Όλα τα προγνωστικά και τα αισιόδοξα μηνύματα που έπαιρνε πριν δυο μήνες η Ελλάδα από τις διεθνείς τουριστικές αγορές για το 2020, περνάνε στο περιθώριο καθώς οι εξελίξεις λόγω κορωνοϊού μεταβάλλουν τα μέχρι πρότινος δεδομένα.
Οι πρώτες συνέπειες από τον Covid-19 στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας γενικά αλλά και της Κρήτης, είναι πλέον ορατές. Η στασιμότητα, το πάγωμα των κρατήσεων που άρχισε να σημειώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου σήμερα πλέον, που ο ιός έχει απλωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης χώρες, οι οποίες τροφοδοτούν πάγια τον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, διαμορφώνει ένα πολύ αρνητικό σκηνικό. Καθώς όχι μόνο οι κρατήσεις έχουν σταματήσει εντελώς αλλά και διότι άρχισαν οι πρώτες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία της Κρήτης και όχι μόνο.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργούν φόβο και δισταγμό σε εκατομμύρια ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές ή και τις καλοκαιρινές τους διακοπές ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες.
Κοινή διαπίστωση ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, είναι πως σε πρώτη φάση ο Απρίλιος εξελίσσεται σε ένα τραγικό μήνα από πλευράς κρατήσεων και αφίξεων.
Οι πληροφορίες των «Ρ.Ν.» αναφέρουν ότι όχι μόνο θα αναστείλουν τη λειτουργία τους πολλά ξενοδοχεία που είχαν προγραμματίσει το άνοιγμα τους στις αρχές Απριλίου ή και στο τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα αλλά και ότι έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις προσωπικού στις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το Ρέθυμνο δείχνουν ότι τα ξενοδοχεία του νομού θα υποδεχτούν τον Απρίλιο πολύ μικρό αριθμό τουριστών σε σχέση με εκείνο που περίμεναν χωρίς ούτε και αυτό να είναι βέβαιον καθώς μέρα με την ημέρα αλλάζουν οι εξελίξεις, περιορίζονται οι αεροπορικές πτήσεις από αεροδρόμια της Ευρώπης, εκδίδονται νέες ανακοινώσεις και νέες οδηγίες στο πλαίσιο της προσπάθειας «αναχαίτισης» της διασποράς του ιού Covid-19 και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον βαθμό των επιπτώσεων στην οικονομία.
Δεν αποκλείεται πάντως, στην περίπτωση που ο αριθμός των αφίξεων στο Ρέθυμνο για τον μήνα Απρίλιο παραμείνει τόσο μικρός όσο δείχνουν σήμερα τα στοιχεία, κατόπιν συνεννόησης ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, οι τουρίστες να φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό. Η συζήτηση δηλαδή που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων Ρεθύμνου, είναι ότι στο ενδεχόμενο που έχουν γίνει ελάχιστες κρατήσεις σε πολλά ξενοδοχεία, όταν έρθει η ώρα των αφίξεων να περιοριστούν οι επισκέπτες σε πολύ μικρότερο αριθμό μονάδων.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα δεν αφορούν μόνο τον Απρίλιο που οι περισσότεροι εύχονται να περιοριστούν οι απώλειες στον συγκεκριμένο μόνο μήνα. Αφορούν και την μετά τον Απρίλιο περίοδο. Κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει και οι ενέργειες των επαγγελματιών του κλάδου θα γίνονται βήμα-βήμα με βάση τις εξελίξεις και τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται κάθε φορά και τα οποία θα καθορίζονται από την πορεία του κορωνοϊού.
Αναλυτικά:
Βαρύ φαίνεται πως θα είναι το πλήγμα στον τουριστικό κλάδο από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, μιας επιδημίας που εξαπλώνεται σε Ασία και Ευρώπη προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ήδη, εδώ και δυο εβδομάδες οι τουριστικές κρατήσεις στον νομό Ρεθύμνου έχουν φρενάρει και όσες γίνονται, γίνονται με το σταγονόμετρο, όπως χαρακτηριστικά λένε οι τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι.
Ζητούμενο είναι πλέον να έχουμε μια κράτηση την ημέρα τη στιγμή που την αντίστοιχη περυσινή περίοδος είχαμε 30 ημερησίως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Το ενδιαφέρον έχει μηδενιστεί, όπως λένε και το «πάγωμα» των τουριστικών κρατήσεων διαδέχτηκαν οι ακυρώσεις, οι οποίες αν και λίγες μέχρι στιγμής, εν τούτοις προκαλούν εύλογη ανησυχία για το μέλλον της σεζόν.
Την ίδια στιγμή χαμένος θεωρείται ο μήνας Απρίλιος για τους ξενοδόχους του νομού, αφού οι κρατήσεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες και για τα ξενοδοχεία που σχεδιάζουν να ανοίξουν το επόμενο εικοσαήμερο δεν ξεπερνούν το 50% της πληρότητας τους. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το ενδεχόμενο των ακυρώσεων είναι από πιθανό ως βέβαια, αφού υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης την τελευταία στιγμή και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των ταξιδιωτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και ξενοδοχεία που τυχόν έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν για να υποδεχτούν επισκέπτες για το Πάσχα των Καθολικών, τελικών να παραμείνουν κλειστά, ενώ υπάρχει και η σκέψη όσοι τελικά επισκέπτες έρθουν να φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένο αριθμό ξενοδοχείων που θα ανοίξουν. Όλα όμως είναι μετέωρα ακόμα, όπως λένε οι ξενοδόχοι, γιατί καθημερνά το τοπίο αλλάζει, αφού νέα δεδομένα από την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν μπορούν να προβλεφθούν. Όπως είναι φυσικό και επόμενο μαζί με τις κρατήσεις παγώνουν και οι προσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού θεωρείται αβέβαιο το οπότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία.
