός του έχοντας επιστρέψει στ’ Ασκύφου.
Υποστήριξε ότι ο 70χρονος κατέβηκε από το αυτοκίνητο του οπλισμένος, άρχιζε να βρίζει τον ίδιο αλλά και τον νεκρό πατέρα του και έστρεψε το όπλο που κρατούσε εναντίον του και τον πυροβόλησε, ενώ βλέποντας τον να οπλίζει ξανά, θέλοντας να προστατεύσει τη ζωή του, βρισκόμενος σε άμυνα, πήρε την κυνηγετική καραμπίνα που είχε πάντα στο λατομείο και ανταπέδωσε τον πυροβολισμό χωρίς να έχει ανθρωποκτόνα πρόθεση. Δεν κατάλαβε πως ο πυροβολισμός του στάθηκε μοιραίος για τη ζωή του 70χρονου, αφού δεν στόχευσε, όπως ανέφερε, με τέτοιο σκοπό.
Όταν κατάλαβε πως ο 70χρονος ήταν νεκρός, σάστισε. Απέδωσε σε παραλογισμό τις περαιτέρω ενέργειες του. Υποστήριξε πως παράλογα οδηγήθηκε στην απόφαση να εξαφανίσει το πτώμα. Το τοποθέτησε, όπως είπε, σε ένα φορτηγό της επιχείρησης του, με μηχάνημα βαρύ συνέθλιψε το τζιπ του θύματος και το ανέβασε και αυτό στο φορτηγό και στη συνέχεια έριξε πάνω μεγάλο φορτίο από χαλίκια.
Δεν αποκάλυψε σε κανέναν τίποτα, ούτε στον αδελφό του και τη νύχτα οδηγώντας το φορτηγό πήγε στον οικοπεδικό χώρο του Αλικιανού, άνοιξε ένα λάκκο και έθαψε τη σορό και το αυτοκίνητο.
Όπως ανέφερε στην ανακρίτρια, από κείνη την ημέρα μέχρι και τη στιγμή της σύλληψης του και της σύλληψης του αδελφού του, τον βασάνιζε νυχθημερόν αυτό που έκανε. Βυθίστηκε σε κατάθλιψη, επισκεπτόταν ψυχολόγο, αναζητούσε κάποιο τρόπο να ηρεμήσει. Για τον λόγο αυτό, κάτω από το βάρος της πράξης του και των ενοχών του, είπε στην ανακρίτρια, επισκέφθηκε τρεις φορές το Άγιο Όρος, εξομολογήθηκε και προσευχόταν διαρκώς αλλά και πάλι, ανέφερε, δεν είχε καμία όρεξη για ζωή.
Ερωτώμενος τι γνώριζε ο αδελφός του απ’ όλα αυτά, ο δράστης απάντησε πως δεν γνώριζε τίποτα απολύτως κι ότι του αποκάλυψε τι είχε κάνει τη νύχτα της Πέμπτης, στα κρατητήρια, λίγο πριν αποφασίσει να ομολογήσει στην Αστυνομία το έγκλημα του. Πρόσθεσε ότι αρχικά, όταν διαπίστωσε πως ο 70χρονος ήταν νεκρός και ξεκίνησε τις ενέργειες εξαφάνισης του πτώματος, πήρε τηλέφωνο τον αδελφό του να πάει στο λατομείο για να φορτώσουν υλικά. Όταν όμως έφτασε, εκείνος είχε ήδη ολοκληρώσει την ενέργεια του και το φορτηγό ήταν έτοιμο για μεταφορά. Ρωτώντας τον ο αδελφός του γιατί τον κάλεσε αφού ετοίμασε μόνος του το φορτίο, του απάντησε πως δεν μπορούσε να περιμένει. Πρόσθεσε ότι μαζί έφυγαν από το λατομείο αλλά τον αδελφό του τον άφησε στην Ίμπρο, όπου διατηρούν ταβέρνα, και συνέχισε μόνος του το δρομολόγιο στον Αλικιανό, όπου έθαψε το πτώμα και το αυτοκίνητο.
Σε ότι αφορά τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ο 44χρονος ανέφερε πως δεν γνώριζε τίποτα.
