Χρέη χιλιάδων ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες του Ρεθύμνου
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
• Το 50% των τοπικών εμπόρων αδυνατεί να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον Ο.Α.Ε.Ε.
• Μείζον πρόβλημα η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Αντιμέτωποι με μεγάλες οφειλές και δίχως τη δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκονται δεκάδες επιχειρηματίες στο Ρέθυμνο, εξαιτίας των συσσωρευμένων απλήρωτων εισφορών τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου, καθώς με την οικονομία να διανύει παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεών τους να είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, νέοι και παλιοί ντόπιοι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με τις οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο να αναδεικνύονται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Κι αυτό διότι, οι οφειλές τους οδεύουν προς ποινικοποίηση, παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μεγάλο διάστημα (όσοι, μάλιστα, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διακοπή, τους «χρεώνονται» οι εισφορές κανονικά ανά δίμηνο), ενώ ακόμα και η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών, δεν εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών, καθώς καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, πάνω από το 50% των εμπόρων που δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά έχει οφειλές προς τον Ο.Α.Ε.Ε., ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του οργανισμού, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν ποσά της τάξεως των 30.000-60.000 ευρώ. Ακόμα, υπάρχουν πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές που κυμαίνονται στις 10.000-15.000 ευρώ.
Οι τοπικοί έμποροι, όπως και οι συνάδελφοί τους, στην υπόλοιπη χώρα, ζητούν την παρέμβαση του κεντρικού κράτους προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες διαχείρισης και ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι οι ανενεργοί ασφαλισμένοι ολοένα και αυξάνονται, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη ένταξης των επιχειρηματιών-οφειλετών στην μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία απόδοσης εισφορών.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου με μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε., Μ. Ψαρουδάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο. Έχουμε ζητήσει την αποποινικοποίηση οφειλών των ασφαλισμένων προς το ταμείο ενώ, όπως συμβαίνει και στο ΙΚΑ, όποιος πληρώνει ένα δίμηνο, το οποίο ισούται με τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, θα πρέπει να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη».
Για τις διαστάσεις που έχει λάβει στο Ρέθυμνο το πρόβλημα των ανενεργών ασφαλισμένων στον Ο.Α.Ε.Ε., ο ίδιος τόνισε: «Ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα, ισχύει και για το Ρέθυμνο. Η πλειοψηφία των εμπόρων οφείλει στον Οργανισμό. Πάνω από το 50% των ασφαλισμένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές και στα ποσά που απαιτούνται από τον Οργανισμό για την ασφαλιστική κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών».
«Πάγωμα» των οφειλών ζητά η Ε.Σ.Ε.Ε. από το υπουργείο
Εν τω μεταξύ, υπόμνημα με τις θέσεις των μικρομεσαίων σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ώστε να είναι εξίσου επωφελής τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και τον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα, κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) στο υπουργείο Εργασίας.
Όπως σημειώνει η Ε.Σ.Ε.Ε., το πρόβλημα των πολλών ανασφάλιστων επιχειρηματιών, οι οποίοι, πέραν της αδυναμίας πρόσβασής τους σε προνοιακές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ποινικοποίησης των οφειλών τους τείνει να καταστεί εκρηκτικό, δεδομένου ότι η προϊούσα άρνηση στοιχειωδών διευκολύνσεων επέτεινε μία, έτσι κι αλλιώς, δυσχερή κατάσταση και διεύρυνε τις απώλειες του Ταμείου.
Ενδεικτικά, στον Ο.Α.Ε.Ε. 375.560 οφειλέτες χρωστάνε 8,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι 182.440 διαθέτουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 15.000 ευρώ και οι υπόλοιποι 193.120 οφείλουν ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου, ενώ 237.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας απλήρωτες οφειλές σχεδόν 3 δισ. ευρώ.
Για την επανένταξη των ανενεργών ασφαλισμένων, η Ε.Σ.Ε.Ε. κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις ένταξης του συνολικού αριθμού αυτών στη μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία απόδοσης εισφορών. Οι δύο προτάσεις διαμορφώνονται αναλόγως εάν αυτοί θα ενταχθούν στις κλίμακες των παλαιών ασφαλισμένων ή των νέων.
Στην πρώτη περίπτωση, μπορούν να διασφαλιστούν επιπρόσθετα έσοδα στον Ο.Α.Ε.Ε. από 349 εκατ. ευρώ έως 697 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, τα έσοδα μπορεί να κυμανθούν από 300 εκατ. ευρώ έως 599 εκατ. ευρώ. Και οι δύο προτάσεις υπολογίζονται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων ετησίως και οποιαδήποτε και αν επιλεγεί θα καλύψει το έλλειμμα των 556 εκατ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Ε. για το 2015.
Στο ευρύτερο πλαίσιο, η Ε.Σ.Ε.Ε. προτείνει εκ νέου, το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε., με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και φυσικά με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με ελεύθερη επιλογή κλάσης. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται ότι οι επιχειρηματίες/οφειλέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.
Η Ε.Σ.Ε.Ε. θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχουν επίσης υποστηρίξει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και άλλοι φορείς, δεν είναι μια ακόμα ρύθμιση, αλλά η ζητούμενη λύση.
Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία: «Σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό οφειλετών και να υπερβούμε το εισπρακτικό αδιέξοδο των κατά 52% μειωμένων εσόδων στον ασφαλιστικό φορέα και εν τέλει να καλύψουμε την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης όλων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρηματίες/οφειλέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους».
Τα ατομικά ληξιπρόθεσμα χρέη σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν ποσά της τάξεως των 30.000 – 60.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλές οφειλές που κυμαίνονται στις 10.000-15.000 ευρώ