Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης της Αντιπολίτευσης του Δήμου Μυλοποτάμου, της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μυλοποτάμου», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουλίου ανοικτή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Πανόρμου, για συζήτηση των θεμάτων και των προβλημάτων του οικισμού. Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν: Το Πάνορμο σήμερα και αύριο-Αναπτυξιακός σχεδιασμός 2017-2019.
Παραβρέθηκαν και μίλησαν: ο Μάριος Βασσάλος πρόεδρος της Τ. Κοινότητας, ο Γιάννης Τσιρίτας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, η Κορίννα Μηλιαράκη πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Επιμενίδης» και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτοτουρισμού Κρήτης, ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας, μηχανικός κ. Κυριάκος Δαγαράκης. Επίσης τη Λαϊκή Συνέλευση τίμησε με την παρουσία και την ομιλία του ο ιερέας του χωριού Παπά Ηλίας Τσιμπισκάκης, όπως και ο δάσκαλος κ. Μάρκος Μαρκάκης, που εξέθεσε αναλυτικά σημαντικά θέματα του οικισμού.
Πλούσια όμως και αποφασιστική για την εκδήλωση, ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών του Πανόρμου (κυρίως από τον χώρο του τουρισμού), που παρευρέθηκαν και μίλησαν για τα οξυμένα προβλήματα του Πανόρμου, που όπως τόνισαν οι περισσότεροι, αποτελούν ντροπή αλλά και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Κεντρική εισήγηση έγινε από τον εκπρόσωπο – συντονιστή της δημοτικής παράταξης, πολιτικό μηχανικό κ. Γεώργιο Γιαννουσάκη, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Ανδρέας Μαραγκουδάκης που πήρε τον λόγο, όπως και ο κ. Μιχάλης Ζαχαριουδάκης.
Μεγάλος απών ο Δήμος
Ενώ στις προηγούμενες ανάλογες Λαϊκές Συνελεύσεις, παρευρίσκονταν πάντα αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, έστω της αντίστοιχης περιοχής, στο τουριστικό Πάνορμο, η δημοτική πλειοψηφία του δήμαρχου κ. Δημήτρη Κόκκινου, απουσίαζε επιδεικτικά, γεγονός που προκάλεσε αρνητικότατη εντύπωση και επικρίθηκε ιδιαίτερα. (Σεβαστό φυσικά που προσωπικά ο δήμαρχος αδυνατούσε να παρευρίσκεται λόγω σοβαρού οικογενειακού θέματος υγείας).
Όπως ειπώθηκε από τους συμμετέχοντες, η συνέλευση αυτή ήταν η μαζικότερη που έγινε τα τελευταία χρόνια στο Πάνορμο. Και ήταν η μόνη φορά αυτά τα χρόνια, που οι Πανορμίτες συναντήθηκαν ενωμένοι και μαζικά, για να συζητήσουν όλοι μαζί ανοικτά και δημοκρατικά για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας (εκ του συνδυασμού του κ. Δημήτρη Κόκκινου), ούτε τις ετήσιες Λαϊκές Συνελεύσεις έχει κάνει ποτέ, (που είναι υποχρεωτικές από το νόμο), ενώ χαρακτήρισε και «άκομψη» την διοργάνωση της εκδήλωσης.
Μεγάλα όμως και οξυμένα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο οικισμός, όπου οι επαγγελματίες με φιλότιμες προσπάθειες, προσφέρουν άριστες υπηρεσίες, συμβάλλοντας στον στόχο ενός πραγματικά ποιοτικού τουρισμού.
Όμως για το τουριστικό Πάνορμο ο Δήμος και παλαιότερα αλλά και ιδιαίτερα τα τελευταία επτά χρόνια (επί δημαρχίας κ. Δ. Κόκκινου), το μόνο που προσφέρει είναι να αδιαφορεί και ουσιαστικά μονίμως να απουσιάζει.
Τα θέματα που συζητήθηκαν
Από την εισήγηση του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης, τέθηκαν θέματα όπως: Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων (βρωμιές και σκουπίδια σε βασικά σημεία του οικισμού, οι κάδοι πάντα ξεχειλισμένοι κλπ.), ο φωτισμός, (που είναι ελλιπής σε βασικά τμήματα του χωριού, ενώ καθυστερεί για μήνες ακόμα, η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων…), η απαράδεκτη κατάσταση στους δρόμους (χωματόδρομοι, λακκούβες κλπ.), η δυσοσμία στην παραλία λόγω βασικού προβλήματος της αποχέτευσης.
Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία, τόνισε ο εκπρόσωπος της κίνησης, θέτει στις προτεραιότητές της τους αγροτικούς δρόμους, (που όπως είναι κοινώς γνωστό, εν πολλοίς εξυπηρετούν ρουσφετολογικού σκοπούς), ενώ στο Πάνορμο που είναι μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών οικισμών της Κρήτης, δεν διαθέτει ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό από τα ανταποδοτικά τέλη που ο οικισμός συνεισφέρει στα δημοτικά ταμεία. Και φυσικά ο αρμόδιος επί του πολιτισμού του δήμου αδυνατεί να συλλάβει και να ασχοληθεί με οποιοδήποτε θέμα πολιτισμού στο Τουριστικό Πάνορμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εγκατάλειψη της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Αγ. Σοφίας, που μένει εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη, ενώ μπορεί και πρέπει να αποτελεί (ιστορικό, αρχαιολογικό) σημείο προσέλκυσης τουριστών.