Ολοκληρώνοντας την απολογία του ο 44χρονος ανέφερε στην ανακρίτρια ότι με την ομολογία του ξαλάφρωσε, διότι το βάρος του ένοχου μυστικού του ήταν τεράστιο.
Ο 39χρονος αδελφός του απολογούμενος στην ανακρίτρια υποστήριξε πως δεν γνώριζε την πράξη του αδελφού του, ούτε και τις υπόλοιπες ενέργειες που έκανε για την εξαφάνιση του πτώματος.
Μετά τις απολογίες των δυο κατηγορουμένων, με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 44χρονος που ανέλαβε την ολική ευθύνη του εγκλήματος, ενώ ο 39χρονος αδελφός του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου, Νίκος Κοτζαμπασάκης, αρκέστηκε να δηλώσει στα «Ρ.Ν.»: «Απόλυτος σεβασμός και θλίψη για την τραγωδία που ζουν και οι δυο οικογένειες. Ο εντολέας μου βρέθηκε σε άμυνα, προσπάθησε να προστατεύσει τη ζωή του, όπως θα έκανε καθένας που δέχεται ένοπλη επίθεση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση. Οι υπόλοιπες ενέργειες του ήταν άλογες».
Από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, ο δικηγόρος Γιώργος Περράκης, δήλωσε: «Υπό το κράτος συντριπτικών στοιχείων τα οποία συγκέντρωσε η Αστυνομία, έγινε η ομολογία των κατηγορουμένων.
Ήδη η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Αυτό το οποίο ως πολιτική αγωγή οφείλουμε να δηλώσουμε, είναι τα συγχαρητήρια μας προς την αστυνομική διεύθυνση Χανίων και ιδιαίτερα στον διοικητή της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων κ. Χηνόπουλο και σε όλους τους αστυνομικούς που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, την ψυχή τους, για να εξιχνιάσουν αυτή την πρωτοφανή, σκοτεινή υπόθεση».
Στον Αλικιανό ο χώρος στον οποίο έθαψαν τη σορό και το τζιπ του θύματος ανήκε σε 45χρονο άτομο, γνωστό του 44χρονου δράστη. Και στον ίδιο ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα για περιύβριση νεκρού, καθώς θεωρείται πως γνώριζε τι έκανε ο δράστης. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε άγνοια.
Πως έφτασε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων στην εξιχνίαση της υπόθεσης
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της εμπλοκής, είτε του ενός, είτε και των δυο αδελφών στην εξαφάνιση του 70χρονου, άρχισε πολύ νωρίς. Γνωρίζοντας η Αστυνομία ότι υπήρχε κάποια αντιδικία μεταξύ του αγνοούμενου 70χρονου και των αδελφών έστρεψε τις υποψίες της προς εκείνους, όταν πλέον, παρά τις μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμού του αγνοούμενου αλλά και του αυτοκινήτου του, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Ελάχιστες μέρες μετά την εξαφάνιση του θύματος, όταν η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων πήρε στα χέρια της την εισαγγελική εντολή άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, τόσο για τα δυο κινητά τηλέφωνα του θύματος, όσο και για τα κινητά τηλέφωνα των δυο αδελφών, διαπίστωσε πως οι υποψίες της ήταν βάσιμες για εμπλοκή των δυο στην εξαφάνιση.
Να σημειωθεί ότι το θύμα είχε δυο κινητά, κάτι που φαίνεται ότι δεν γνώριζαν τα δυο αδέλφια. Το ένα δεν έδωσε στίγμα ποτέ μετά την εξαφάνιση του και συμπεραίνεται ότι καταστράφηκε άμεσα. Το δεύτερο όμως, το οποίο είχε πάνω του ο 70χρονος, σε κάποια τσέπη, δεν έγινε αντιληπτό με αποτέλεσμα να εντοπιστεί το στίγμα του και να δείξει ότι ο αγνοούμενος είχε μετακινηθεί από τη Χώρα Σφακίων προς την περιοχή του Πλατανιά Χανίων.
Από τα αποτελέσματα σάρωσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας η Αστυνομία είδε ότι το απόγευμα της 7ης Μαρτίου, το διάστημα που χάθηκε ο 70χρονος, το κινητό του 44χρονου ενώ βρισκόταν στη Χώρα Σφακίων πραγματοποίησε κλήση στο κινητό του αδελφού του που βρισκόταν στο Ασκύφου.
