Ξεκινούν οι διαδικασίες για την καθολική εφαρμογή της διδασκαλίας εξ αποστάσεως στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού, τα οποία συμμορφώνονται με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τη διαδικτυακή εκπαίδευση.
Η εγκύκλιος που υπογράφτηκε πριν δυο ημέρες περιγράφει τους τρόπους εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΑΕΙ στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα και πλατφόρμες, ενώ σε αρκετά υπάρχουν και συμπληρωματικά λογισμικά πακέτα, τα οποία επιτρέπουν την απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά.
Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των σχετικών υποδομών των ΑΕΙ με προμήθεια εξοπλισμού κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού.
Επιπλέον, εκτός από την άμεση διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα για όσα μαθήματα είναι εφικτό, τα ΑΕΙ και οι διδάσκοντες μπορούν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως τις 24 Μαρτίου προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μη χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επομένως, στόχος των ΑΕΙ πρέπει να είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα με ηλεκτρονικά μέσα, και μάλιστα με μεθόδους και εργαλεία σύγχρονης διδασκαλίας, με αφετηρία την 26η Μαρτίου.
Επίσης, μετά από συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου με τις εταιρείες Google και Microsoft, παρέχονται δωρεάν επιπλέον δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης. Επιπρόσθετα, το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET θα συνδράμει στην πλήρη αξιοποίηση/αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης και υλοποίησης μαθημάτων, καθώς επίσης και στους τρόπους συνέργειας όλων των προσφερομένων εργαλείων.
Σήμερα και με απόφαση της συγκλήτου η καθολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκινά ήδη από την επόμενη εβδομάδα τις διαδικασίες για την εφαρμογή της διδασκαλίας εξ αποστάσεως, καθώς όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης, Κώστας Σπανουδάκης, στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε από την επόμενη εβδομάδα να δρομολογηθεί η έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων στο σύνολο των τμημάτων των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ειδικότερα, ο κ. Σπανουδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ο υπουργός εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνει στα εξ αποστάσεως μαθήματα το ίδιο καθεστώς, από νομικής απόψεως, όπως και το κανονικό μάθημα. Περνάμε επομένως με μαζικό τρόπο, στην εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Η εν λόγω διδασκαλία δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο. Το προσωπικό χρειάζεται εκπαίδευση και είναι πιθανόν να αποφασιστεί από την Σύγκλητο, ότι κάθε μάθημα εναπόκειται στην κρίση και την δικαιοδοσία του διδάσκοντος. Μεμονωμένοι διδάσκοντες που είχαν την τεχνογνωσία και που, ούτως ή άλλως είχαν στο πρόγραμμά τους ενταγμένα τα διαδικτυακά μαθήματα, το κάνουν ήδη και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η κανονική όμως διαδικασία, για όλα τα τμήματα και τις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσει μαζικά, από την επόμενη εβδομάδα.
Αύριο (σήμερα) στη Σύγκλητο θα ληφθεί επίσημη απόφαση και για την εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού. Μπορεί να υλοποιηθεί η διαδικτυακή εκπαίδευση, δεν είναι δύσκολη, θα οργανωθεί όμως και αυτή. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η άλλη λύση είναι να παραδοθούμε, να παραδώσουμε το εξάμηνο και να πάμε σπίτια μας. Θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Σύγκλητο και μετά τα τμήματα και ο κάθε διδάσκων θα ενημερώνουν τους φοιτητές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Παράλληλα με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου συνεχίζει τη διδασκαλία εξ αποστάσεως με τη διδασκαλία μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας eclass.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αναφέρεται στην απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, η οποία έχει ως εξής:
«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε, ως κοινωνία, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2. Το Πανεπιστήμιό μας έχει αναστείλει την εκπαιδευτική του λειτουργία με φυσική παρουσία, ενώ λειτουργεί από σήμερα, Τρίτη 17.3, με προσωπικό ασφαλείας και τηλεργασία. Είναι πιθανό, όμως, η έκτακτη αυτή κατάσταση να συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα, πέραν της 24.3.20. Η Πρυτανεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί το Πανεπιστήμιό μας σε αυτές τις έκτακτες, πρωτόγνωρες συνθήκες, με στόχο αφενός την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, αλλά και την, κατά το δυνατό, συνέχιση των μαθημάτων και ολοκλήρωση του εξαμήνου (βλ. επισυναπτόμενη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Β. Διγαλάκη για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα).
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε σήμερα, ως Πρυτανικό Συμβούλιο, τη συνέχιση των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του εαρινού εξαμήνου με τηλε-διδασκαλία μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του eclass με τους εξής τρόπους:
- Με ασύγχρονο τρόπο: Με την ανάρτηση σημειώσεων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού και με παράλληλη αξιοποίηση εργαλείων επικοινωνίας (chat, wall, forum) και αξιολόγησης (ασκήσεις, εργασίες) που διαθέτει η πλατφόρμα.
- Με σύγχρονο τρόπο: Με ζωντανές μεταδόσεις των διαλέξεων μέσα από τις αίθουσες που διαθέτουν κάμερα και με παράλληλη χρήση εργαλείων επικοινωνίας του eclass για υποβολή ερωτήσεων από τους φοιτητές που παρακολουθούν τη διάλεξη από μακριά.
- Με το «εργαλείο» της τηλε-συνεργασίας του eclass, το οποίο ενδείκνυται για μαθήματα με λίγους εγγεγραμμένους φοιτητές (<30).
Στο τέλος του εξαμήνου θα γίνει πιστοποίηση της διδασκαλίας των μαθημάτων με τα στατιστικά εργαλεία της πλατφόρμας που αποδεικνύουν τη χρήση που έγινε.
Από την απόφαση αυτή, δύναται να εξαιρεθούν εργαστηριακά -κυρίως- μαθήματα, τα οποία λόγω του χαρακτήρα τους, και μετά από τεκμηρίωση, δεν μπορούν να διδαχθούν εξ αποστάσεως.
Θέλουμε να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι πρόκειται για μια έκτακτη, πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε ως Πανεπιστήμιο, προς όφελος των φοιτητών μας και της κοινωνίας.
Ας ελπίσουμε ότι, σύντομα, θα επιστρέψουμε σε κανονικές συνθήκες».