«Ο δήμος όχι μόνο αδιαφορεί και απουσιάζει, αλλά συχνά στέκεται και εμπόδιο στις προσπάθειες των κατοίκων που δικαιολογημένα έχουν το δικό τους όραμα για το όμορφο τουριστικό Πάνορμο». Αυτά τόνισε στην ομιλία της η κυρία Κορίννα Μηλιαράκη, αναφέροντας, ότι ακριβώς την έλλειψη οράματος του δήμου, συμβολίζει η εικόνα με τις αυθαίρετα και ακαλαίσθητα διάσπαρτες πινακίδες που υποδέχονται τον επισκέπτη στην είσοδο του χωριού. Και πρόσθεσε ότι: έχουν περάσει επτά χρόνια από τη μία και τελευταία Λαϊκή Συνέλευση, όπου παρευρέθηκε ο δήμαρχος κ. Κόκκινος και είχε τεθεί το θέμα. Όμως, ακόμα δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια για την τοποθέτηση της μεγάλης τοπολογικής πινακίδας που έχει αγοράσει ο «Επιμενίδης», στην οποία με σύγχρονη λογική, εμφανίζονται όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία του οικισμού. (αξιοθέατα, επιχειρήσεις κλπ.).
Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μάριος Βασσάλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε:
• Στο ΣΧΟΑΠ, λέγοντας ότι το θέτει κάθε τόσο δημόσια τόσο ο δήμαρχος, αλλά.. (;;)
• Στην επέκταση του βιολογικού, που όπως είπε οδεύει προς δημοπράτηση.
• Στο πρόβλημα των ομβρίων υδάτων που είπε πως γίνεται προσπάθεια από τον δήμο…
• Στην υπογειοποίηση των ενσύρματων δικτύων που όμως -είπε- το θέμα κολλάει (;)
• Στο έργο της αφαλάτωσης που έχει προχωρήσει.
• Στο νέο δημοτικό σχολείο που ο δήμος εξασφάλισε υπόσχεση του περιφερειάρχη, πως θα γίνει από τα περισσεύματα λόγω εκπτώσεων σε έργα άλλων σχολείων (!!!….).
• Στο δρόμο για το «Φανάρι» όπου είπε πως έχουν εξασφαλιστεί οι εγκρίσεις των Υπηρεσιών (Αρχαιολογία κλπ.).
• Στην επέκταση της ανάπλασης του παλιού οικισμού που μελετάται.
Ο τ. Πρόεδρος της Κοινότητας μηχανικός κ. Κυριάκος Δαγαράκης, έθεσε το θέμα του ΣΧΟΑΠ. Φρενάρει, όπως τόνισε, κάθε ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τέτοιες σημαντικές περιοχές η έλλειψη του ΣΧΟΑΠ. Και ζήτησε από την Δημοτική Παράταξη της Αντιπολίτευσης, να προωθήσει το θέμα στις άμεσες προτεραιότητες του δήμου.
Από πολλούς ομιλητές, καταγγέλθηκε το γεγονός πως ο δήμος δέχτηκε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του οικισμού για τα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ θα έπρεπε να κατασκευάσουν δικές τους εγκαταστάσεις. Επίσης κατάγγειλαν (με ενδείξεις), ότι μεγάλες τουριστικές μονάδες, μολύνουν το περιβάλλον ρίχνοντας τα λύματά τους στη θάλασσα, για αποσυμφόρηση των ίδιων εγκαταστάσεων «βιολογικού».
Αποφάσεις που πάρθηκαν
Από την Συνέλευση τέθηκαν θέματα και διαδικασίες που ζητήθηκε να γίνουν άμεσα.
Επιγραμματικά αποφασίστηκαν:
Α) Να γίνει άμεσα, σύσκεψη (ανοικτή) των τοπικών φορέων (Τοπικό Συμβούλιο, Σύλλογος, Εταιρεία Επιμενίδης, Επαγγελματίες κ.α.), για την καταγραφή και ιεράρχηση των θεμάτων και των προβλημάτων που εντόπισε η Συνέλευση προκειμένου να μελετηθεί η προώθησή τους.
Β) Να κατατεθεί επιστολή στο δήμο για πληροφόρηση του ύψους της συνεισφοράς του Πανόρμου στα δημοτικά ταμεία. Τόσο η επιστολή, όσο και η απάντηση του δήμου, θα δημοσιευθεί στον οικισμό (διανομή φυλλαδίου) και στα τοπικά ΜΜΕ.
Γ) Να συγκληθεί νέα Λαϊκή Συνέλευση, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερη οργάνωση (Πρόταση της παράταξης της Αντιπολίτευσης), στην οποία να προσκληθούν η αντιπεριφερειάρχης, η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, οι βουλευτές, κόμματα κλπ.).
Γραφείο Τύπου της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης Μυλοποτάμου»