Τη νύχτα της 7ης Μαρτίου, η σάρωση έδειξε από κεραία κινητής τηλεφωνίας της περιοχής Σούγιας, το στίγμα του ενός εκ των δυο κινητών του θύματος προς την περιοχή του δήμου Πλατανιά κοντά στον Αλικιανό. Την επομένη μέρα εντοπίστηκε στίγμα του κινητού του 44χρονου στην ίδια περιοχή.
Στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας κλήθηκαν τότε τα ίδια αδέλφια και ερωτήθηκαν τι γνωρίζουν για την υπόθεση εξαφάνισης. Δήλωσαν πλήρη άγνοια. Ερωτώμενοι για την παρουσία τους στον δήμο Πλατανιά συγκεκριμένες μέρες, επικαλέστηκαν επαγγελματική δραστηριότητα. Κατονόμασαν μάλιστα συγκεκριμένο άτομο στο οποίο πήγαν και παρέδωσαν φορτίο με χαλίκι για οικοδομικές εργασίες. Το άτομο αυτό κλήθηκε από την αστυνομία και είχε επιβεβαιώσει την παραλαβή του φορτίου.
Ήταν όμως πεπεισμένοι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πως το μυστικό της εξαφάνισης του 70χρονου κρύβεται κάπου στην περιοχή του Αλικιανού και αν όχι και οι δυο, σίγουρα ο 44χρονος που βρισκόταν την πιθανολογούμενη ώρα της εξαφάνισης του θύματος στη Χώρα Σφακίων, είχε σχέση με την εξαφάνιση και αργότερα από σημαντικό εύρημα είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο αγνοούμενος είχε δολοφονηθεί.
Έρευνες των αστυνομικών στο λατομείο των αδελφών στη Χώρα Σφακίων, έδωσαν κάποια στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο χώρος κρύβει κάποιο μυστικό σχετικό με την υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν φανερή η αλλοίωση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ βρέθηκαν και κάποια σπασμένα τζάμια αυτοκινήτου που ναι μεν δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί εάν προερχόταν από το αυτοκίνητο του θύματος, ωστόσο ήταν για τους αστυνομικούς στοιχεία που έλαβαν σοβαρά υπ’ όψη τους.
Η αλλοίωση του περιβάλλοντα χώρου του λατομείου προβλημάτισε αρκετά την υποδιεύθυνση Ασφαλείας, που προχώρησε σε μια ενέργεια η οποία αποδείχτηκε κομβική για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ζήτησε τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού κλιμακίου με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, από την Αθήνα, για να ερευνήσει τον χώρο του λατομείου και να ανιχνεύσει πιθανά ίχνη αίματος. Το κλιμάκιο ήρθε στην Κρήτη, πήγε στα Σφακιά και πράγματι παρά την προσπάθεια που είχε γίνει να εξαφανιστεί κάθε ίχνος αίματος, εντοπίστηκαν δυο κηλίδες αόρατες με γυμνό οφθαλμό.
Η ανάλυση DNA που πραγματοποιήθηκε στο ειδικό εργαστήριο ταυτοποίησε το δείγμα από τις κηλίδες με το αίμα του 70χρονου. Σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα στοιχεία και κυρίως τα στοιχεία από τη σάρωση των τηλεφωνικών κεραιών, για την Αστυνομία ήταν δεδομένη η δολοφονία του αγνοούμενου από τον 44χρονο και η εξαφάνιση της σορού του και του αυτοκινήτου του θεωρώντας ότι είχε και τη βοήθεια του αδελφού του.
Το υλικό της δικογραφίας διαβιβάστηκε προ ημερών στην ανακρίτρια Χανίων. Αξιολόγησε ως πολύ σημαντικά τα στοιχεία και εξέδωσε εις βάρος των δυο αδελφών εντάλματα σύλληψης.
Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί στον οικοπεδικό χώρο του Αλικιανού είχαν πραγματοποιήσει έρευνα, αλλά δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν τον χώρο ταφής. Πληροφορίες αναφέρουν πως το τμήμα όπου είχαν σκάψει τα δυο αδέλφια δεν φανέρωνε πως υπήρχε κάτι ύποπτο από κάτω.