Μ. Τσακαλάκης: «Χαμένος ο Απρίλιος για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου»;
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι πράκτορες και ξενοδόχοι παρακολουθούν καθημερινά με αγωνία τις εξελίξεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Κοινή διαπίστωση ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, είναι πως σε πρώτη φάση ο Απρίλιος θα είναι ένας χαμένος μήνας για τα ξενοδοχεία του νομού.
Όπως αναφέρουν όχι μόνο θα ανασταλεί η λειτουργία πολλών μονάδων που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου αλλά έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις προσωπικού.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το Ρέθυμνο δείχνουν ότι τα ξενοδοχεία του νομού θα υποδεχτούν τον Απρίλιο πολύ μικρό αριθμό τουριστών σε σχέση με εκείνο που περίμεναν χωρίς ούτε και αυτό να είναι βέβαιον καθώς μέρα με την ημέρα αλλάζουν οι εξελίξεις, περιορίζονται οι αεροπορικές πτήσεις από αεροδρόμια της Ευρώπης, εκδίδονται νέες ανακοινώσεις και νέες οδηγίες στο πλαίσιο της προσπάθειας «αναχαίτισης» της διασποράς του ιού Covid-19 και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον βαθμό των επιπτώσεων στην οικονομία.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Το πρωταρχικό είναι ότι τώρα και δυο εβδομάδες έχουν φρενάρει οι κρατήσεις και φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Μπαίνουν μια με δυο κρατήσεις τη μέρα και αν. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο Απρίλιος χάθηκε και επειδή δεν βλέπω ότι το θέμα θα λυθεί σε δυο εβδομάδες μπορούμε να πούμε ότι και ο Μάιος κινδυνεύει να χαθεί. Αν ανοίξουν θα ανοίξουν ελάχιστα ξενοδοχεία τον Απρίλιο, των οποίων οι πελάτες θα συμπτυχτούν σε λίγα ξενοδοχεία. Δεν ξέρω βέβαια αν οι πελάτες μέχρι τη στιγμή της κράτησης τους θα εξακολουθήσουν να θέλουν να έρθουν ή αν οι πτήσεις γίνουν, καθώς βλέπουμε ότι ακυρώνονται πτήσεις, ότι μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες επαρχίες, όπως αυτή της Λομβαρδίας με πληθυσμό 16 εκατομμύρια. Δεν ξέρω αν οι συνάδελφοι με τόσα λίγα δωμάτια θα δεχτούν τελικά να ανοίξουν με τόσο περιορισμένες πληρότητες, αλλιώς υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων με 10% πληρότητα. Ενδέχεται να υπάρξουν ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν όλη τη σεζόν».
Στρ. Μπερέτης: «Πρωτόγνωρη κατάσταση, αβέβαιο το μέλλον της σεζόν»
Για πρωτόγνωρη κατάσταση κάνουν λόγο πράκτορες και ξενοδόχοι που φοβούνται για το μέλλον του συνόλου της σεζόν.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων του νομού Στράτος Μπερέτης εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στασιμότητα των κρατήσεων αλλά και τις ακυρώσεις που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν.
Χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Οι κρατήσεις έχουν παγώσει την τελευταία εβδομάδα. Δεν μπαίνουν καθόλου κρατήσεις. Υπάρχουν ακυρώσεις και μεγάλη δισταχτικότητα από πλευράς τουριστών για να κλείσουν διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Επίσης και για τον Απρίλιο που είναι πιο κοντά έχουμε ακυρώσεις. Οι ακυρώσεις δεν είναι πολλές, αλλά οι κρατήσεις είναι πολύ περιορισμένες, από ελάχιστες ως μηδενικές, ενώ τέτοια εποχή γινόταν πάρα πολλές κρατήσεις. Περισσότερες από 50% της σεζόν έμπαιναν αυτή την περίοδο. Επίσης ο Απρίλιος δούλευε πολύ με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που δεν θα γίνει φέτος συν τον εσωτερικό τουρισμό που δεν θα υπάρχει φέτος. Αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν έτσι όπως βλέπουμε τα πράγματα. Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το Πάσχα των Καθολικών, γιατί και οι όποιες κρατήσεις υπάρχουν σήμερα δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν αύριο. Θεωρώ ότι ακόμα και αν διατηρηθούν οι κρατήσεις για τον Απρίλιο, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε ένα 40% της πληρότητας των ξενοδοχείων που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν, αν λάβουμε υπόψη και τις ακυρώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μιλάμε για μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Παράλληλα, έχουν παγώσει πληρωμές από τουρ οπερέιτορς, έχουν «παγώσει» πλάνα επενδυτικά έχουν «παγώσει» προσλήψεις. Κανονικά προσλήψεις γίνονται τέλος Μαρτίου αρχές Απρίλιο, όμως πλέον η διαδικασία αυτή τουλάχιστον για το επιπλέον προσωπικού έχει παγώσει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με βεβαιότητα καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και αν κορυφωθεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας ως το τέλος Απριλίου και τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, τότε τα πράγματα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα. Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφή. Δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση είμαστε πολύ απογοητευμένοι συν του ότι εμείς σαν πράκτορες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ακυρώσεις των εκδρομών πρώτα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό».